Η τέχνη αφήνει τα χρώματα και τα αρώματα της παντού γύρω μας. Ο κόσμος μας θρύβει από καλλιτέχνες, άλλους που γνωρίζουν μόνο εκείνοι όσα είναι ικανοί να προσφέρουν  στο σύμπαν και άλλους πιο τυχερούς που καταφέρνουν να μοιραστούν το κομμάτι αυτό του εαυτού τους και δείχνουν προς τους υπολοίπους την έκφραση αυτή των συναισθημάτων και των όσων ανακάλυψαν και θέλουν να επικοινωνήσουν. Άλλοι γράφοντας ποίηση, άλλοι γράφοντας βιβλία, άλλοι αρθρογραφώντας (καλή ώρα), άλλοι τραγουδώντας, άλλοι παίζοντας μουσική, άλλοι ζωγραφίζοντας σε  καμβά και άλλοι σε νύχια. Ναι καλά διαβάσατε σε νύχια. Γιατί και η ονυχοπλαστική αγαπημένοι μου, είναι τέχνη.

Nail Artist σου λέει ο άλλος και έχει απόλυτο δίκιο. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο που τους αποκαλούν έτσι. Είναι και εκείνοι καλλιτέχνες και υπηρετούν την τέχνη της ονυχοπλαστικής, κάποιοι από αυτούς μάλιστα με μεγάλη μαεστρία. Οι άνθρωποι εκείνοι, (ναι δεν είναι μόνο γυναίκες, στο εξωτερικό θα δεις πολλούς άντρες να φτιάχνουν νύχια και να δημιουργούν πάνω σε αυτά), που είναι τόσο απαραίτητοι για την υγιεινή και τον καλλωπισμό των άκρων μας, εκφράζονται και δημιουργούν μέσα από αυτή. Πάμε να δούμε για ποιους 6 λόγους, διότι είμαι πολύ σίγουρη πως κάποιοι θα αναρωτιούνται, γιατί να συγκαταλέγεται το μανικιούρ και το πεντικιούρ στις τέχνες:

 

1. Αρχικά η ονυχοπλαστική απαιτεί σπουδές όπως και κάθε άλλη τέχνη ή επιστήμη, υπάρχουν σχολές και γίνονται και έξτρα επιμορφωτικά σεμινάρια πάνω σε νέες τεχνικές, καθώς είναι μια τέχνη που διαρκώς εξελίσσετε. Δε φτάνει να έχεις το ταλέντο, πρέπει να γνωρίζεις τις σωστές τεχνικές, τα μυστικά του επαγγέλματος και όλες σου τις δυνατότητες για να μπορέσεις να τη χρησιμοποιήσεις ως μέσω έκφρασης και να καταφέρεις να κατακτήσεις τους δικούς σου πελάτες και γιατί όχι ίσως μια μέρα να μπορέσεις να τη διδάξεις και εσύ.

 

2. Θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με τη γλυπτική καθώς χρειάζεται να χτίσει ο τεχνίτης το νύχι και να κάνει ένα σωρό διεργασίες επάνω του για να πάρει τη μορφή που θέλουμε και να παρέχει άνεση και ασφάλεια στην πελάτισσά του. Gel, Acrigel, Ακριλικό είναι διάφορες συνηθισμένες τεχνικές που απαιτούν τα κατάλληλα υλικά και σύνεργα για την τεχνίτρια ή τον τεχνίτη και είναι άκρως διαδεδομένα. Την επόμενη φορά που θα σου φτιάξουν τα νύχια, ιδιαίτερα των χεριών, κάτσε να προσέξεις με πόση υπομονή και μαεστρία θα χτίσουν τα νύχια σου και θα σου χαρίσουν αυτό που θες. Μπορείς να έχεις όποιο σχήμα θέλεις, με όποια βάση θέλεις και σε όποιο μήκος θέλεις.

 

3. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι ζωγράφοι. Έχουν τα πινέλα τους και μια παλέτα χρωμάτων σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι προστάζει η μόδα και καμβά τα νύχια μας. Χρειάζεται άριστη τεχνική και μιλάμε για τρομερή λεπτοδουλειά. Έχουμε θαυμάσει από χιονάνθρωπους και χιονονιφάδες, αβγουλάκια του Πάσχα και λαγούς μέχρι αστερίες, άγκυρες, αμυγδαλιές και στίχους τραγουδιού. Ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου βρίσκεται στον κατάλογο με όσα μπορούν να ζωγραφίσουν με τα μικρούτσικα πινέλα τους και τα νύχια σου να μετατραπούν σε έργα τέχνης που θα καμαρώνεις και δείχνεις σε όλους.

 

4. Διακοσμητές μπορείς ακόμη να τους πεις. Καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν άπειρες τεχνικές για να δώσουν στιλ στα νύχια σου. Όμπρε χρωματισμούς, νύχια σε διαφορετικά χρώματα, υφές ματ, λείες ή τραχείς, γεωμετρικά σχήματα, κοσμήματα, στρας, σκόνη με εφέ γοργόνας (mermaid effect), τεχνική μάρμαρο, φουλ σε χρυσό ή ασημί, χρυσόσκονη, χαβιάρι σε όλα τα χρώματα και πολλές άλλες τεχνικές που διαρκώς προστίθενται και η λίστα μεγαλώνει. Ακόμη μπορούν να φτιάξουν ολόκληρες 3d παραστάσεις με τα υλικά τους επάνω, από νεράιδες σε κατάρτια καραβιών μέχρι σκουλαρίκι περασμένο στο αυτί της ζωγραφισμένης κοπέλας επάνω του.

 

5. Όπως κάθε τέχνη, αποδίδει την αισθητική και την κοσμοθεωρία και του εκάστοτε τεχνίτη αλλά και του πελάτη που ζητά αυτό που επιθυμεί. Ειδικά τέτοιου είδους τεχνικές κρατούν κάπου στις τρεις εβδομάδες με ένα μήνα, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι ζητάμε. Ένας καλός nail artist ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει και τι μπορεί να κάνει όταν θα του το ζητήσει ο πελάτης καθώς και ξέρει να σε συμβουλέψει για όσα πρέπει να γνωρίζεις, ακόμη και για το τι σχέδιο να κάνεις αυτή τη φορά.

 

6. Τέλος, κάτι ακόμα που μας πιστοποιεί πως η ονυχοπλαστική είναι τέχνη, είναι η ύπαρξη εκθέσεων που γίνονται στη χώρα μας συνήθως δύο φορές τον χρόνο άνοιξη και χειμώνα. Εκεί θα δεις όσα σου προανέφερα σε όλο τους το μεγαλείο. Πραγματικά έργα τέχνης τα χέρια των τεχνιτριών που αξίζουν τον θαυμασμό μας.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα καθίσεις στην καρέκλα για να περιποιηθούν τα άκρα σου παρατήρησε όλα αυτά που διάβασες και θα καταλάβεις. Και να θυμάσαι πως έχεις απέναντι σου εκτός από έναν καλλιτέχνη και έναν εργάτη που μοχθεί για να σου δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας είμαστε λοιπόν καλοπροαίρετοι και ευγενικοί, ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους και ας θαυμάσουμε την τέχνη τους.

Συντάκτης: Ελένη Μανταδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη