Χαμός γίνεται στην Αμερική αφού οι ΗΠΑ ενέκριναν το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της πλατφόρμας του Tik Tok στη χώρα. Με μία συντριπτική πλειοψηφία 360 ψήφων που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου και μόλις 58 ψήφων κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο απαγόρευσης. Μαζί ενέκριναν και το νομοσχέδιο για την οικονομική στήριξη ύψους 95 δις δολαρίων στις χώρες της Ουκρανίας, Ισραήλ και Ταΐβάν. Ποια είναι η ρήτρα που θα μπορούσε να ανατρέψει την απαγόρευση της διάσημης εφαρμογής; Να πουλήσει η μητρική κινεζική εταιρεία BetyDance το μερίδιό της σε εταιρεία ή πρόσωπο που να εδρεύει στις ΗΠΑ.  Αυτή η κίνηση θα πρέπει να γίνει αυστηρά μέσα σε ένα χρόνο, αλλιώς θα  απαγορευτεί η πλατφόρμα στους Αμερικανούς χρήστες.

 

Γιατί η Αμερική έχει θορυβηθεί τόσο από τη χρήση του Tik Tok; Τα μέσα κάνουν λόγο για διανοητική χειραγώγηση των Αμερικάνων χρηστών, για διαρροή προσωπικών δεδομένων και συλλογή αυτών από την Κίνα. Ουσιαστικά αυτό που φοβούνται οι ΗΠΑ είναι, μήπως οι Κινέζοι οι οποίοι ελέγχουν την πλατφόρμα αφενός συλλέγουν απόρρητα και προσωπικά δεδομένων των χρηστών με σκοπό να βλάψουν τις ΗΠΑ αλλά και ότι η δημοφιλής πλατφόρμα χειραγωγεί διανοητικά τους χρήστες, μειώνοντας το επίπεδο αντίληψής τους. Μάλιστα κάποια μέσα αναφέρουν πως οι Κινέζοι χρήστες έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά βίντεο απ΄ ότι οι Αμερικανοί χρήστες, κάνοντας λόγο για βιντεάκια πιο ανάλαφρα, χαμηλού διανοητικού επιπέδου. Φοβούνται άραγε οι Αμερικάνοι μήπως η πλατφόρμα υπό τον έλεγχο της Κίνας «αποχαυνώσει» τον αμερικανικό λαό;

Τι λένε όμως οι χρήστες της πλατφόρμας γι΄ αυτό; Μιλάνε για καταπάτηση της ελευθερία του λόγου. Οι Αμερικανοί είναι εξαγριωμένοι με το ψήφισμα αυτό. Μάλιστα οι χρήστες του Tik Tok στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι κοντά στους 150 εκατομμύρια, δεν του λες και λίγους. Την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί βουλευτές ανησυχούν για την Κινεζική επιρροή που ασκεί η πλατφόρμα στις ΗΠΑ και εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το απόρρητο και την εθνική ασφάλεια, οι χρήστες απαντούν με διαδηλώσεις και κάνουν λόγο για περιορισμό στην ελευθερία τους. Το Tik Tok στηρίζει τους Αμερικάνους χρήστες και τους καλεί να ξεκινήσουν καμπάνια διαμαρτυρίας, εντός της πλατφόρμας.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να μπλοκάρει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερου λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, ετησίως», λέει σε ανακοίνωση του το Tik Tok.

Σε οικονομικούς όρους όμως, τι σημαίνει η πώληση μετοχών του Tik Tok; Εδώ τα δημοσιεύματα εκτιμούν πως η δημοφιλής πλατφόρμα κοστίζει περίπου 50 δις δολάρια. Η Wall Street βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα για το ποια εταιρεία θα αγοράσει τις μετοχές με τις πιο πιθανές να είναι: η Microsoft, η Meta, η Apple και η Oracle, όπως επίσης και το Rumble μια πλατφόρμα βίντεο ανταγωνιστική του YouTube.

Ο Έλον Μασκ ιδιοκτήτης του X – πρώην Twitter – τοποθετήθηκε με ανάρτησή του για το νομοσχέδιο:

«Κατά τη γνώμη μου, το Tik Tok δεν θα έπρεπε να απαγορευτεί στις ΗΠΑ, παρόλο που μία τέτοια απαγόρευση θα ωφελούσε τη πλατφόρμα X.  Το να προχωρήσει μία τέτοια απαγόρευση θα ήταν ενάντια στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Η Αμερική δεν αντιπροσωπεύει αυτό.  -Έλον Μασκ»

Να πούμε σε αυτό το σημείο, ότι το Tik Tok σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί αρκετά εθιστικό στους χρήστες συνδέοντας την πολύωρη χρήση του με συμπτώματα άχγους και κατάθλιψης. Τα συνεχή μικρά και απρόβλεπτα βίντεο δημιουργούν την υπερ έκκριση της ντοπαμίνης, της ορμόνης της χαράς, στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα όταν ο χρήστης δεν εκτίθεται στην εφαρμογή, ο εγκέφαλος να την αποζητά. Αυτό δημιουργεί την εξάρτηση και τον εθισμό, δηλαδή να πρέπει να επιστρέφει κανείς στην εφαρμογή για να πάρει αυτό το συναίσθημα που προκαλεί η ντοπαμίνη. Ακόμα η πολύωρη χρήση του Tik Tok συνδέεται με συμπτώματα ADHD, δηλαδή διάσπαση προσοχής, προβλήματα στον ύπνο, τη μνήμη και μειωμένη σχολική απόδοση για τους ανήλικους μαθητές.