Σε μια ειλικρινή συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην εφημερίδα Real Life, η γνωστή ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή έθιξε θέματα όπως η κρυοσυντήρηση ωαρίων και το ενδεχόμενο της υιοθεσίας, αποκαλύπτοντας τις προσωπικές της σκέψεις και εμπειρίες. Τα λόγια της είναι φοβερά σημαντικά σε μια εποχή που γίνεται έντονη συζήτηση περί του δικαιώματος στη γονιμότητα αλλά και που ταυτόχρονα συνεχίζει να υφίσταται μια τρομερή κοινωνική πίεση σχετικά με το πώς, πότε και γιατί θα επιλέξει ή όχι τη μητρότητα.
Μιλώντας για τη σημασία της πρόληψης και της προετοιμασίας σε νεαρή ηλικία, η Παναγιώτα Βλαντή υπογράμμισε την ανάγκη των γονιών να ενημερώνουν και να καθοδηγούν τα παιδιά τους σχετικά με θέματα όπως η αναπαραγωγική υγεία. «Είναι σημαντικό να έχεις φροντίσει κάποια πράγματα σε νεαρή ηλικία και το λέω συνέχεια αυτό και θα το λέω. Είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να πηγαίνουν τις κόρες τους στην κατάλληλη ηλικία», δήλωσε. «Να ξέρουν τα νέα κορίτσια πως έχουν την επιλογή, για να μην αγχώνονται.»
Ασφαλώς, η «κατάλληλη ηλικία» για να συζητήσει μια γυναίκα για κρυοσυντήρηση με τον γιατρό της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προσωπικές συνθήκες, τις επιθυμίες της και την κατάσταση της υγείας της. Συνήθως, όμως, για γυναίκες που σκέφτονται την κρυοσυντήρηση των ωαρίων για μελλοντική αναπαραγωγή, συνιστάται να εξετάσουν αυτή τη διαδικασία σε σχετικά νεαρή ηλικία, συνήθως πριν την ηλικία των 35 ετών. Αυτό συνδέεται με την ευκαιρία να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα των ωαρίων πριν από την ηλικία που συχνά εμφανίζονται πιθανά προβλήματα στην αναπαραγωγή.
Η Παναγιώτα Βλαντή, προχώρησε σε μια προσωπική αποκάλυψη, αναφέροντας ότι έχει αποφασίσει κι η ίδια να υιοθετήσει την κρυοσυντήρηση ωαρίων. «Μπήκα στη διαδικασία να κάνω κατάψυξη ωαρίων, γιατί ήθελα να κάνω οικογένεια», εξομολογήθηκε. Αναφέροντας την περίπτωση της ανιψιάς της, που επίσης έχει προχωρήσει στην ίδια διαδικασία μετά από παρότρυνσή της, επισήμανε τη σημασία του να μιλάμε ανοικτά γι’ αυτά τα θέματα και να ενθαρρύνουμε τις νέες γενιές να προσέχουν την υγεία τους και τις επιλογές τους.
Αναφερόμενη στην πιθανότητα της υιοθεσίας, η ηθοποιός παραδέχτηκε ότι αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά εξέφρασε την προθυμία της να το εξετάσει. «Ενδεχομένως θα μπορούσα να το σκεφτώ και να το κάνω», είπε. «Το θέμα είναι αυτοί που ταλαιπωρήθηκαν πριν από εμάς κι εμείς». «Ακόμα καλύτερα και για την Ελλάδα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην ανάγκη βελτίωσης του συστήματος υιοθεσίας.
Η ειλικρίνεια και η ανοικτή συζήτηση της Παναγιώτας Βλαντή είναι μια ανάσα ανακούφισης για τόσες και τόσες γυναίκες που πιέζονται να πάρουν μια απόφαση χωρίς να έχουν εξετάσει τις επιλογές τους. Που ενοχικά δε μιλούν για εναλλακτικές μορφές που σχετίζονται με τη γονικότητα και με την αναπαραγωγική υγεία, αφού ακόμη θεωρούνται ταμπού. Γι’ αυτό, το να βλέπουμε γυναίκες που με τον τρόπο του αποτελούν πρότυπα κι έχουν δημόσιο βήμα να μιλούν ανοικτά για τις δικές της επιλογές και εμπειρίες, δίνει έμπνευση σε άλλες γυναίκες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα με ανοιχτό μυαλό κι αυτοσυνείδηση.
Η συζήτηση γύρω από την κρυοσυντήρηση ωαρίων και την υιοθεσία είναι σημαντική, καθώς αναδεικνύει τις πολλαπλές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν μια οικογένεια και να προσφέρουν αγάπη και φροντίδα σε παιδιά που το χρειάζονται. Η Παναγιώτα Βλαντή, μέσω της ειλικρίνειάς της, μας υπενθυμίζει ότι κάθε οικογένεια είναι μοναδική κι ότι ο σεβασμός και η κατανόηση προς τις επιλογές των άλλων είναι θεμελιώδεις για την κοινωνική μας συνοχή, προσφέροντας έτσι ένα πολύτιμο ταπ-ταπ στον ώμο εκείνων που αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα στη ζωή τους.