Σαν να ακούω από κάπου έναν παρελθοντικό εαυτό ή ίσως μια μαμά να μου λέει πως τα πράγματα παλαιότερα ήταν διαφορετικά, πιο αυθόρμητα και πιο απλά. Δεν μπορούσες να slide into DMs που θα λέγαμε και σήμερα, ούτε να σου κάνουν αίτημα στο insta και να φλερτάρουν με τη γνωστή μέθοδο των n@des. Tα dating apps «του διαβόλου» δεν είχαν ακόμα την απήχηση που έχουν στη σύγχρονη εποχή κι όσο παράδοξο και εάν μας ακούγεται, το να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου σε ένα άτομο ήταν κάπως ευκολότερο από ότι είναι τώρα. Γιατί κάποτε, μπορούσες να πατήσεις το νούμερο του ατόμου που ήθελες και να κάνεις μια πολύ απλή αναπάντητη, η οποία φυσικά και θα σήμαινε πως ο άλλος σε σκεφτόταν.

Αυτά περί «b@tt call» και καλά πως δεν ήθελε να σε πάρει ο άλλος, αλλά κατά λάθος πατήθηκε το νούμερο ήταν πάντα φθηνές δικαιολογίες, οπότε γιατί δεν επιστρέφουμε λίγο στις ρίζες μας και στις τακτικές που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας ώστε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα; Θα παρακαλούσα σε αυτό το σημείο να αγνοήσετε τον αριθμό των διαζυγίων που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να έχει βάση το επιχείρημά μου.

Ας προσπαθήσουμε γι’ αρχή να κάνουμε ένα petition, ώστε να επαναφέρουμε, όχι μόνο τις αναπάντητες κλήσεις, αλλά και τα τηλεφωνήματα όπου το άλλο άτομο δε μιλούσε (και δεν το θεωρούσαμε αρχή horror ταινίας) αλλά έπαιζε κάποιο πολύ ρομαντικό τραγούδι ή ένα γεμάτο νόημα, για να καταλάβει ο άλλος πως αφορούσε εκείνον, σαν μια ερωτική εξομολόγηση που δε θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος. Πρέπει να παραδεχτούμε πως είχε μια νότα γλυκύτητας, εκτός βέβαια και εάν είχε πάρει στο κινητό της μαμάς μας, τότε τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα κι ίσως δεν έπαιρναν την επιθυμητή τροπή.

Αυτή δεν ήταν η μόνη μέθοδος φλερτ που είχαν master οι παλαιότεροι, κι ως αστείρευτη πηγή γνώσης είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να εμπνευστούμε από αυτούς. Pay attention, που λέγαμε και στο χωριό μου, όσοι βρίσκεστε σε σχολικές ή και γιατί όχι σε πανεπιστημιακές αίθουσες, γιατί τα ραβασάκια θα σας σώσουν.

 

 

Μπορεί να τα θεωρείτε παλιομοδίτικα, αλλά δεν παύουν να έχουν κάτι το τρυφερό μέσα τους, εκτός βέβαια και εάν το άτομο που τα έστειλε έγραφε μέσα ακατάλληλα πράγματα. Σκεφτείτε τη διαδικασία μέχρι να πάει στο άλλο άτομο, τα χέρια από τα οποία περνούσε, τα μάτια που ίσως κρυφοκοιτούσαν το περιεχόμενό του, αλλά και την ολόκληρη Οδύσσεια που περνούσε μέχρι να φτάσει στο ενδιαφερόμενο άτομο. Δείχνει μια παραπάνω προσπάθεια, πρέπει να δώσουμε  πόντους μόνο γι’ αυτό. Βέβαια, υπήρχε μια πιθανότητα (όχι μικρή) να γίνεις exposed και να μάθουν όλοι ποιον γουστάρεις και τι γράφεις στο πολύτιμο αυτό σημείωμα, καμιά φορά κι από τον ίδιο τον δάσκαλο που το έπαιρνε πρέφα και το διάβαζε δυνατά σε όλη την τάξη (ωραίες παιδαγωγικές μέθοδοι) οπότε ίσως να προτιμήσεις κάτι λιγότερο δημόσιο.

Για τους γνώστες της μουσικής, υπάρχει μια ακόμα εναλλακτική που οι παλαίμαχοι των σχέσεων και ειδήμονες του φλερτ ίσως και να θυμούνται κι αυτή είναι τα CD. Εκείνα, όμως, δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά αποτελούν ένα είδος τέχνης, απαιτούν προσήλωση και συγκεντρωμένη σκέψη. Πρέπει να επιλέξεις τα σωστά κομμάτια, στη σωστή σειρά, να ονομάσεις με ωραίο τρόπο το CD έτσι ώστε να μη θεωρηθείς δήθεν αλλά ψαγμένος, κουλτουριάρης αλλά όχι απλησίαστος. Γι’ αυτό και η διαδικασία του να δημιουργήσεις μια playlist που θα ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις του άλλου ατόμου είναι κάτι που απαιτεί μαεστρία, ώστε όταν το δώσεις στο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, να πάθει την πλακάρα του κι όχι να σε θεωρήσει περίεργο.

Δώσε το CD (βέβαια τώρα δεν κυκλοφορούν πολλά αλλά κάνε την προσπάθειά σου), γράψε το ραβασάκι σου, κάνε την αναπάντητή σου. Φλέρταρε βίντατζ, κοινώς κι ας είναι λίγο weird στην αρχή. Σίγουρα ο δρόμος προς την επιτυχία του φλερτ είναι μακρύς και δύσβατος, απαιτεί προσπάθεια κι αγώνα, πρέπει να χύσεις ιδρώτα (που δεν είναι δύσκολο με τόση ζέστη) και να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Γι’ αυτόν τον λόγο δε χρειάζεται καν να πιεις (αν και το κρασί ευφραίνει την καρδιά) για να πάρεις ένα τηλέφωνο όπως παλιά, ανάσα και πάμε. Απλώς, επειδή τίποτα δεν πρέπει να αφήνουμε στην τύχη, ίσως να μιλήσεις λιγάκι και στο άτομο στην άλλη γραμμή, μη σε περάσει για τζαμπατζή.

This is your sign to call him/her/them.

 

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου