Όταν μιλάμε για σ3ξ, το ζητούμενο πάνω απ’ όλα είναι η ευχαρίστηση όσων συμμετέχουν. Ωστόσο, σε όλους έχει συμβεί άνδρες και γυναίκες να μην μπορούν να τελειώσουν. Τι γίνεται όμως όταν μια γυναίκα μπορεί να «περνάει και μόνη της καλά» ενώ όταν υπάρχει παρτενέρ δεν έχει εύκολα οργ@σμούς;

Η λεγόμενη ανοργ@σμία – αδυναμία οργ@σμού – είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει 2/3 γυναίκες, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Σε αντιστοιχία με τους άνδρες οι οποίοι βιώνουν το άγχος της επίδοσης και αντιμετωπίζουν στυτiκές δυσλειτουργίες, οι γυναίκες από την πλευρά τους βιώνουν το λεγόμενο «άγχος του οργ@σμού». Είναι πρακτικά η σκέψη ότι αν δεν έχω οργ@σμό ή δεν μπορώ να τελειώσω, τότε το σ3ξ δεν είναι ολοκληρωμένο ή εγώ δεν είμαι αρκετά καλή σε αυτό.

Τα αίτια της αν0ργασμίας μπορούν να είναι και οργανικά και ψυχολογικά.  Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει οργανικά θέματα όπως είναι οι αγγειακές ή ορμονικές διαταραχές τότε ο 0ργασμός μπορεί να γίνει δύσκολος είτε με παρτενέρ είτε χωρίς. Πολλές γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν το εξής παράδοξο: Όταν αυνανiζονται μπορούν να έχουν οργ@σμούς, ενώ όταν βρίσκονται με παρτενέρ τελειώνουν με το ζόρι.

Τα αίτια που πολλές γυναίκες βιώνουν το αίσθημα αυτό είναι κυρίως ψυχολογικά. Για παράδειγμα, η αδυναμία οργ@σμού μπορεί να συμβεί εάν έχουν προηγηθεί προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες με παρτενέρ,  έτσι η γυναίκα είναι πιο επιφυλακτική. Επίσης ο πόνος κατά την επαφή – η ο φόβος ότι θα πονέσεις – είναι ένα ζήτημα που φοβίζει πολλές γυναίκες και δυσκολεύει την απόλαυση και κατ’ επέκταση τον οργ@σμό. Αντίθετα αν μια γυναίκα αυνανίζεται μπορεί να ελέγξει την πίεση που ασκεί ώστε να μην προκαλεί ανεπιθύμητο πόνο στον εαυτό της.

Ένας ακόμη λόγος που μια γυναίκα δυσκολεύεται να τελειώσει με παρτενέρ είναι οι ηθικές αναστολές. Αρκετές γυναίκες διστάζουν  να επικοινωνήσουν τα θέλω τους και τις φ@ντασιώσεις τους στους άλλους. Ακόμα και σήμερα, ειδικά στην επαρχία, υπάρχουν κατάλοιπα σχετικά με τις γυναίκες και το σ3ξ – λόγου χάρη μπορείς να κάνεις σ3ξ για να πιάσεις παιδί ή να ικανοποιήσεις τον άλλον αλλά όχι για την προσωπική σου ευχαρίστηση. Επομένως είναι λογικό γυναίκες που μεγάλωσαν σε κοινωνίες με αυτόν τον τρόπο σκέψης να πιστεύουν πως η δική τους απόλαυση δεν είναι το ζητούμενο και να μην την επιδιώκουν.

Για να είμαστε ειλικρινείς, πρακτικά ένας βασικός λόγος που μια γυναίκα δυσκολεύεται να τελειώσει με παρτενέρ είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση επηρεάζει τον τρόπο που η γυναίκα βλέπει τον εαυτό της στο κρεβάτι  π.χ. νιώθει άσχημα για το σώμα της, ντρέπεται κατά τη διάρκεια του σ3ξ, δεν εκφράζει τις επιθυμίες της και θέτει ως προτεραιότητα την ευχαρίστηση του άλλου παραμελώντας τη δική της.  Αντίθετα, όταν μια γυναίκα με χαμηλή αυτοεκτίμηση αυνανiζεται, δεν ανησυχεί για την εικόνα της και πως φαίνεται στους άλλους, άρα μπορεί να βιώσει ευχαρίστηση και 0ργασμούς πολύ πιο εύκολα.

Αρκεί να σκεφτούμε, μια γυναίκα που ανοίγει τα social σήμερα και βλέπει 100 τέλεια γυμνασμένα σώματα, είναι λογικό να συγκρίνει τον εαυτό της με αυτό που βλέπει και να επηρεάζεται η αντίληψη που έχει για το σώμα της και η αυτοπεποίθηση της.

Συντάκτης: Ζωή Δρόσου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη