Παραδοσιακά το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι περισσότεροι από τους τραγουδιστές – τραγουδοποιούς αφήνουν τα στούντιο και βγαίνουν σε περιοδείες, χαρίζοντάς μας μοναδικές συναυλίες που εμείς ως μουσικόφιλο κοινό όσες φορές κι αν τους έχουμε δει, κάθε φορά είναι σαν πρώτη φορά. Από την αγορά του εισιτηρίου και την αντίστροφη μέτρηση μέχρι το βράδυ της συναυλίας, όλα γίνονται μέρος μιας ιεροτελεστίας. Την αναμονή της ημέρας που θα δούμε ζωντανά τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη.

Ένας από αυτούς είναι αναμφισβήτητα ο Σωκράτης Μάλαμας που ξεκινάει το ταξίδι του στις 17 Ιουνίου, όπως πάντα από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, πριν από την περιοδεία του, έκανε την ανατροπή και μπήκε στο στούντιο κάνοντάς μας ένα δώρο, χαρίζοντας μας ένα καινούργιο τραγούδι. Πρόκειται για το single «Ο κακός ο μαθητής». Μια έμπνευση σε στίχους και μουσική ενός άλλου μεγάλου τραγουδοποιού μας, του Λουδοβίκου των Ανωγείων και σε ενορχήστρωση των αγαπημένων μας Μοζαΐκ. Κυκλοφόρησε στις 5 Ιουνίου και είναι διαθέσιμο στο Spotify, το iTunes/Apple Music, το Deezer και το YouTube.

Το κομμάτι είναι μάλλον ένα βιογραφικό τραγούδι. Διηγείται την ιστορία εκείνη ενός μικρού μαθητή που δεν ήταν αυτό που λέμε «ο πιο καλός ο μαθητής». Έχασε τη χρονιά του επειδή ερωτεύτηκε την Άννα την κομμώτρια κι όσο κι αν του φώναζε η μητέρα του, ο μικρός ήρωας του τραγουδιού «ήξερε πως δεν έπαιρνε τα γράμματα». Το παιδί αυτό ήταν καταδικασμένο, σύμφωνα με τη νοοτροπία εκείνης της εποχής, να μην προκόψει στη ζωή του. Να μείνει ένα κούτσουρο.

Πηγή έμπνευσης, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Λουδοβίκος, ήταν όταν είδε κάποτε στην τηλεόραση τις βραβεύσεις αριστούχων μαθητών από κοινωνικούς φορείς κι εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας. Που όμως, συμπληρώνω εγώ, ίσως και να μην έχουν το τόσο λαμπρά υποσχόμενο μέλλον σε μια χώρα που τρώει τα παιδιά της. Τέλος πάντων. Τότε ο Λουδοβίκος θυμήθηκε την εποχή που ήταν ο ίδιος μαθητής. Μέτριος έως κακός, όπως είπε. Στην τρίτη δημοτικού, όταν πήρε το ενδεικτικό του με βαθμό 6, η δασκάλα του είπε «και πολύ σου είναι». Έτσι, θέλοντας να διακωμωδήσει αλλά και να καυτηριάσει αυτή την κατάσταση, έγραψε τον «Κακό μαθητή».

Η μελωδία του τραγουδιού έχει τη χαρακτηριστική νοσταλγική και γλυκιά μελαγχολία που κάνει τα τραγούδια του Λουδοβίκου να ξεχωρίζουν. Όταν όμως έγραφε το τραγούδι ήξερε από την αρχή πως αυτό έπρεπε να ερμηνευτεί από τον Σωκράτη. Όπως κι έγινε. Άλλωστε οι δυο τους είχαν συμπράξει ξανά στο μακρινό 1997 και στο δίσκο «Η Πύλη της Άμμου» με μεγάλη επιτυχία. Το παζλ αυτό της σύνθεσης, ήρθαν και συμπλήρωσαν οι ταλαντούχοι Μοζαΐκ που μας κράτησαν συντροφιά με τον Νίκο Πορτοκάλογλου με τις μουσικές τους τέσσερα χρόνια τώρα, μέσα από τις τηλεοπτικές μας οθόνες με τις μουσικές τους. Η ενορχήστρωσή τους αποτύπωσε ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του, αλλά και στην ψυχή του, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Καλοκαίρι λοιπόν. Η εποχή των συναυλιών. Παράλληλα και η εποχή των πανελληνίων εξετάσεων για χιλιάδες μαθητές για την εισαγωγή και το όνειρο σε κάποια σχολή. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλα αυτά τα παιδιά. Και να θυμάστε: Η ζωή είναι ωραία, ακόμα και χωρίς πτυχίο. Απλά ζήστε τη.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης