Πλησιάζει αυτή η ζόρικη αλλά συνάμα μοναδική περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων. Η περίοδος που από τη μια οι μαθητές- αλλά και οι οικογένειές τους- που δίνουν φέτος εξετάσεις, είναι μέσα στο άγχος, στην πίεση και στον φόβο της αποτυχίας. Τα διαβάσματα, τα διαγωνίσματα, τα τεστ, όλα παίρνουν φωτιά. Η επιτυχία, από την άλλη, στο τέλος του δρόμου, για τον καθένα έχει διαφορετικό ορισμό και κατάληξη. Μόνο η προσπάθεια, η τόλμη και το θάρρος όλων αυτών των μαθητών, όμως, είναι άξια θαυμασμού. Αν λοιπόν, είσαι από τους τυχερούς που σε λίγο καιρό θα περάσεις σε κάποια σχολή, σε κάποια πόλη/νησί πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά και το αν θα δηλώσεις την πόλη σου, ή κάποιο άλλο μέρος. Ασφαλώς μια τέτοια συζήτηση πρέπει να κάνεις με την οικογένειά σου, κι αν δείτε ότι οικονομικά είναι ένα εφικτό σενάριο, τότε σίγουρα πρέπει να το τολμήσεις. Και παρακάτω, θα βρεις 8 λόγους να στο επιβεβαιώσουν.
1. Η εμπειρία του να έχεις «το πρώτο δικό σου σπίτι» είναι ανεπανάληπτη
Το να σπουδάζεις στην πόλη σου είναι ναι μεν βολικό, ασφαλές και πιο εύκολο για όλους, διότι δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι έντονο στη ζωή σου. Ωστόσο, όταν σπουδάζεις σε άλλη πόλη είναι επόμενο να νοικιάσεις το δικό σου σπίτι, με αποτέλεσμα να έχεις τον δικό σου χώρο. Και δε μιλάμε για το «δωμάτιό» σου αλλά για ένα ολόκληρο σπίτι/γκαρσονιέρα/στούντιο δικό σου. Ξέρεις, είναι μοναδική η μαγεία του να παίρνεις το κλειδί για το σπίτι που θα μένεις για τα επόμενα 4+ χρόνια κι ας έχει μόνο ένα στρώμα μέσα στην αρχή.
Η αίσθηση ελευθερίας είναι σε άλλο επίπεδο
Ακόμα κι αν οι γονείς σου είναι οι πιο κουλ τύποι του κόσμου, παραμένουν οι γονείς σου. Το καλό του να βρίσκεσαι σε άλλη πόλη λοιπόν, είναι ότι θα μπορείς να διατηρείς μια πολύ ισχυρή αυτονομία και να επιλέξετε από κοινού το επίπεδο της επικοινωνίας σας. Σίγουρα δε θα υπάρχει πλέον λόγος να δίνεις εξηγήσεις για το πού πας, πότε θα γυρίσεις, πώς θα περάσεις την ημέρα σου. Ορίζεις το πρόγραμμά σου, την πορεία της ημέρας σου και κάνεις το δικό σου πλάνο. Μόνος/η σου. Και θα δεις, εντελώς οξύμωρα, πως θα σου γεννηθεί η ανάγκη επικοινωνίας μαζί τους, πιο έντονα από ποτέ.
Θα ζήσεις την ομορφιά της μοναξιάς
Το σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις πολλές φορές μοναξιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ίδια πάντα αναφέρεται σε κάτι «κακό». Θα σου λείπουν οι φίλοι, η οικογένεια, τα στέκια σου. Ωστόσο, θα δεις την καλή πλευρά της νέας εμπειρίας σου. Θα περάσεις ώρες ακόμη και μέρες μόνος/η θα ακούσεις περισσότερο τον εαυτό σου και τα θέλω σου, θα σε γνωρίσεις καλύτερα. Θα βιώσεις μια πανέμορφη μελαγχολία.
Θα ανοίξει ο κύκλος σου τρομακτικά πολύ
Φυσικά, ακόμα και στην πόλη σου να σπουδάσεις οι γνωριμίες είναι αναπόφευκτες. Σχολή, νέες παρέες, νέα ενδιαφέροντα. Όπως και να το κάνουμε όμως, σε μια νέα πόλη είναι σίγουρο ότι θα έρθεις πιο κοντά και θα δεθείς πιο ουσιαστικά με νέους φίλους, φίλες και παρέες γιατί θα είστε όλοι μακριά από τα σπίτια σας και η ανάγκη δημιουργίας μιας κοινότητας, θα σας κάνει να φτιάξετε τη δική σας -από επιλογή- οικογένεια.
Θα γνωρίσεις μια νέα πόλη κι όλες τις γύρω περιοχές
Η φοιτητική ζωή που θα ζήσεις σε έναν νέο τόπο θα σε «αναγκάσει» να γνωρίσεις τον τόπο αυτό απ’ την καλή και την ανάποδη. Θα κάνεις ατελείωτες βόλτες γνωρίζοντας τα σοκάκια, τα κρυμμένα μαγαζάκια και τις όμορφες γωνίες που κατά πάσα πιθανότητα δε θα γνώριζες αλλιώς. Έπειτα, θα παίξουν και οι εκδρομούλες στα γύρω χωριά και πόλεις, οπότε θα βρεθείς να αποκτάς ξαφνικά και δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα. Τη φοιτητική.
Θα αποκτήσεις skills που ούτε καν ήξερες ότι μπορείς να αποκτήσεις
Υπευθυνότητα, προγραμματισμός, οργάνωση είναι μόνο μερικές από τις αρετές που θα αποκτήσεις όταν αρχίσεις να μένεις μόνος/η. Θα εξελιχθείς, θα αναπτύξεις τις δυνατότητές σου, θα βρεθείς ξαφνικά να κάνεις τα διπλά με διπλή ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα θα μάθεις πως κάποιες φορές, αναγκαστικά, όλα περνούν από το χέρι σου και χρειάζεται να είσαι οκ με αυτό.
Θα μάθεις να μαγειρεύεις
Δεν μπορείς συνέχεια να τρως έτοιμα φαγητά ή φαγητά της λέσχης. Θέλοντας και μη, (με τη βοήθεια του Πετρετζίκη ή της μαμάς σου) είναι σίγουρο ότι θα κάνεις κι εσύ τις δικές σου σπεσιαλιτέ, ενώ οι βραδιές με φαγητό και καλή παρέα στο σπίτι θα γίνουν εκείνες που θα θυμάσαι όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Θα βγάλεις το δικό σου χαρτζιλίκι
Όταν πας σε άλλη πόλη, είναι περισσότερες οι πιθανότητες, θέλοντας να σταθείς στα πόδια σου, είναι να βρεις και μια part-time εργασία παράλληλα με τις σπουδές σου. Αυτό θα σε βοηθήσει, τόσο στο να έχεις τα δικά σου χρήματα, όσο και να μην «επιβαρύνεις» οικονομικά τους δικούς σου με όλα τα έξοδά σου. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις την αξία των χρημάτων, ενώ αν δεν έχεις δουλέψει πιο πριν, το συναίσθημα του να αγοράζεις κάτι με τα δικά σου χρήματα θα δεις πως δε συγκρίνεται με τίποτα.
Σκέψου το καλά λοιπόν, μήπως τελικά να δηλώσεις τη σχολή που επιθυμείς και σε άλλη πόλη;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου