Το «Προξενιό της Ιουλίας» ήταν μια σειρά που ήρθε σε μια εμπόλεμη σε ό,τι αφορά την έμφυλη βία περίοδο για τη χώρα μας, θέλοντας να θίξει ζητήματα και παθογένειες πολύ νωπές για το θυμικό μας. Χθες, ολοκληρώθηκε με ένα επεισόδιο που αιφνιδίασε και συγκλόνισε το τηλεοπτικό κοινό, κάνοντας ολόκληρο το ελληνικό ίντερνετ να μιλάει για το συγκλονιστικό του φινάλε. Σε μια αναπάντεχη εξέλιξη, αποκαλύφθηκε ο δ@λ@φόνος του Γιωρίκη, και δεν ήταν άλλος από την ίδια την Ιουλία, ένα από τα θύματά του, που υπέφερε συστηματικά από την κακοποίησή του που, εν τέλει πήρε την εκδίκησή της.

Σε μια δυνατή flashback σκηνή, ο Γιωρίκης, ειρωνικός και εριστικός, παραδέχεται χωρίς καμία ντροπή μπροστά στην Ιουλία ότι σκότwσε και την Ευγενία με δηλητηριασμένα μανιτάρια, τα οποία μάλιστα έδωσε στο ίδιο το παιδί της να της προσφέρει. Η Ιουλία, γεμάτη οργή και απόγνωση, σοκαρισμένη μπροστά στις αποκαλύψεις κι αφού καταλάβει ότι ο ίδιος ευθύνεται και για τον θάνατο του δικού της παιδιού, πήρε το μαχαίρι και τον κάρφωσε αρκετές φορές, παίρνοντας έτσι εκδίκηση για όλα τα θύματα της κακοποίησής του.

 



 

«Τι έκανες;», της φωνάζει ξέπνοα εκείνος, με την ίδια να απαντά γεμάτη οργή: «Έκανα αυτό που έπρεπε! Αυτό για όσα μου έκανες, αυτό για την Ευγενία, αυτό για το Βγενιώ. Αυτό για όλες μας! Για όλες τις Ευγενίες και τις Ιουλίες. Για όλες μας», καθώς τον κάρφωνε, ξανά και ξανά.

 

 

Η ερμηνεία των ηθοποιών, Ηλία Μελέτη στον ρόλο του κακοποιητή συζύγου και η Ευγενία Ξυγκόρου ως Ιουλία Σκουτάρη, δίνουν τα ρέστα τους, θυμίζοντας σκηνή από αρχαία τραγωδία τη στιγμή της νέμεσις. Το Twitter – X γέμισε από σχόλια θεατών που αποθέωσαν την ανατροπή του σεναρίου και την τόλμη της Ιουλίας να πάρει εκδίκηση. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», «επιτέλους» και «για όλες μας» ήταν μερικά από τα μηνύματα που κυριάρχησαν στα σχόλια μετά την προβολή του επεισοδίου. Η αποκάλυψη, μάλιστα, άνοιξε έναν ευρύτερο διάλογο για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης και τη δικαίωσή τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θεματολογίας της σειράς.

 

 

Το τελευταίο επεισόδιο του «Προξενιού της Ιουλίας» άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα, όχι μόνο λόγω της δραματικής ανατροπής του αλλά και λόγω του σημαντικού μηνύματος που μετέφερε για την κακοποίηση των γυναικών. Η σειρά κατάφερε να θίξει ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και να προκαλέσει σκέψη και συζήτηση, καθιστώντας την ιστορία της Ιουλίας και των άλλων θυμάτων ακόμα πιο επίκαιρη και σημαντική. Είναι μια αφορμή για περισσότερες ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις κατά της κακοποίησης, δίνοντας φωνή σε όσες γυναίκες έχουν σιωπήσει μέχρι τώρα. Γιατί τελικά, πάντα η ομορφιά νικάει το τέρας, όπως έχει πει και μια άλλη, πολύ αγαπημένη Ιουλία.