Οι δρόμοι έχουν πολλές ιστορίες να μας διηγηθούν. Αλλά μία που έχει μείνει αδιερεύνητη, είναι η εμφάνιση του φαινομένου του «ευνοuχισμού» στους ανδρικούς συνοδηγούς όταν δίπλα τους οδηγεί μια γυναίκα. Ο life coach Κωνσταντίνος Λοίζος έρχεται να μας φωτίσει επί του θέματος, λέγοντας: «Βλέπω πάρα πολλά ζευγάρια να οδηγεί η γυναίκα και ο άντρας δίπλα και ρωτάω, ποια γυναίκα δε γουστάρει να ξύνει τη ****ρα της και να οδηγεί με ασφάλεια ο άνδρας δίπλα της; Για ποιον λόγο να θέλει να οδηγήσει η γυναίκα; Είναι ευνοuχισμός αυτό, αλλά γι’ αυτό διαλέγετε ευνοuχισμένους άντρες, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία».

Αγαπητέ μου life coach, αφού πρώτα ηρεμήσεις λιγάκι, ας το δούμε λίγο διαφορετικά κι από την πλευρά ενός ανθρώπου που έχει υπάρξει «ευνοuχισμένος» σύμφωνα με τα λεγόμενά σου. Ενώ λοιπόν, εσύ αναρωτιέσαι γιατί οι άντρες γίνονται εuνούχοι καθώς οι γυναίκες κρατούν το τιμόνι, ίσως να μην έχεις σκεφτεί την αλήθεια που κρύβεται πίσω από όλη αυτή τη «συνωμοσία». Οι γυναίκες, φίλε μου, δεν οδηγούν απλώς ένα αυτοκίνητο. Όχι, βέβαια! Πίσω από αυτό κρύβεται μια μεγάλη παγκόσμια πλεκτάνη, που έχει αποφασιστεί σε υπόγειες στοές και μυστικές -εννοείται θηλυκές- εταιρείες, που καταστρώνουν σχέδια ευνοuχισμού των αρρένων οδηγών. Εκείνη τη στιγμή που εμείς νομίζουμε ότι απλά οδηγούν, εκείνες καθοδηγούν τον άντρα συνοδηγό σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία ενάντια στον επικρατούντα ανδρικό εγωισμό!

 

@konstantinosloizouΘέλω οι γυναίκες να πάρετε θέση και να πείτε αλήθειες… . Αν θέλετε και οι αντρες να κάνετε τοποθέτηση φυσικά και θα σας ακούσουμε προσεκτικά… . Γιατί ?♬ πρωτότυπος ήχος – Κωνσταντίνος Λοίζου

 

Ας σοβαρευτούμε. Επειδή μερικές φορές υπάρχει για πολλούς και διάφορους λόγους η αναγκαιότητα να οδηγήσει μια γυναίκα (ή απλά επειδή της αρέσει, ή στην τελική επειδή το γουστάρει), ίσως να μη σου πέρασε από το μυαλό πως οι άντρες δεν αναγκάζονται να καταλαμβάνουν τη θέση του συνοδηγού, αλλά συμβαίνει φυσικά κι απλά, γιατί η οδήγηση δεν έχει φύλο. Τι, όχι; Βέβαια, ακόμη κι έτσι καταφέρνουμε να δείξουμε την τοξική αρρενωπότητά μας, αφού ξεκινάμε κι αραδιάζουμε τις οδηγίες μας, σαν δάσκαλοι οδήγησης σε πρωτάρα οδηγό. Κι εδώ είναι που έρχεται ο όρος “backseat driving”, να μας ντροπιάσει για άλλη μια φορά.

Το ζήτημα είναι γιατί ορισμένοι άνδρες αισθάνονται ότι ευνοuχίζονται, παραγκωνίζονται, χάνουν τον ανδρισμό τους και την προέκταση του ανδρισμού τους, όταν δεν είναι στο τιμόνι, λες κι όσο μεγαλύτερο το αυτοκίνητο και το τιμόνι, τόσο μεγαλύτερος και ο ανδρισμός τους. Κι έρχεται κι ο life coach, να σου φωνάξει και να σου πει ότι είσαι ένας ευνοuχισμένος, φίλε μου, κι ότι η γυναίκα οδηγός θέλει να σε ελέγξει και να σου πάρει την εξουσία του τιμονιού σου, και μετά την εξουσία της σχέσης σας και της ίδιας σου της ζωής. Από πού να το πιάσεις;

Μήπως, λέω εγώ τώρα, η θέση του συνοδηγού μπορεί να είναι και μια ευκαιρία για τον άνδρα να αντιμετωπίσει τις δικές του εσωτερικές συγκρούσεις; Μήπως είναι καιρός να αντιληφθούμε την πραγματική φύση των κοινωνικών δυναμικών. Μήπως, η οδήγηση από μία γυναίκα δεν είναι ευνοuχισμός, αλλά ένας ρόλος που σαφέστατα δικαιούται να έχει στη σύγχρονη κοινωνία;

Οι γυναίκες δε χρειάζονται έναν εuνούχο συνοδηγό. Χρειάζονται έναν σύντροφο που να τις στηρίζει και να τις εμπνέει, ανεξαρτήτως από το ποιος κρατάει το τιμόνι. Kαι το ίδιο ακριβώς χρειάζονται κι οι άντρες. Aς αφήσουμε τις παλιές αντιλήψεις να παραμείνουν στο παρελθόν κι ας αντικαταστήσουμε τον ευνοuχισμό που υποτίθεται πως συμβαίνει, με την ουσιαστικη ισότητα και την αμοιβαία σεβαστή συνεργασία. Γιατί όπως και στη ζωή και στις σχέσεις, έτσι κι ακριβώς και στην οδήγηση, πρέπει να υπάρχει μια όμορφη συνεργασία ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό (όποιος κι αν είναι στο τιμόνι), αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο μια μετωπική σύγκρουση, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Στο τέλος της ημέρας, το θέμα δεν είναι ποιος κρατάει το τιμόνι, αλλά πώς κρατάει ο καθένας μας την ίδια τη ζωή του. Ας αφήσουμε σεξισμούς στην άκρη κι ας απολαύσουμε το ταξίδι. Ίσος προς ίσο.

Συντάκτης: Μιχάλης Δούκας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου