Απόρριψη είναι η άρνηση μιας πρότασης, ενός ονείρου, μιας συναισθηματικής κατάστασης, μιας ιδέας, ενός σχεδίου και σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Όποια μορφή και σχήμα κι αν έχει. Ανεξάρτητα απ’ το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε, όλοι την έχουμε βιώσει σε διάφορες πτυχές της ζωής, απ’ τις προσωπικές μας σχέσεις μέχρι τις επαγγελματικές επιδιώξεις, κι έχουμε επωμιστεί το ψυχολογικό βάρος που επιφέρει, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία μας. Αν κι η έννοια της απόρριψης είναι αναμφίβολα οδυνηρή, εντούτοις μπορεί να προσφέρει αξιόλογα κι ανεκτίμητα μαθήματα που έχουν τη δυνατότητα να μάς οδηγήσουν σε προσωπική πρόοδο, ευημερία και χαρά.
Εδραίωση της ανθεκτικότητας
Ύστερα από ένα «όχι ευχαριστώ» ή «δεν έχετε τα προσόντα γι’ αυτή τη θέση» διδασκόμαστε ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν εξαρτώνται μόνο απ’ την πραγματοποίηση ενός στόχου. Υπάρχουν δίπλα μας ευκαιρίες, συμβουλές κι ωθήσεις από αγαπημένα πρόσωπα που θα μάς βοηθήσουν να πεισμώσουμε, να δυναμώσουμε και να τις δούμε. Η ανθεκτικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να γιγαντωθεί μέσα απ’ τις επιτυχίες. Πρόκειται για μια παράμετρο που πρέπει να την κατανοήσουμε και να την ενδυναμώσουμε μέσα απ’ την απόρριψη και την αποτυχία.
Ενθάρρυνση για ειλικρινή αυτοστοχασμό
Αυτό είναι το σκληρότερο μάθημα που παίρνουμε μιας κι αναγκαζόμαστε να εξετάσουμε τις δικές μας ελλείψεις και να βρούμε τους τομείς εκείνους που απαιτούν βελτίωση κι εξέλιξη. Ο ειλικρινής αυτοστοχασμός όμως, μάς επιτρέπει να εντοπίσουμε αδυναμίες, ενέργειες, παρανοήσεις ή συμπεριφορές που μπορεί να συνέβαλαν σε μια απόρριψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θελήσουμε να διορθώσουμε κάποια λάθη που κάναμε. Επειδή, αρκετές φορές, ο εγωισμός δε μάς αφήνει να δούμε με αντικειμενική ματιά την πραγματικότητα.
Αποδοχή της αλλαγής και της προσαρμοστικότητας
Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς και δε θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση ο ίδιος μας ο εαυτός απ’ αυτόν τον κανόνα. Μάς προτρέπει να επαναξιολογήσουμε ικανότητες και να σκεφτούμε έξω απ’ το πλαίσιο που είχαμε δημιουργήσει στο μυαλό μας. Δεν είναι κακό -ούτε είναι πολύ αργά- ν’ αλλάζουμε κατευθύνσεις στη ζωή μας. Να προσαρμοζόμαστε σε νέες ιδέες που μέχρι χτες μάς φαινόντουσαν πως δε μας ταίριαζαν. Υπάρχουν τομείς που θα παραδεχτούμε πως δεν ήταν για εμάς και θα προσαρμοστούμε σε μια καινούργια εμπειρία που θα τη δημιουργήσουμε εμείς έχοντας περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Μιας και μέσω της αφαίρεσης μικραίνει το target group των στόχων μας. Επομένως, θα στοχεύσουμε με περισσότερη προσήλωση σ’ όσες έχουν απομείνει.
Εμβάθυνση στο νόημα της αξιοπρέπειας
Η αξιοπρέπεια αφορά όλων των ειδών τις σχέσεις, αλλά έχει την πιο βαρύνουσα σημασία στις ερωτικές. Σίγουρα μια απόρριψη από έναν άνθρωπο που μάς αρέσει μπορεί ν’ αλλάξει όλη την κοσμοθεωρία μας και να οδηγήσει σ’ έναν αρνητικό κύκλο χαμηλής αυτοεκτίμησης κι αυτό-αμφιβολίας. Να υποτιμήσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, δηλαδή, την ύπαρξή μας. Κι εδώ εισέρχεται η έννοια της αξιοπρέπειας, αφού είναι εκείνη η αξία που θα μάς ωθήσει να μη νιώθουμε απογοήτευση, λύπη και να μη γίνουμε αναίσθητοι. Στο τέλος, θ’ αντιληφθούμε ότι είναι κρίμα να παραμένουμε προσκολλημένοι μ’ ό,τι αφήνει μόνιμες ουλές στην ψυχή μας κι έχει βαθιές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθησή μας.
Επιρροή της αυθεντικότητας
Όταν έρθει η στιγμή που θα πετύχουμε κάτι σπουδαίο και θα φτάσουμε στο επίπεδο που επιθυμούμε, τότε αρκετοί άνθρωποι θα μάς ρωτήσουν πώς τα καταφέραμε. Το σημείο-κλειδί της αφήγησής μας θα υπάρχει στην εξιστόρηση όλων εκείνων των ιστοριών που βρεθήκαμε αγκαλιά με την απόρριψη και θα τούς εξηγήσουμε για το πόσο απαραίτητη ήταν, για να βρεθούμε στον δρόμο της επιτυχίας. Θα είμαστε αληθινοί και δε θα μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε το πως θα την αποφύγουν. Αφού δε γίνεται. Αντιθέτως, θα τους φανερώσουμε τους λόγους που μπορούν να την εκμεταλλευθούν. Και το μεγαλύτερο βραβείο που θα λάβουμε απ’ τους περισσότερους εξ αυτών θα ‘ναι ο σεβασμός κι η εκτίμηση. Άλλωστε, κανένας νοήμων άνθρωπος δε θα πιστέψει κάποιον που θα ισχυριστεί πως δεν πέρασε ποτέ από καμία δυσκολία, δε συνάντησε στον δρόμο των προσδοκιών του την απόρριψη.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος