Είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή στη ζωή σου βρέθηκες αντιμέτωπος με συμπεριφορές που σε κούρασαν ή σε έκαναν να δυσανασχετήσεις σε βαθμό που σταμάτησες να ασχολείσαι με αυτά τα άτομα. Σκέφτηκες ποτέ μήπως έχεις επιδείξει κι εσύ αυτού του είδους τη συμπεριφορά; Άνθρωπος είσαι, άλλωστε, και τα λάθη είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι συμπεριφορές σου πολλές φορές επηρεάζονται κι από το γενικότερο κλίμα της μέρας μας και πολύ πιθανό να έχεις αυτή τη συμπεριφορά άθελά σου. Αντί λοιπόν να αυτομαστιγώνεσαι κάθε φορά που επιδίδεσαι σε συμπεριφορές για τις οποίες μετανιώνεις μετά, πάμε να σου δείξω και ποιες είναι αλλά κυρίως πώς θα τις αποφύγεις.

 

1. Μονοπωλείς τις συζητήσεις

Υπάρχουν φορές που μιλάς με έναν άνθρωπο ή μία αμάδα ανθρώπων κι αισθάνεσαι πως το περισσότερο μέρος της κουβέντας σας το καλύπτεις εσύ; Κι όταν λέω περισσότερο εννοώ το 70-80 τοις εκατό. Φυσικά κι όσα λες είναι σημαντικά, καθώς μοιράζεσαι τις σκέψεις, τις εμπειρίες ή και τις ιδέες σου ακόμη, αλλά όσο το κάνεις πιθανώς να μην αντιλαμβάνεσαι πως δεν αφήνεις και τους άλλους να πουν τη δική τους άποψη. Πράγμα που λογικά θα τους οδηγήσει να σκεφτούν πως δεν ακούγονται, ή δεν είναι εξίσου σημαντικοί και τελικά να μην αισθάνονται άνετα απέναντί σου. Αν ποτέ καταλάβεις πως κάποιος προσπαθεί να σε διακόψει ίσως είναι ώρα να σκεφτείς να αφήσεις και κάποιον άλλο να μιλήσει. Άλλωστε, η ανταλλαγή απόψεων είναι αυτή που οδηγεί σε εποικοδομητική συζήτηση.

 

2. Δείχνεις λίγο ή και καθόλου ενδιαφέρον για τους άλλους

Εκτός του να μιλάς λιγότερο, καιρός είναι να σκεφτείς να ακούς περισσότερο και μάλιστα να ακούς πραγματικά τι λέει ο άνθρωπος απέναντί σου. Τι εννοώ; Να ακούς με πραγματικό ενδιαφέρον όσα σου λέει. Πόσες φορές δε βρέθηκες σε μία συζήτηση κι ενώ σου μιλούσαν εσύ σκεφτόσουν δικά σου προβλήματα ή απλά δεν άκουγες ουσιαστικά τον άλλο; Πολλές θα σου απαντήσω και δεν είναι κάτι κακό. Όταν όμως κάποιος σου ζητάει να μιλήσετε για κάποιο θέμα που τον απασχολεί, προσπάθησε να αδειάσεις το μυαλό σου από τα δικά σου προβλήματα ώστε να του προσφέρεις τη βοήθεια που χρειάζεται, είτε αυτή είναι απλά ένα αυτί να τον ακούσει, είτε να του παρασχεθεί μία συμβουλή. Το να αφήσεις στην άκρη για λίγο τα δικά σου προβλήματα ίσως είναι και το κλειδί για να λύσεις τα προβλήματα των άλλων και να χαλαρώσεις κι εσύ από τις δικές σου έγνοιες.

 

3. Αντιδράς με σκληρότητα

Προσπάθησες ποτέ να μπεις στη θέση του συνομιλητή σου; Αν η απάντηση στην ερώτηση είναι ναι, τότε μπράβο γιατί διαθέτεις αυτό που λέμε ενσυναίσθηση. Αν πάλι είναι όχι, τότε πολύ συχνά θα βρεθείς στη θέση να ακούς το συνομιλητή σου, χωρίς να είσαι σε θέση να τον καταλάβεις απλά και μόνο γιατί εσύ δε βρέθηκες στη θέση του. Δεν είναι κακό να μην έχεις βρεθεί στη θέση του, το κακό ξεκινάει όταν σκεφτείς πως αφού δεν είσαι στη θέση του, γιατί να προσπαθήσεις να βοηθήσεις ή ακόμη περισσότερο γιατί να τον ακούσεις; Αλλά κι αν τον ακούσεις, είναι εν τέλει πολύ πιθανό να θεωρηθείς αναίσθητος, ως και ψυχρός, αν δεν κάνεις έστω μια προσπάθεια να τον συμπονέσεις. Συγχώρησε τον εαυτό σου, κι από εδώ και στο εξής διάλεξε με ποιον τρόπο θα αντιδράς στα ερεθίσματα και στα μηνύματα που σου στέλνουν οι άνθρωποί σου.

 

4. Συνεχής αρνητικότητα

Είναι πιο συνηθισμένο να σκεφτόμαστε πρώτα αρνητικά και μετά θετικά. Έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Είναι πολλοί κι αυτοί που βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς γκρίνιας. Αν ανήκεις σε αυτούς, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν καταλήγει να είναι κουραστική συμπεριφορά για τους άλλους. Σταδιακά, αυτοί θα αρχίσουν να απομακρύνονται λόγω του αρνητισμού που εκπέμπεις. Μήπως να πάρεις λοιπόν μια απόσταση από τα προβλήματα και να δεις την καλή πλευρά των πραγμάτων που σου συμβαίνουν; Είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις θετική αύρα γύρω σου κι αυτή θα προσκαλέσει τους άλλους κοντά σου.

 

5. Διαρκής ανάγκη να έχεις δίκιο

Απόλυτα ανθρώπινη συμπεριφορά. Άλλωστε, σε κανέναν δεν αρέσει να έχει άδικο. Μπορείς όμως σε μια συζήτηση να έχεις άδικο και δεν είναι καθόλου κακό να το παραδεχτείς, αντιθέτως είναι σημάδι ώριμης σκέψης και ισορροπημένης σχέσης με τον εαυτό σου. Θα δεις πως έτσι οι άνθρωποι θα είναι πιο ανοικτοί να συζητήσουν μαζί του και θα αποζητούν τη γνώμη σου. Μπορεί για κάποιους να είναι δύσκολο να φύγουν από αυτή τη συμπεριφορά, αλλά η προσπάθεια μετράει, αν και σίγουρα δε θα απογοητευτείς από το αποτέλεσμα. Δεν είναι ανάγκη να το φωνάζεις ακόμη κι αν έχεις δίκιο.

 

6. Δε σέβεσαι τα όρια των γύρω σου

Τα όρια είναι σημαντικά για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Έχεις κι εσύ τα όριά σου και έχουν και όλοι γύρω σου. Όπως είναι φυσικό να θέλεις να σέβονται τα δικά σου, έτσι πρέπει να σέβεσαι και των άλλων. Όταν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον είναι πολύ πιθανό, πάνω στον ζήλο σου, να παραβιάσεις τα όριά του. Το να επεμβαίνεις στον προσωπικό χρόνο και χώρο του άλλου, τον κάνει να μην αισθάνεται άνετα ακόμη κι αν δεν το θέλεις. Αν πάνω σε μία τέτοια προσπάθεια καταλάβεις πως ο άλλος απομακρύνεται, προσπάθησε ή ρώτησε -δεν είναι κακό- μήπως πάτησες κάποια κόκκινη γραμμή του. Σίγουρα θα εκτιμηθεί πολύ αυτή η συμπεριφορά.

Οι προσωπικότητές μας αναπτύσσονται κι αλλάζουν με προσπάθεια και παρατηρητικότητα. Παρατήρησε λοιπόν τις συμπεριφορές σου κι αν δεις πως κάποια χρειάζεται αλλαγή, βάλε στόχο να την αλλάξεις με υπομονή και προσπάθεια και δες πώς οι γύρω σου θα σε πλησιάζουν όλο και πιο εύκολα, για να μοιραστούν μαζί σου τη ζωή τους.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου