Έρχεται η στιγμή που ίσως να περίμενες καιρό. Ίσως κι όχι. Η πιο ενήλικη στιγμή της ζωής σου. Είσαι σε ηλικία που μπορείς να συγκατοικήσεις συνειδητά, έχεις δοκιμάσει την καθημερινότητα μέσα από απλά καθημερινά τρικ και έχεις βαρεθεί τα βραδινά πήγαινε-έλα, με μια τσάντα, με τα απολύτως απαραίτητα. Μετακομίζετε, λοιπόν, μαζί και το κάνετε να φαίνεται όσο πιο light γίνεται, για να μην τρομάξει κανένας από τους δυο και πάθει κρίση αναφυλαξίας.

Θες να πετύχει; Δεν είναι απλό, μα δεν είναι και δύσκολο. Είναι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας κι ακόμα και αν δεν το κάνετε για πρώτη φορά και το έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν με άλλους συντρόφους, είναι πάντα σαν παρθενική. Νέα δεδομένα, νέες συνθήκες, άλλα μυαλά, διαφορετικές προτεραιότητες.

Η πρώτη φάση είναι απλή, μα ίσως και σύνθετη. Διαλέγεις πιάτα, ποτήρια, κουρτίνες, ηλεκτρικές συσκευές. Αν είσαι στην πλευρά των τυχερών, τα γούστα συμπίπτουν. Αν όχι, θα βρεθείς σε ένα σαλόνι με κίτρινη πολυθρόνα και κόκκινο καναπέ. Για ορισμένους ανθρώπους, άλλωστε, δεν έχει μεγάλη σημασία η αρμονία. Αυτή, λοιπόν, η πρώτη φάση μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετική, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε όλεθρο. Θα πάρεις κάποια πρώτα μηνύματα, γιατί η ουσία κρύβεται στα μικρά, όσο ανόητο κι αν ακούγεται αυτό. Ταιριάζουν τα γούστα σας; Μπορείτε να συνεννοηθείτε; Κάνετε πίσω αμφότεροι για να ευχαριστήσετε ο ένας τον άλλον; Τέλεια! Ας προχωρήσουμε.

Μπαίνετε στο σπίτι και οι πρώτες μέρες σας βρίσκουν σαν φιλοξενούμενους σε ξένο σπίτι, για μια σύντομη παραμονή. Προσπαθείτε να βρείτε τα πατήματά σας και να ταυτίσετε τις καθημερινότητές σας, σε σημείο που να μπορείτε να συνυπάρξετε. Ούτε αυτό είναι όσο απλό ακούγεται, μα αν υπάρχει ταύτιση και θέληση όλα μπορούν γίνουν. Ευτυχισμένες μέρες μιας νέας ζωής που σας περιμένει να την αρπάξετε από τα μαλλιά και να τη ζήσετε. Γεμίζετε τα κάδρα της ψυχής σας με όμορφες αναμνήσεις. Ένα όμορφο δείπνο μετά από μια κουραστική μέρα, μια ταινία αγκαλιασμένοι στον καναπέ κι άλλες μικρές καθημερινές στιγμές που σας γεμίζουν όμορφα συναισθήματα.

Η ζωή σας δεν είναι διακοπές σε πεντάστερο ξενοδοχείο, όμως, ούτε είστε φιλοξενούμενοι τελικά. Έτσι, αρχίζουν οι καθημερινές υποχρεώσεις κι οι δουλειές δεν έχουν τέλος. Η ενήλικη ζωή περιλαμβάνει πλυντήρια, μαγείρεμα, καθαριότητα, εξωτερικές κι εσωτερικές δουλειές κι όλα αυτά ξανά και ξανά. Οι υποχρεώσεις ανήκουν και στους δυο. Μην παρασυρθείτε από την παρόρμηση της στιγμής και προσπαθήσετε να πάρετε την ευθύνη όλων, γιατί τότε την έχετε πατήσει. Εφόσον εργάζεστε κι οι δυο, δεν είστε πολυμηχάνημα να κάνετε τα πάντα εσείς. Στην αρχή μπορεί να μη σας ενοχλεί, μα όταν θα σας κουράσει, θα είναι αδύνατον να καταλάβει το ταίρι σας το γιατί.

Η καθημερινότητα, λοιπόν, έχει μπει σε μια σειρά κι ο καθένας σας έχει αναλάβει από κάτι. Όλα βαίνουν καλώς και έχετε περάσει ακόμα μια μεγάλη δοκιμασία με πλήρη -μάλλον- επιτυχία. Ακολουθούν τα έξοδα κι έρχονται οι πρώτοι λογαριασμοί. Εδώ, δεν έχει δικά μου και δικά σου. Τα έξοδα είναι κοινά και πρέπει ακόμα και σε αυτό να βρεθεί μια φόρμουλα. Προτιμήστε να αναλάβει ο καθένας κάτι διαφορετικό. Ο ένας για παράδειγμα το ενοίκιο κι ο άλλος τους λογαριασμούς. Το μισά μισά στα πάντα, μοιάζει λιγάκι με το πρώτο ραντεβού που ο καθένας πληρώνει το μερίδιό του. Αμήχανο κι αποτυχημένο. Ίσοι όροι σε όλα, παίδες.

Άλλο ένα τικ στη λίστα των επιτυχιών σας. Το πιο δύσκολο, ίσως, κομμάτι έρχεται λίγο καιρό μετά, αφού περάσουν οι πρώτες γλύκες και το καινούριο κοσκινάκι μου, κάνει τα νεύρα σας κόσκινο. Κάπου εκεί αρχίζετε και ζητάτε ο ένας από τον άλλον με τον τρόπο σας, λίγο χώρο και λίγο χρόνο. Δε σημαίνει πως πάψατε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, αλλά παραμένετε δυο ανεξάρτητες προσωπικότητες, που έχουν δικαίωμα στην απομόνωση. Δεν είναι τυχαίο πως τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι εκείνα που δουλεύουν αντίθετες βάρδιες κι έτσι η μόνη τους κοινή ώρα είναι το βράδυ.

Εδώ, αν δεν ανήκετε σε αυτή την τελευταία κατηγορία, πρέπει να κάνετε δουλίτσα για να τα καταφέρετε και να βγείτε αλώβητοι κι από αυτή τη δοκιμασία. Βρείτε τρόπους να απομονώνεστε και να βοηθάτε να απομονωθεί. Ένας καφές σε ώρα που βρίσκεται στο σπίτι, θα βοηθήσει να αποφορτιστείτε. Δεν είναι ανάγκη ο προσωπικός σας χρόνος να υπάρχει μόνο κατά τη διάρκεια των υποχρεώσεων του άλλου. Επίσης, μη φοβάστε όταν είστε κι οι δυο παρόντες στο σπίτι, να αλλάξετε δωμάτιο. Δεν είναι απαραίτητο πως πρέπει να κινείστε μαζί. Πηγαίνετε στην κρεβατοκάμαρα να διαβάσετε το βιβλίο σας ή ακόμα και να αγναντέψετε το ταβάνι. Ας δει μια σειρά χωρίς να είστε δίπλα, δεν έγινε και κάτι. Αν πνιγεί θα το ακούσετε και θα προλάβετε να παρέμβετε!

Αν τα καταφέρετε και σε αυτό το challenge, τότε μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα και έχετε κάνει τη σωστή επιλογή, με τον σωστό άνθρωπο. Μην ξεχνάτε πως οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν καθημερινή δουλειά κι όταν τις αφήνουμε, μας αφήνουν. Δυστυχώς, τίποτα δε γίνεται μαγικά από μόνο του, όσο αγάπη και σεβασμός κι αν υπάρχει κι από τις δυο πλευρές. Οπότε αν είστε έτοιμοι να κάνετε δουλίτσα, θα πετύχει.

Συντάκτης: Μαρία Πορταράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου