Και ναι λοιπόν, φέτος τον Φλεβάρη το pillowfights.gr κλείνει 10 χρόνια! Πάνω από 50 χιλιάδες άρθρα, 1500 και παραπάνω αρθρογράφοι, 280.000.000 total visits, έρωτες, πάθη, μερικοί γάμοι, ιστορίες ζωής, αφιερώματα, είδηση, επικαιρότητα κι ό,τι μπορεί να βάλει ο νους, με επίκεντρο πάντα και παντού τον άνθρωπο. Και τέλος, οι αναγνώστες, εσείς, που με κάθε σχόλιο, κριτική, θετικό feed back, προτάσεις και σχόλιά σας, μας κάνετε να νιώθουμε πως δεν υπάρχει ταβάνι. Φέτος, στο χείλος της δεκαετίας, τιμούμε αυτή μας τη σχέση με τους αρθρογράφους και τους αναγνώστες μας γυρνώντας στην αρχή και τη βάση μας, τον αιώνιο έρωτα! Τον έρωτα, όμως, που ταξιδεύει σε στενά, σε δρόμους, σε πλατείες, σε μύθους και θρύλους, σε γέφυρες και τραγούδια, σε αξιοθέατα και πόλεις όλου το κόσμου. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι εξερεύνησης 14 ημερών με τερματικό σταθμό την ημέρα των ερωτευμένων.
Δεν είναι δυνατόν να πάει κανείς στο Ζάγκρεμπ και να μην επισκεφτεί την παλιά Άνω Πόλη. Μια περιοχή μαγική και συνάμα άκρως ρομαντική. Κάθε ταξιδιώτης που έχει περάσει από την πρωτεύουσα της Κροατίας, έχει επισκεφτεί τουλάχιστον για μια μέρα, αυτή τη γραφική τοποθεσία που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Η άνω πόλη ή Γκόρνι Γκραντ, είναι σήμερα το πιο καλοδιατηρημένο αστικό oldfashioned κέντρο στην Κροατία και είναι κρίμα για κάποιον να μην το δει.
Εκτός από το κλασικό περπάτημα, στην παλιά Άνω Πόλη μπορεί να σε μεταφέρει και το τελεφερίκ που κάνει τη διαδρομή σε λιγότερο από 3 λεπτά και σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις τη θέα. Είναι ένα από τα συντομότερα τελεφερίκ στον κόσμο, με μήκος μόλις 66 μέτρα, ενώ αποτελεί το παλαιότερο και το πρώτο μέσο δημόσιας συγκοινωνίας στο Ζάγκρεμπ. Χρονολογείται από τη δεκαετία του 1890. Το πανόραμα στην ανάβασή σου σε αποζημιώνει για τον μικρό χρόνο της διαδρομής και το τσουχτερό της κόστος.
Αφήνοντας τη νέα πόλη και μπαίνοντας στην παλιά, μπορείτε να διασχίσετε τη γνωστή Καμενίτα Βράτα, που αποτελεί και το μοναδικό τμήμα των τειχών της παλαιάς πόλης που διασώζεται. Η πύλη σχηματίζει στοά, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει και ένας επιτοίχιος βωμός. Ο κόσμος που περνάει αφήνει κεριά αλλά και πολύχρωμα άνθη στην εικόνα της Παναγίας, η οποία απεικονίζεται πάνω σε χρυσή ημισέληνο, κρατώντας στο δεξί της χέρι τον Χριστό που με τη σειρά του κρατάει την υδρόγειο, ενώ στο αριστερό της χέρι κρατάει ένα σκήπτρο. Στα 200 χρόνια από την πυρκαγιά, το 1931, προστέθηκε τόσο στην Παναγία όσο και στον Χριστό ένα χρυσό στέμμα.
Ξεχωριστή θέση στην πόλη έχουν ο Καθεδρικός ναός, αλλά και ο ναός του Αγίου Μάρκου. Ο Καθεδρικός ναός αποτελεί το υψηλότερο κτίριο στην Κροατία, αλλά και το πιο μνημειώδες σε γοτθικό ρυθμό. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους βασιλείς Άγιο Στέφανο κι Άγιο Λαδισλάβο, ενώ τα κωδωνοστάσιά του είναι ορατά από τα περισσότερα μέρη της πόλης. Από την άλλη, την προσοχή τραβάει η στέγη του ναού του Αγίου Μάρκου που είναι φτιαγμένη από πολύχρωμα κεραμίδια. Τα κεραμίδια αυτά σχηματίζουν τα οικόσημα του τρισυπόστατου βασιλείου Κροατίας, Δαλματίας και Σλαβονίας.
Ένα από τα νεότερα μέρη για επισκεφτεί κανείς είναι η σήραγγα Grič, η οποία έχει μήκος 350 μέτρα και συνδέει δύο κεντρικούς δρόμους, τη Mesnička και τη Radićeva. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο. Δυστυχώς, μετά τον πόλεμο ερημώθηκε κι αχρηστεύτηκε. Χρησιμοποιήθηκε εκ νέου μόνο τη δεκαετία του 1990, ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Κροατικού Πολέμου για την Ανεξαρτησία. Το 2016, ανακαινίστηκε κι άνοιξε για το κοινό, λειτουργώντας ως τουριστικό αξιοθέατο και φιλοξενώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Συνεχίζοντας το περπάτημα από την κεντρική πλατεία, Trg Jelacica, αξίζει μία στάση στην αγορά Dolac. Αποτελεί την πιο γνωστή αγορά λαχανικών και φρούτων στην πόλη, με χιλιάδες πάγκους που μπορεί κανείς να χαθεί. Ιδανικός για περπάτημα είναι και ο πεζόδρομος Στροσμάγιερ (Strossmayer) όπου ταυτόχρονα προσφέρεται και η θέα της σύγχρονης πόλης του Ζάγκρεμπ.
Για τους λάτρεις των μουσείων, η Άνω Πόλη προσφέρει το μουσείο των διαλυμένων σχέσεων (Museum of Broken Relationships), μια καινοτόμος ιδέα που παρουσιάζει αναμνηστικά αποτυχημένων σχέσεων και τις ιστορίες που τα περιβάλλουν. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το μουσείο των Hangovers, ένα διασκεδαστικό μέρος όπου μπορείτε να ζήσετε τις καλύτερες ιστορίες hangover. Μπορείτε να παίξετε μεθυσμένα βελάκια, να μπείτε σε έναν προσομοιωτή οδήγησης υπό την επήρεια μέθης και να περπατήσετε σε κατάσταση hangover. Τέλος, ένα ιδιαίτερο μουσείο, είναι αυτό των βασανιστηρίων, το οποίο προσφέρει μια εικόνα για τη μοναδική συλλογή από διάφορα όργανα βασανιστηρίων κι εκτελέσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα. Για γερά στομάχια, το τελευταίο.
Πριν εγκαταλείψετε την παλιά Άνω Πόλη του Ζάγκρεμπ, αξίζει να περιμένετε μέχρι το μεσημέρι και να πάτε στον Πύργο Lotrscak. Διότι, κάθε μεσημέρι, ακούγεται ο πυροβολισμός από ένα κανόνι, το οποίο γίνεται για να τιμήσει τη νίκη του Ζάγκρεμπ επί των Τούρκων. Φεύγοντας, αξίζει μια ακόμη βόλτα με το τελεφερίκ για να μπορέσετε να αποχαιρετήσετε την υπέροχη παλιά πόλη και να συνεχίσετε την περιπέτειά σας στο νεότερο κομμάτι του Ζάγκρεμπ.
Δε θα σας απογοητεύσει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου