Σκηνές από ταινία τρόμου (ή κωμωδίας, εναπόκειται στο γούστο) εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο στις ακτές της Θεσσαλονίκης, με πρωταγωνιστές… νεκρά ποντίκια! Ναι, καλά διάβασες. Ο Θερμαϊκός γέμισε με ποντίκια που ξεβράστηκαν στη θάλασσα, θύματα της υπερχείλισης του αποχετευτικού συστήματος μετά από την καταιγίδα. Το φαινόμενο, δυστυχώς, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την εικόνα που παρουσιάζουν η παλιά και η νέα παραλία με τη θάλασσα να είναι συχνά πρωταγωνίστρια δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

Θεσσαλονίκη: Γέμισε νεκρά ποντίκια ο Θερμαϊκός - ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Σύμφωνα με το voria.gr, η αιτία για την εμφάνιση των νεκρών τρωκτικών οφείλεται στην υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος της πόλης μετά από την έντονη καταιγίδα της περασμένης Πέμπτης. Παγιδευμένα στους υπονόμους, τα ποντίκια πνίγηκαν και σταδιακά, ξεβράστηκαν στη θάλασσα.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται στα νερά του Θερμαΐκού κόλπου. Το 2021, μετά από σφοδρή καταιγίδα, πλήθος νεκρών ποντικιών ξεβράστηκε στις ακτές του Θερμαϊκού, προκαλώντας έντονη δυσοσμία, ενώ παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και το 2018, με τους ειδικούς να αποδίδουν την αιτία στην υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος και την έλλειψη επαρκούς καθαρισμού.

 

Πηγή: in.gr

 

Πού οφείλεται αυτό; Η απάντηση μάλλον απλή: ανεπαρκής καθαρισμός. Ο καθαρισμός γίνεται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που προφανώς δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει έκτακτα φαινόμενα. Ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Διαμαντάκης, δήλωσε την πρόθεσή του να προτείνει στο ΥΜΑΘ την ενίσχυση της συχνότητας καθαρισμού με το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος “Αλκίππη” σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, η εμφάνιση νεκρών τρωκτικών μετά από πλημμύρες είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο. Τα ποντίκια, αδυνατώντας να διαφύγουν από τους πλημμυρισμένους υπονόμους, πνίγονται και στη συνέχεια παρασύρονται στη θάλασσα. Παρόλο που η εικόνα με τα νεκρά ποντίκια είναι αποκρουστική, ο κ. Χιντήρογλου τονίζει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Η συχνή εμφάνιση νεκρών ποντικιών στον Θερμαϊκό, όμως, εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού και την ανάγκη για βελτίωση της διαχείρισης του αποχετευτικού συστήματος. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης, όχι μόνο για την αποφυγή δυσάρεστων εικόνων, αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε ατομικά;

  • Οργανισμοί όπως η Οικολογική Εταιρεία Θεσσαλονίκης και η Greenpeace Ελλάδας αγωνίζονται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μπορούμε να τους στηρίξουμε με διάφορους τρόπους, όπως με εθελοντική εργασία ή οικονομική ενίσχυση.
  • Ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ας υιοθετήσουμε οικολογικές συνήθειες, όπως η μείωση της χρήσης πλαστικού και η εξοικονόμηση νερού, για να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Το να κρατάμε την πόλη καθαρή για να μη βουλώνουν τα φρεάτια με κάθε είδους σκουπίδι σε μια μικρή βροχούλα, είναι επίσης κάτι που θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε.