Ποιο παιδί δε θα ήθελε να «πετάξει» πάνω σε ένα παγωτό πύραυλο; Και ποιο παιδί δε θα ήθελε να κολυμπήσει σε μια πισίνα παγωτού; Θα έλεγε κανείς ότι ο φανταστικός κόσμος του Willy Wonka δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά έλα που τελικά κάτι δημιουργήθηκε που μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρα μικρών και μεγάλων. Στις 12 Μαρτίου 2024 άνοιξε τις πύλες του στις Σέρρες το «Εργοστάσιο Παγωτού: Θεματικό Πάρκο και Μουσείο» της Γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι. Είναι το πρώτο Μουσείο Παγωτού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στεγάζεται σε χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Πώς όμως ξεκίνησε αυτό το ονειρικό μουσείο και τι μπορεί κάποιος να δει εκεί;

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την Εταιρεία Κρι-Κρι της οικογένειας Τσινάβου, μια εταιρεία που φέτος κλείνει τα 70 της χρόνια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας, Παναγιώτης Τσινάβος, η δημιουργία του μουσείου δεν έγινε μόνο για τον εορτασμό των 70 χρόνων αλλά κυρίως, για να ευχαριστήσει η Εταιρεία Κρι-Κρι τον κόσμο και κυρίως την τοπική κοινωνία για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Το Μουσείο Παγωτού εκτίνεται μέσα σε 6 δωμάτια, καλύπτοντας μια επιφάνεια 2000τ.μ. κι είναι ανοικτό σε ιδιώτες επισκέπτες αλλά και σε σχολεία. Τι είναι όμως αυτό το διαφορετικό που έχει να μας δείξει ένα Μουσείο Παγωτού;

Το παγωτό είναι ένα γλύκισμα με μεγάλη ιστορία και προϊστορία, καθώς αν θέλουμε να ξεκινήσουμε να τη λέμε θα πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο περίπου στο 4000 π.Χ. στην Κίνα. Υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και οι διάφορες εκδοχές και γεύσεις του το έχουν κατατάξει πρώτο στη λίστα με τα διασημότερα γλυκά. Στο Μουσείο Παγωτού στις Σέρρες ο επισκέπτης μπορεί να μάθει μέρος της ιστορίας του παγωτού μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες, κυρίως για τον τρόπο παρασκευής του και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα πρώτα χρόνια της εταιρείας αλλά και στην περιοχή της Κερκίνης, από όπου προέρχεται το βασικό συστατικό που χρειάζεται το παγωτό, το γάλα. Μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου, μπορείς να ενημερωθείς για τις ώρες λειτουργίας και το κόστος του εισιτηρίου https://icecreamfactory.gr/

Η ξενάγηση ξεκινάει από την πλατεία των Σερρών της δεκαετίας του ΄50 και το όνειρο του μικρού Γιώργου Τσινάβου, πατέρα του Παναγιώτη, να ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο. Μέσα από μια «διανυκτέρευση» στη λίμνη Κερκίνη, το ταξίδι συνεχίζεται στο εργοστάσιο που παράγει το «8ο θαύμα του κόσμου», το παγωτό και τα μηχανήματα που εργάζονται μέρα νύχτα για την παρασκευή του. Μετά θα μπεις στον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού και θα φωτογραφηθείς με παγωτά τεραστίων διαστάσεων, που ούτε ο Wonka δεν είχε φανταστεί. Και αν καταφέρεις να ξεκολλήσεις από τα παγωτά και τις γρανίτες, θα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου και να φτιάξεις μόνος σου το δικό σου παγωτό και να πάρεις το πτυχίο του Masterchef Παγωτού.

Όλα αυτά μπορούν να τα κάνουν οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου και του Θεματικού πάρκου. Μπορούν βέβαια και οι μεγάλοι επισκέπτες, αρκεί να γίνουν και αυτοί παιδιά. Και σε ένα τέτοιο μέρος δε γίνεται να μη γίνεις κι εσύ παιδί. Ακόμα και αν αμφιβάλλεις για αυτό, ο ξεναγός Τζελίνο θα σε πείσει να γίνεις παιδί. Προσπάθησε μόνο να μη σε πάρει ο ύπνος πάνω στο παγωτό σάντουιτς και κάποια στιγμή θα πρέπει να κατέβεις από το χωνάκι πύραυλο, γιατί μετά από κάποια ώρα το Μουσείο κλείνει.

 

Πηγή εικόνας: in

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη