Τα τελευταία 24ώρα παρακολουθούμε να γίνεται ένας μικρός χαμούλης σε σχέση με τον 68o διαγωνισμό της Eurovision. Και πιο συγκεκριμένα, με τον εκπρόσωπο της Ολλανδίας Τζούστ Κλάιν, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις φαίνεται να έχει αποκλειστεί εντελώς από τον διαγωνισμό. Ο λόγος είναι μια καταγγελία εις βάρος του, ενώ το ζήτημα φτάνει μέχρι και τον εισαγγελέα κι αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες η πορεία προς τη διελεύκανσή του. Αυτό οδήγησε και την EBU να προβεί στον οριστικό αποκλεισμό της Ολλανδίας από τον διαγωνισμό.

 



 

Όλα ξεκίνησαν κατά τη συνηθισμένη συνέντευξη που δίνουν όλοι οι συμμετέχοντες μετά την παρουσίασή τους, στους ημιτελικούς. Όπως φαίνεται, την ώρα που η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Εντέν Γκολάν, κλήθηκε να απαντήσει σε μια συγκεκριμένη ερώτηση («Θεωρείς ότι η συμμετοχή σου στον διαγωνισμό ίσως βάζει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους εκπροσώπους των χωρών, λόγω των όσων γίνονται αυτό το διάστημα στο Ισραήλ;»), με υπεύθυνο της αποστολής να της λέει πως δεν είναι απαραίτητο να απαντήσει, ο Ολλανδός καλλιτέχνης αναρωτήθηκε φωναχτά για ποιο λόγο να μην το κάνει. Επίσης, σήμερα το πρωί και σύμφωνα με επίσημες πηγές φαίνεται ότι ο ίδιος ήρθε στα χέρια με γυναίκα φωτογράφο, ενώ ανεπίσημα δηλώθηκε ότι χτύπησε πρόσωπο της ισραηλινής αποστολής, το οποίο μίλησε με άσχημα λόγια για τους γονείς του. Μέχρι και πριν μία ώρα δεν υπήρχε ξεκάθαρη τοποθέτηση από την EBU η οποία εν τέλει αποφάσισε την αποβολή του, θέλοντας έτσι να προστατεύσει τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.

 

 

Φέτος, μιλάμε ίσως για τον πιο πολιτικό -μη πολιτικό- χαρακτήρα της διοργάνωσης που μοιάζει με αρένα αντιδράσεων και κρυμμένων νοημάτων πίσω από μια αίσθηση ευφορίας που όπως όλα δείχνουν μάλλον είναι φτιαχτή. Αρκεί κανείς να δει τις εικόνες που κυκλοφορούν έξω από το στάδιο του Μάλμο, με εκατοντάδες αστυνομικούς να προσπαθούν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που φωνάζουν συνθήματα για την Παλαιστίνη. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η στάση της EBU (European Broadcasting Union) αλλά και όλων των υπόλοιπων ΜΜΕ είναι μεν υπέρ της πολιτικής ορθότητας, όμως εξ αρχής έχει στοιχεία αυταρχισμού. Δε γίνεται τέτοιου μεγέθους παγκόσμιες εξελίξεις να κρυφτούν πίσω από ένα όμορφο σλόγκαν με όνομα «United by music» όταν η ενότητα δεν εμπνέεται αλλά επιβάλλεται.

 



 

Σίγουρα η βία καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται και η γενικότερη στάση του Κλάιντ προς τη φωτογράφο είναι μια πολύ κακή στιγμή του καλλιτέχνη. Από την άλλη, δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε πως όλα τα παραπάνω ακούγονται ιδιαιτέρως βολικά, τη στιγμή που έδειξε ξεκάθαρα μια πολιτική θέση απέναντι στο Ισραήλ. Τυχαίο; Ο νοών, (δε) νοήτω.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον μεγάλο τελικό του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Η σουηδική αστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μιας γυναίκας μέλους του συνεργείου παραγωγής μετά από ένα περιστατικό που ακολούθησε την εμφάνισή του στον ημιτελικό της Πέμπτης το βράδυ. Όσο η νομική διαδικασία παίρνει τον δρόμο της, δεν θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσει στον Διαγωνισμό.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αποστολής.

Διατηρούμε πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του Διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διαγωνισμού. Ο μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα συνεχιστεί τώρα με 25 συμμετέχοντα τραγούδια.»

 

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου