Σοκ έχει προκαλέσει στη βρετανική κοινωνία η υπόθεση της 30χρονης δασκάλας, Ρεμπέκα Τζόινς, η οποία καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια φυλάκισης για αποπλάνηση δύο 15χρονων μαθητών της, ενώ οπτικό υλικό τη δείχνει με μια υφέρπουσα ερωτική διάθεση, να κοιτάζει χαμογελώντας τον έναν μαθητή, ενώ είμαι μαζί έξω για ψώνια. Μάλιστα, η υπόθεση πήρε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τροπή όταν αποκαλύφθηκε ότι η Τζόινς απέκτησε παιδί με έναν από τους μαθητές με τους οποίους βρέθηκε ερωτικά.

Στο άκουσμα της ποινής της, η Ρεμπέκα Τζόινς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και ξέσπασε σε κλάματα, ενώ οι δύο ανήλικοι μαθητές δεν παραβρέθηκαν στη δίκη, ωστόσο οι καταθέσεις τους διαβάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.

 

 

Το χρονικό των σχέσεων

Ο πρώτος μαθητής, γνωστός ως Α, αποκάλυψε ότι η Τζόινς τον προσέγγισε δίνοντάς του τα 9 από τα 10 ψηφία του τηλεφωνικού της αριθμού ως άσκηση για να τη βρει. Αφού συνδέθηκαν μέσω Snapchat, συμφώνησαν να βρεθούν σε ένα εμπορικό κέντρο, όπου η δασκάλα του αγόρασε μια ζώνη Gucci αξίας 350 λιρών. Στη συνέχεια, τον οδήγησε στο σπίτι της, όπου και συνευρέθηκαν. Την επόμενη μέρα, η μητέρα του παιδιού ανακάλυψε τι είχε συμβεί και κάλεσε την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κι ενώ είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση, η Τζόινς σύναψε σχέση με δεύτερο 15χρονο μαθητή από το σχολείο όπου δίδασκε. Ο δεύτερος μαθητής, γνωστός ως Β, δήλωσε ότι είχαν τακτικά σ3ξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις στο διαμέρισμά της στο Salford Quays. Η Τζόινς τον διαβεβαίωσε ότι δεν μπορούσε να μείνει έγκυος. «Εξαναγκάστηκα, ελέγχθηκα, χειραγωγήθηκα, κακοποιήθηκα σ3ξουαλικά και ψυχικά», τόνισε ο μαθητής στην κατάθεσή του.

 

Η εγκυμοσύνη 

Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, η Τζόινς έμεινε έγκυος, ωστόσο αρνήθηκε να ενημερώσει τον μαθητή για την ημερομηνία γέννησης του μωρού, το φύλο ή την υγεία του. «Η σκέψη ότι δε θα μπορούσα να δω το παιδί μου ήταν σπαρακτική», πρόσθεσε ο μαθητής.

 

Η υπεράσπιση της δασκάλας

Η 30χρονη δασκάλα, στην υπεράσπισή της, υποστήριξε ότι είχε πρόσφατα χωρίσει από την 9ετή σχέση της κι ότι την κολάκευε το ενδιαφέρον που της έδειχναν οι μαθητές του σχολείου. Όταν ξεκίνησε τη σχέση με το δεύτερο μαθητή, υποστήριξε ότι βρισκόταν σε ψυχολογική κατάρρευση.

Η υπόθεση της Ρεμπέκα Τζόινς είναι μία εκ των πολλών περιπτώσεων που βλέπουμε δασκάλους να εκμεταλλεύονται τη θέση εξουσίας τους, ασκώντας γοητεία σε ανήλικα θύματα και ουσιαστικά, αποπλανώντας τα, τα οποία στην ουσία παραμένουν έφηβα παιδιά, όσο κι αν καμιά φορά με κακό χιούμορ υπάρχει μια προσπάθεια να υποβιβαστεί το γεγονός. Η είδηση, δε, της τακτικής της σε περισσότερους από έναν μαθητές, θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προστασία των ανηλίκων από τέτοιου είδους καταχρηστικές συμπεριφορές και μας κάνει να κοιτάμε με διπλή και τριπλή προσοχή μια σχέση μαθητή-δάσκαλου.