Είστε μαζί, τα πάτε καλά και θέλεις επιτέλους να κρατήσει το μεταξύ σας; Χρειάζεται ένας λεπτός χειρισμός και μπόλικα αποθέματα για να κρατήσει μια σχέση. Το αισιόδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι είναι στο χέρι σας και μπορείτε να τα καταφέρετε, αρκεί να διεκδικείτε ο ένας τον άλλον τίμια και καθαρά. Γιατί υπάρχει και η σκοτεινή κι ανασφαλής πλευρά τον σχέσεων, που μας κάνει να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας με τον πιο λάθος τρόπο.

Ποιοι είναι οι πλέον λανθασμένοι τρόποι για να δείξεις σε έναν άνθρωπο ότι τον θέλεις στη ζωή σου;

 

1. Με το να μπερδεύεις την αποκλειστικότητα με το να είστε συνέχεια μαζί

Ίσως δε θέλεις να χάνεις λεπτό μακριά του/της, προσπαθείς να απολαμβάνεις τις στιγμές σας στο έπακρο, αλλά με το να πιέζεις και να διεκδικείς να είστε 24/7 μαζί δεν πετυχαίνεις και πολλά. Δεν αποκλείεται το ταίρι σου να νιώσει αφόρητη πίεση ή μια κατάληψη του προσωπικού του χώρου. Δεν είναι κακό να κρατάμε και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, ούτε αυτό δείχνει πως εγκαταλείπουμε τον άνθρωπο που θέλουμε στη ζωή μας.

 

2. Με το να πιέζεις «για το καλό του/της»

Εν μέρει με τον τρόπο σου προσπαθείς να τον/την ωθήσεις για να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Αλλά με το να πιέζεις να κάνει πράγματα που κατά πάσα πιθανότητα δε θέλει, δεν αφορούν την προσωπικότητα που έχει ή δεν ταιριάζουν στη φάση που βρίσκεται, οδηγείς τη σχέση σας σε πιθανούς τσακωμούς και διαφωνίες. Προσπάθησε να είσαι εκεί δίπλα κι όταν σε χρειαστεί -που σίγουρα θα έχει την ανάγκη να σε συμβουλευτεί- μπορείς να πεις τη γνώμη σου και να βοηθήσεις.

 

3. Με το να είσαι μια ζέστη μια κρύο

Υπάρχει ένας φόβος στο μυαλό μας όταν ερωτευόμαστε  -ο φόβος μήπως δείξουμε υπερβολικά διαθέσιμοι τη στιγμή που η άλλη πλευρά δεν προσφέρει την ίδια διαθεσιμότητα. Οπότε και στην αντίπερα όχθη, πολλοί υιοθετούν το «μια ζέστη μια κρύο» για να κρατούν σε ενδιαφέρον το ταίρι τους. Αν, όμως, νομίζεις πως χρειάζεται να παίζεις παιχνίδια και θεωρείς πως μη δείχνοντας το ενδιαφέρον σου, δείχνεις πόσο θέλεις να είναι στη ζωή σου, τότε το λες και παράλογο αυτό που συλλογίζεσαι κι ακολουθείς ως τακτική.

 

4. Με το να προκαλείς τη ζήλια για να μη θεωρηθείς κάτι το δεδομένο

Εάν σε καθημερινή βάση, αναφέρεσαι σε όσους/ες σου έκαναν καμάκι, αν πηγαίνεις τη συζήτηση συνέχεια εκεί προσπαθώντας να εκτιμήσει που -παρόλες τις ευκαιρίες σου- σε έχει, δε νομίζω να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Είναι πολύ πιθανό για το ταίρι σου να αποκτήσει μια ανασφάλεια ή μια αίσθηση ανεπάρκειας, ενώ ίσως σκεφτεί ότι εφόσον σε κολακεύει τόσο το ζήτημα, ίσως κάποια στιγμή φύγεις πολύ εύκολα από τη σχέση. Εν ολίγοις θα καταφέρεις το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλεις.

 

5. Με το να φέρεσαι σαν να είσαι η μαμά ή ο μπαμπάς του

Φρόντισε, νοιάξουμ, μετάδωσε την αγάπη σου, ωστόσο πρόσεξε μην περάσεις τη λεπτή γραμμή που σε χωρίζει από το να προσπαθείς να γίνεις γονέας ή φροντιστής. Ο δικός σου ρόλος απέναντι στο ταίρι σου είναι να είσαι η σύντροφος, η αγάπη και ο έρωτάς του. Να είστε ίσοι και σύντροφοι κι όχι ο ένας να κρέμεται ουσιαστικά στη φτερούγα του άλλου. Άλλωστε, όσο κι αν προσπαθήσεις να προσατεύσεις τον άνθρωπό σου από κάθε τι εκεί έξω, οι πιθανότητες να μην πληγωθεί είναι μηδενικές.

 

6. Με το να κάνεις πράγματα που αρέσουν στο ταίρι σου (και όχι σε σένα), όλη την ώρα

Είναι σημαντικό να κάνετε πράγματα μαζί, να επιλέγετε και οι δύο μέρη, να κανονίζετε ταξίδια και δραστηριότητες από κοινού. Ούτε θα κερδίσεις κάποιο βραβείο ένδειξης ενδιαφέροντος αν ξαφνικά παύσεις να έχεις προσωπικότητα. Άλλωστε, μια υγιής και πλήρης προσωπικότητα θέλει στο πλευρό της μια εξίσου πλήρη προσωπικότητα, και δεν κολακεύεται ούτε επιβεβαιώνεται από την έλλειψη άποψης. Σίγουρα, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης θέλεις να δείξεις στο ταίρι σου ότι έχετε κοινά ενδιαφέροντα, αλλά δεν είπε κανείς ότι είναι κακό να έχεις τις δικές σου προτιμήσεις.

 

Όσο δύσκολη και να είναι μια σχέση, τόσο εύκολη μπορείς να την κάνεις εάν διατηρήσεις ένα μοτίβο στο οποίο θα κρατήσεις ψηλά την ηθική, την ειλικρίνεια και τις καθαρές προθέσεις. Πρέπει να μπορούμε με το ταίρι μας να είμαστε ο εαυτός μας. Και δεν είναι και πολύ ωφέλιμο να αλλάξεις όλο τον εαυτό σου για να προσαρμοστείς σε κάτι που νομίζεις ότι θα αρέσει στο ταίρι σου. Γιατί, τι θα γίνει στην περίπτωση που το χάσεις, για όλα όσα δεν είσαι;

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη