Έφτασε η μέρα για την «Ώρα της Γης» για το 2024. Σ’ όλο το κόσμο, δίνουμε στη Γη ένα διάλειμμα απ’ την ηλεκτρική ενέργεια σβήνοντας για μία ώρα τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές. Απόψε, 23 Μαρτίου 2024 από τις 20:30 – 21:30, χιλιάδες αξιοθέατα, μνημεία κι εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης για την υπερθέρμανση του πλανήτη μ’ αυτή τη συμβολική κίνηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια και συλλογική εκστρατεία του WWF για να κρούσει το κώδωνα του κίνδυνου και την επιτακτική ανάγκη για προστασία του πραγματικού μας σπιτιού· τον πλανήτη Γη.
Φέτος, συμπληρώνονται 18 χρόνια απ’ την έναρξη αυτής της εκστρατείας κι η φετινή «Ώρα της Γης» είναι αφιερωμένη στα δάση. Το WWF μάς καλεί μέσα απ’ τη φετινή εκστρατεία να πάρουμε 60 λεπτά και να θυμηθούμε την αξία των δασών που παγκοσμίως δέχτηκαν ένα τεράστιο πλήγμα λόγω των πυρκαγιών.
Τα δάση αποτελούν ζωογόνο περιβάλλον για όλα τα πλάσματα του πλανήτη, κάτι που έχει διαταραχτεί τα τελευταία χρόνια. «Οι πυρκαγιές, η αυθαίρετη δόμηση, η ελλιπής θεσμική θωράκιση είναι μερικοί μόνο από τους λόγους της υποβάθμισης τους», λέει το WWF μ’ αφορμή την «Ώρα της Γης 2024». Μάς καλεί να θυμηθούμε τις πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2023, όπου κάηκαν περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα γης απ’ τα οποία τα 935.000 βρίσκονται στον Έβρο. Να θυμίσουμε ενδεικτικά, πως η πυρκαγιά στον Έβρο έκαιγε για 16 συνεχόμενες μέρες κι έχει επηρεάσει αρχέγονα δασικά οικοσυστήματα στα βόρεια της χώρας.
Ας κάνουμε μία αναδρομή στο πώς ξεκίνησε αυτή η εκστρατεία και τι σήμαινε ανά τα χρόνια:
2007
Όλα ξεκίνησαν το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπων έκλεισαν τα φώτα τους για μία ώρα, θέλοντας να δείξουν την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή.
2008
Πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπων και 35 χώρες συμμετείχαν στη δεύτερη «Ώρα της Γης». Μέσα σ’ αυτούς κάποια απ’ τα μεγαλύτερα παγκόσμια μνημεία όπως το Κολοσσαίο κι η Γέφυρα Golden Gate αποφασίζουν να σβήσουν τα φώτα τους.
2009
Η «Ώρα της Γης» σπάει κάθε ρεκόρ συμμετοχών, καθιστώντας την, την πιο πολυπληθέστερη και μαζική κινητοποίηση στο κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος.
2010
Τρεις μήνες μετά τη Διάσκεψη για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη, που αρκετοί θεώρησαν πως δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του κόσμου, η «Ώρα της Γης» γίνεται ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την επιτακτική ανάγκη ενός βιώσιμου μέλλοντος.
2012
Στα πλαίσια της «Ώρας της Γης» με το σύνθημα “I Will If You Will”, το WWF – Ρωσίας δημιουργεί ψήφισμα και συλλέγει 122.000 υπογραφές που ασκούν πίεση στη ρωσική κυβέρνηση. Αποτέλεσμα της δράσης είναι η κυβέρνηση να περάσει νόμο προστασίας των θαλασσών απ’ τη ρύπανση από πετρελαιοειδή, καθιστώντας τον το πρώτο λαϊκό νόμο με αφορμή την καμπάνια.
2013
Η WWF-Ουγκάντα εξασφαλίζει 2.700 εκτάρια γης και δημιουργεί το πρώτο δάσος της «Ώρας της Γης». Η δράση συμβάλλει επίσης στη δημιουργία της μεγαλύτερης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Αργεντινής, της Banco Namuncurá έκτασης 3,4 εκατομμυρίων εκταρίων, τριπλασιάζοντας την περιοχή των προστατευόμενων υδάτων στη χώρα.
