Αρκετοί από εμάς έχουμε μεγάλη αγάπη στα bars που είναι ιδιαίτερα, κρύβουν από πίσω τους ιστορία και προσφέρουν εξίσου ιδιαίτερα ποτά και cocktails. Ένα τέτοιο είδος είναι και τα speakeasy bars. Η ιστορία μας ταξιδεύει στο 1919 στις Η.Π.Α όπου με βάση τον νόμο του Volstead απαγορεύτηκε η παραγωγή, το εμπόριο, η εισαγωγή και η διανομή οινοπνευματωδών ποτών με αλκ00λικό δείκτη 0,5% κι άνω.
Ξεκινούσε επομένως για την Αμερική η εποχή της ποτοαπαγόρευσης που κράτησε έως και το 1933 όταν ο νόμος καταργήθηκε. Εξ’ αιτίας του νόμου αυτού, πρωτοεμφανίστηκαν τα speakeasy, που ήταν χώροι στους οποίους γινόταν παράνομη διάθεση αλκοόλ. Τα speakeasies πολύ γρήγορα έφτασαν σε εξαπλάσιο αριθμό σε σχέση με τα νόμιμα bars που λειτουργούσαν πριν την π0τ0απαγόρευση και πλέον έκλειναν.
Αυτό που ήταν ιδιαιτέρως ελκυστικό ήταν το μυστήριο, τ’ απαγορευμένο και τα μυστικά που κρυβόντουσαν πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες των speakeasies έξω απ’ τις οποίες υπήρχε ένας θυρωρός. Για να καταφέρεις να περάσεις μέσα έπρεπε να γνωρίζεις έναν συγκεκριμένο κωδικό. Αφού περνούσες την είσοδο, ακολουθούσες διαδρόμους και κρυφές πόρτες που σ’ οδηγούσαν σ’ άλλους κρυμμένους χώρους, όπου μπορούσες ν’ απολαύσεις το ποτό σου μιλώντας χαμηλόφωνα. Αρκετοί πιστεύουν πως τα bars αυτά οφείλουν το όνομά τους στη χαμηλόφωνη ομιλία που τηρούνταν ώστε να μην κινηθεί η υποψία των αρχών. Ωστόσο, υπάρχει μία ιστορία που ανατρέπει αυτή την πεποίθηση.
Aρκετά χρόνια νωρίτερα είχε έρθει στο φως, η ιστορία ενός πατέρα που μιλούσε στον γιο του πολύ δυνατά, κι έτσι λάμβανε ως απάντηση τη φράση «Μιλά πιο χαμηλόφωνα μπαμπά». Από εκεί κι έπειτα το να μιλά κανείς χαμηλόφωνα άρχισε ν’ αποτελεί ένδειξη κομψότητας. Η τάση αυτή διαδόθηκε αρκετά γρήγορα και μαζί της μετέφερε κι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Μιλάω χαμηλόφωνα σήμαινε επίσης μεταφορικά «πiνω με μέτρο κι άρα πiνω ενσυνείδητα». Κι αυτό είναι επί της ουσίας το σπουδαιότερο μήνυμα που διαδόθηκε μ’ αυτή την ενέργεια.
Ας δούμε μερικά απ’ τα πιο διάσημα speakeasy bars
- Το “Milk & Honey” στη Νέα Υόρκη ήταν το πρώτο σύγχρονο Speakeasy bar που άνοιξε το 2000. Το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζει το τηλέφωνο των κρατήσεων και πρέπει να προσπαθήσεις αρκετά για να βρεις το νέο ώστε να μπεις μέσα.
- Το “PDT” (Please Don’t Tell) άνοιξε επίσης στo Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Είναι αρκετά ιδιαίτερο λόγω της εισόδου του καθώς μπαίνεις από μία μυστική πόρτα περνώντας μέσα από έναν τηλεφωνικό θάλαμο (!).
- Το “Bourbon & Branch” λειτουργεί στο Σαν Φρανσίσκο και μπορείτε να ζήσετε την ατμόσφαιρα της εποχής του ’30 σ’ ένα πραγματικό speakeasy που λειτουργούσε παράνομα σ’ αυτήν την τοποθεσία απ’ το 1921 έως το 1933. Μέσα στον χώρο σου απαγορεύεται να χρησιμοποιείς το κινητό σου, να φωτογραφίζεις και να παραγγείλεις cosmopolitan.
- Το “El Bandito” στo Λίβερπουλ όπου μπορείτε ν’ απολαύσετε κυρίως τεκίλα ενώ συχνά διοργανώνονται και tequila parties. Θα εκπλαγείτε τόσο απ’ την είσοδο στον χώρο όσο και με τη σιωπηρή του ατμόσφαιρα. Το μπαρ διαθέτει άδεια που τού επιτρέπει να πουλάει αλκ00λ μέχρι τις 5:00 π.μ., κάτι που θεωρείται σπάνιο στα Βρετανικά Νησιά.
- Το “El armario” στη Βαρκελώνη. Το όνομά του σημαίνει «ντουλάπα» κι ονομάστηκε έτσι αφού η είσοδος του κρύβεται πίσω από μπουφάν, πουκάμισα και παλτό που κρέμονται σε μια ντουλάπα που επιπλώνει ένα απ’ τα ιδιωτικά δωμάτια του ιδιοκτήτη του.
