Στον ρυθμό της νέας προγραμματικής περιόδου “Νότιο Αιγαίο 2021-2027” και σύμφωνα με ρεπορτάζ που ανέδειξε το in.gr, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε την απόφαση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας στη Ρόδο, με ενίσχυση συνολικού ποσού 689.700,00 ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή, εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ξενώνα μέχρι το καλοκαίρι του 2026 και δίνει ένα σημαντικό χέρι βοήθειας στις κακοποιημένες γυναίκες, σε μια αρκετά σκοτεινή περίοδο έμφυλης βίας στην Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες των θυμάτων και παρέχοντας την κατάλληλη καθοδήγηση για να αντιμετωπίσουν τον πόνο και να ξανακτίσουν τις ζωές τους.
Τι κρύβεται πίσω από τις πόρτες του Ξενώνα;
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας της Ρόδου, ενισχυμένος από ένα επαγγελματικό και φιλόξενο προσωπικό, αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για γυναίκες και παιδιά που έχουν βιώσει τον εφιάλτη της έμφυλης βίας. Η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται παραμένει κρυφή για λόγους προστασίας, ενώ στη δομή εργάζεται σταθερά κοινωνικός Λειτουργός, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, οικονομικός Διαχειριστής, παιδαγωγός.
Στόχος: Η ανασυγκρότηση Ζωής
Το κύριο κίνητρο του Ξενώνα είναι να παρέχει όχι μόνο καταφύγιο, αλλά κι ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Οι υπηρεσίες προχωρούν πέρα από την ύπαρξη από ένα καταφύγιο, στη βοήθεια για την ένταξη στην αγορά εργασίας, παρέχοντας, επίσης, νομικές συμβουλές όπου κρίνεται απαραίτητο. Είναι ουσιαστικά το ενδιάμεσο βήμα έτσι ώστε να αναγνωρίσει η κακοποιημένη γυναίκα τις δυνάμεις της και να καταφέρει, ανεξάρτητη κι ελεύθερη από τα δεσμά του κακοποιητή της, να ανακτήσει τη ζωή της.
Πέρα από την πρόληψη: Υποστήριξη και επανοικοδόμηση
Γιατί όμως να είναι τόσο σημαντικός ένας τέτοιος ξενώνας; Διότι ομαδοποιεί όλα εκείνα που κάνουν έναν κακοποιημένο άνθρωπο να παραλύει και βοηθούν τη διαδικασία εξόδου του από την κακοποίηση. Μπορεί και συγκεντρωτικά αναλαμβάνει να οργανώσει με υγιή τρόπο και παρέχοντας βοήθεια, το πρακτικό κομμάτι της ίασης, αφήνοντας τις επιζήσασες να εστιάσουν στην εσωτερική ίαση. Προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν την ολιστική ανάγκη των γυναικών και παιδιών τους., από τη φιλοξενία και την κοινωνική υποστήριξη, μέχρι την ψυχολογική βοήθεια και την ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας. Κάθε βήμα κατασκευάζει μια νέα αρχή.
Πίσω από τις πόρτες, η ασφάλεια είναι προτεραιότητα
Τονίζεται ότι η ασφάλεια του Ξενώνα είναι αναγκαία προτεραιότητα, όπως και κάθε δομής προστασίας κακοποιημένων ανθρώπων. Υπηρεσίες φύλαξης επιλέγονται με προσοχή μέσω διαγωνισμού, εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον ασφαλές για τις γυναίκες και τα παιδιά που αναζητούν στέγη.
Λίγα λόγια για τον τρόπο λειτουργίας του ξενώνα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα:
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρόδου παρέχει ασφαλή διαμονή στις γυναίκες και τα παιδιά τους που έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική κακοποίηση ή οικονομική υστέρηση. Παρέχει στήριξη για την αντιμετώπιση των τραυματικών εμπειριών
τους, προκειμένου να θέσουν ένα τέλος στη βία, να επανακτήσουν αυτοσεβασμό και να θέσουν τις βάσεις για μια ανεξάρτητη ζωή. Γίνονται δεκτές γυναίκες θύματα βίας ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας και νομικής υπόστασης, καθώς και θύματα εμπορίας ανθρώπων. Δεν τίθεται περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των θυμάτων κακοποίησης προκειμένου να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα. Η φιλοξενία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.
Προκειμένου να κάνουν αίτημα φιλοξενίας στον Ξενώνα, οι γυναίκες θα πρέπει να απευθυνθούν σε:
-Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας
Τηλεφωνική Γραμμή SOS (15900)
-Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου
-Αστυνομία
-Φορείς Προστασίας των Ανθρωπίνων και Γυναικείων Δικαιωμάτων
-Φορείς Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας
Προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα μιας γυναίκας για φιλοξενία (μαζί με παιδιά), θα πρέπει συνολικά:
1. Να συνταχθεί μια έκθεση από την/τον κοινωνική/ό λειτουργό που να βεβαιώνει ότι η γυναίκα είναι πράγματι θύμα βίας
να γίνουν οι αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις από την αιτούσα προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία στο χώρο του Ξενώνα και
2. Να γίνουν αποδεκτοί από την ίδια οι κανόνες φιλοξενίας του Ξενώνα για την απαραίτητη ομαλή λειτουργία του, αλλά και για τη συμβίωση με τις υπόλοιπες φιλοξενούμενες.