2014
Μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία, τα νησιά Γκαλαπάγκος – μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – έγιναν η πρώτη επαρχία στον Ισημερινό που απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες κι άλλες συσκευασίες μιας χρήσης.
2015
Η «Ώρα της Γης» οδηγεί στη νομοθετική αλλαγή για τοπικά σχετικά ζητήματα όπως:
Μπρουνέι Νταρουσαλάμ: μείωση της χρήσης ενέργειας.
Μαλαισία: δημιουργία εθνικού πάρκου.
Ρωσία: Πάγωμα για 10 χρόνια νέων πετρελαϊκών έργων στην Αρκτική.
Σκωτία και Ελβετία: ισχυρότερη νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή.
Ουγκάντα: καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών.
2016
Η εκστρατεία της WWF-Ισπανίας οδήγησε 50.000 πολίτες να παροτρύνουν την ισπανική κυβέρνηση να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.
2018
Στη Γαλλική Πολυνησία, η καμπάνια βοήθησε το κόσμο να ασκήσει πιέσεις που οδήγησαν στην ταξινόμηση 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στον Νότιο Ειρηνικό ως διαχειριζομένη Θαλάσσια Περιοχή – συμβάλλοντας στη διατήρηση ζωτικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
2019
Η εκστρατεία #Connect2Earth ευαισθητοποιεί για τη σημασία της φύσης για την υγεία, την ευημερία και την επιβίωσή μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ζητήθηκε απ’ τους υποστηρικτές να μιλήσουν για τη φύση και να υψώσουν τη φωνή τους για τον πλανήτη σε μια διαδικτυακή έκκληση με στόχο, να παροτρύνουν τους παγκόσμιους ηγέτες ν’ αναλάβουν άμεση δράση για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης.
2020
Ενώ η ανθρωπότητα βρισκόταν υπό το πρίσμα της πανδημίας του COVID-19, η «Ώρα της Γης» έσπασε ρεκόρ καθώς η καμπάνια μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο για την πρώτη πλήρως ψηφιακή καμπάνια της «Ώρας της Γης». Τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τα δυσχερή αποτελέσματα της απώλειας της φύσης για την υγεία του πλανήτη μας και για την υγεία της ανθρωπότητας.
2021
Την ίδια στιγμή που ο COVID-19 συνεχίζει να επιβάλλει περιορισμούς σε πολλές χώρες, άνθρωποι σε 192 χώρες και περιοχές, σπάνε ρεκόρ μιλώντας ψηφιακά για τη φύση, ενωμένοι. Τονίστηκε έντονα η σύνδεση μεταξύ της απώλειας της φύσης, της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των πανδημιών και κοινοποιήθηκε πάνω από 24.000 φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορες γνωστές προσωπικότητες.
2022
Εν μέσω των προκλήσεων που συμβαίνουν σ’ όλο τον κόσμο – απ’ τη συνεχιζόμενη πανδημία έως τους πολέμους, τις πλημμύρες και τις κοινωνικές αναταραχές, η «Ώρα της Γης» ήταν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να ενωθούν και να δείξουν αλληλεγγύη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Συμμετείχαν περισσότερες από 190 χώρες και περιοχές, μ’ αποκορύφωμα το ρεκόρ 10,1+ δισεκατομμυρίων εμφανίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πάνω από 26.000 τίτλους των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.
2023
Μετά την ιστορική παγκόσμια συμφωνία που ορίστηκε για την Προστασία και την Αποκατάσταση της Φύσης έως το 2030, ξεκινάει μία νέα καμπάνια «Μεγάλη Ώρα για τη Γη», ζητώντας απ’ όλους ν’ απενεργοποιήσουν ηλεκτρικές συσκευές και να κάνουν κάτι ωφέλιμο για τη Γη. Μόλις τον πρώτο χρόνο αυτής της εκστρατείας, ξεπερνιούνται οι 60.000 ώρες που δόθηκαν για το περιβάλλον. Στο χέρι μας είναι το 2024 ν’ ασκήσουμε πιέσεις και να δείξουμε ενωμένοι την ευαισθητοποίηση μας για το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη Γη.