- Το άκρως απόρρητο “Kryjivka” που σημαίνει «κρυφό» και βρίσκεται στο Lviv της Ουκρανίας που μάς γοητεύει με τον ανατολικό μυστικισμό του. Για να μπεις στο μπαρ περνάς από έναν Ουκρανό παρτιζάνο 0πλισμέν0 με τοuφέκι στον οποίο πρέπει να δώσεις τον κωδικό. Το εσωτερικό του Kryjivka μοιάζει με παρτιζάνικο καταφύγιο με προπαγανδιστικές αφίσες, χάρτες κι ένα 0πλ0στάσιο.
- Το “Callooh Callay” στο Λονδίνο. Το μπαρ αποτελείται από τρία δωμάτια – το πρώτο δωμάτιο μοιάζει με το εσωτερικό ενός κανονικού μπαρ, ενώ το δεύτερο δωμάτιο κρύβεται πίσω από μια είσοδο ντουλάπας σε στιλ Narnia. Ωστόσο, το πραγματικά κρυμμένο στολίδι του είναι η μπάρα Jubjub, στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο όσοι γνωρίζουν τον τετραψήφιο κωδικό που αλλάζει κάθε μέρα.
- Το “Museum HR Giger Bar” στο Gruyeres της Ελβετίας. Το εσωτερικό αυτού του speakeasy σχεδιάστηκε από τον HR Giger και μοιάζει με έργο τέχνης που μπορεί να σας ανατριχιάσει. Καθώς πiνετε το κ0κτέιλ σας ενώ περιβάλλεστε από σκ3λ3τούς, κόκαλα και ψεύτικα πτwμaτα.
- Το “Butcher” στο Άμστερνταμ. Αρχικά έχετε την εντύπωση πως βρίσκετε σ’ ένα κλασικό μπεργκεράδικο, ωστόσο υπάρχει ένα μυστικό πέρασμα κοντά στην κουζίνα που θα σάς μεταφέρει σε έναν διαφορετικό κόσμο. Θυμηθείτε μόνο να κάνετε κράτηση και να ζητήσετε τον κωδικό πρόσβασης – διαφορετικά, το μόνο που θα πάρετε είναι ένα μπέργκερ.
- Το “Little Red Door” στο Παρίσι. Δεν υπάρχει πινακίδα από έξω, αλλά απλώς μια μισάνοιχτη γκρι γυάλινη πόρτα. Πίσω απ’ αυτήν, υπάρχει μία μικρή κόκκινη πόρτα, η οποία λέγεται ότι ήταν το σύμβολο των ομιλητών κατά τη διάρκεια της π0τ0απαγόρευσης. Και πάλι το πραγματικό μπαρ βρίσκεται πίσω από μια άλλη, ψηλή καφέ πόρτα.
- “The Union & The Bureau” στην Κοπεγχάγη. Λειτουργεί πίσω από μια μαύρη πόρτα στο Store Strandstræde 16. Για να μπείτε μέσα, πρέπει απλώς να βρείτε τον αριθμό 16 και να χτυπήσετε το κουδούνι. Το μέρος κρύβει ένα μυστικό. Ανεβαίνεις μια στενή σκάλα, φτάνεις σε μια άλλη πόρτα. Χτυπάς μια φορά κι αν δε λάβεις απάντηση, δοκίμασε ξανά καθώς η πρόσβαση στην καρδιά του “The Bureau” παρέχεται μόνο σε λίγους και καλούς.
- Το “The Butcher’s Bar” στο Βερολίνο. Το μπαρ είναι γεμάτο με μπουκάλια με κορυφαία ποτά που κρέμονται από τα διάσπαρτα κόκκινα φώτα του. Για να φτάσετε στο Butcher’s Bar, θα πρέπει πρώτα να πάτε στο Fleischerfi. Όταν μπείτε μέσα πηγαίνετε στην τηλεφωνική θυρίδα. Πατήστε το κουμπί και η πόρτα του μυστηριώδους σφαγείου θα ανοίξει μπροστά σας.
- Το “Barreldier” στην Αθήνα. Πολύχρωμα λικέρ, σιρόπια και πουρέδες φρούτων παράγονται από ζωντανές πρώτες ύλες και συνωμοτούν με αγαπημένα ποτά για να κερδίσουν μία θέση στο βαρέλι. Στα παλαιωμένα cocktails, οι γεύσεις ομογενοποιούνται και καθώς το ξύλο αναπνέει, δίνει γλύκα και ιδιαίτερο άρωμα βανιλίνης στο πολύτιμο περιεχόμενό του.
- Το “Speakeasy Floor” στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται κρυμμένο στα λαδάδικα. Το Speakeasy Floor βρίσκεται στον πάνω όροφο του The Blue Cup. Ανεβαίνοντας τη σκάλα θα βρεις την κρυμμένη και επιβλητική του πόρτα, η οποία σου ζητάει να πληκτρολογήσεις το σωστό κωδικό για να εισέλθεις. «Συνωμοτική» ατμόσφαιρα και exclusive αίσθηση που ξετυλίγονται μπροστά σου.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος