Και τι καλύτερο να ξεκινήσει η εβδομάδα μας με τα πιο όμορφα και ευχάριστα νέα της εβδομάδας που μας πέρασε. Γιατί πως αλλιώς θα χαμογελάσει και λίγο το χειλάκι μας με όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας σήμερα;

1. Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες για υιοθεσία, παράδοση και φροντίδα ζώων συντροφιάς. Μπορείτε μέσα από το pet.gov.gr και τις υπηρεσίες του, να επιλέξετε ή να αναζητήσετε αδέσποτα προς υιοθεσία. Παράλληλα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες, που πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να τα φροντίζουν, να τα παραδίδουν στον δήμο ή σε καταφύγιο. Επιτέλους, ευελπιστούμε πως κανένα ζωάκι πια δε θα εγκαταλείπεται μόνο του κάπου στην ερημιά και πιστέψτε με υπάρχουν πολλές αγκαλιές γεμάτες αγάπη, έτοιμες να τα υιοθετήσουν.

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Επτά νέες ψηφιακές υπηρεσίες | Athens Voice

Πηγή εικόνας: athens voice

 

2. Εγκαταστάθηκε και στην Ελλάδα το λεγόμενο panic button. Τι είναι αυτό; Είναι μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα έτοιμη να βοηθήσει ανθρώπους που βιώνουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στην αρχή ήταν διαθέσιμη μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως τώρα είναι διαθέσιμη για όλη την Ελλάδα. Στο μέλλον, αναμένεται να είναι διαθέσιμη για παιδιά και ηλικιωμένους. Η εφαρμογή εγκαθίσταται με έναν αριθμημένο κωδικό. Είναι διαθέσιμη για ios και android. Απαιτεί την εγγραφή με ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ και στοιχεία διαμονής και επικοινωνίας. Μετά την εγγραφή, το κάθε άτομο μπορεί να ειδοποιήσει την άμεση δράση («100») με το πάτημα ενός κουμπιού σε περίπτωση άμεσου κινδύνου. Απευθείας ενημερώνεται η υπεύθυνη τοπική υπηρεσία.

Panic button: 2.124 εγκατέστησαν την εφαρμογή - 349 γυναίκες έχουν κάνει χρήση έως τώρα - Εφημερίδα Ημέρα, Ζάκυνθος.

Πηγή εικόνας: Imerazante

 

3. Όλες οι βιομηχανίες αυτοκινήτων από τον Ιούλιο, θα είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν στα αυτοκίνητα, κάμερα με υπέρυθρες ακτίνες που θα «διαβάζουν» την κόρη του ματιού του οδηγού, έτσι ώστε να εντοπίζουν αν ο οδηγός έχει υπνηλία και να αποφευχθεί κάθε είδους ατύχημα.

Η κόπωση και η υπνηλία, βασικές αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων

Πηγή εικόνας: Onmed

 

4.Όμορφο νέο και επίκαιρο όσο ποτέ, πρωτοποριακό δορυφορικό σύστημα για ανίχνευση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του έργου αυτού. Το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να ανταπεξέλθει πιο αποτελεσματικά και γρήγορα στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το έργο περιλαμβάνει επένδυση σε 4 δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών από την εταιρία OroraTech. Τέλος, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει ένα Εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, ύψους 20 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ελλάδα: Πρωτοποριακό Δορυφορικό Σύστημα για την Ανίχνευση Δασικών Πυρκαγιών η πρώτη χώρα που το δημιουργεί! - My CMS

Πηγή εικόνας: Green Business

 

5. O Ανδρέας Φλουρής, Έλληνας επιστήμονας, τιμήθηκε από το TIME, για τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή. Έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή καιρού, που παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση τους εργαζόμενους και τους εργοδότες τους για την ασφάλεια σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Έλληνας επιστήμονας Ανδρέας Φλουρής στην λίστα περιοδικού TIME100 Next

Πηγή εικόνας: ICTPLUS

 

6. Σπουδαίο νέο, 13χρονο αγόρι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επιληψία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, που του τοποθετήθηκε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα, με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τις επιληπτικές του κρίσεις. Το εμφύτευμα βρίσκεται κάτω από το κρανίο του και στέλνει ηλεκτρικά σήματα βαθιά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τις ημερήσιες επιληπτικές κρίσεις του κατά 80%.

Θεραπεία κατά της επιληψίας: 13χρονο αγόρι πρώτος ασθενής εμφύτευμα

Πηγή εικόνας: Bestnews.gr

 

7. Επιστήμονες στην Κίνα, διαπίστωσαν ότι το Syntrichia caninervis, ένα βρύο που συναντάται στις περιοχές όπως η Ανταρκτική και η έρημος Μοχάβε, ΗΠΑ, είναι σε θέση να αντέξει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του πλανήτη Άρη, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, υψηλής ακτινοβολίας και ακραίου ψύχους. Η ομάδα εστιάζει στις δυνατότητες καλλιέργεις φυτών στην επιφάνεια του πλανήτη.

Βρύο της ερήμου που μπορεί να επιβιώσει στον Άρη ανακάλυψαν ερευνητές

Πηγή εικόνας: MSN

 

8. Οι Times υμνούν ένα ελληνικό μας νησί. Στα 6 νησιά που θέλουν διακαώς να επισκεφθούν οι Βρετανοί ταξιδιώτες πριν και μετά το καλοκαίρι, είναι η Άνδρος.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Πηγή εικόνας: ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

9. Ένας 15χρονος με αυτισμό έφτιαξε το μεγαλύτερο μοντέλο τιτανικού με Lego στον κόσμο. Ο Brynjar Karl Birgisson χρησιμοποίησε 65.000 τουβλάκια lego και έφτιαξε το ομοίωμα του Τιτανικού, το οποίο και εκτίθεται στο μουσείο του Pigeon Forge στο Τενεσί.

Ένα Lego ομοίωμα του Τιτανικού αλλάζει την ζωή ενός αυτιστικού αγοριού | SOULOUPOSETO

Πηγή εικόνας: SOULOUPOSETO

 

10. Με μεγαλείο ψυχής, ομογενής έκανε δώρο το σπίτι του, στον εθελοντή δασοπυροσβέστη που έχασε το σπίτι του και το αυτοκίνητό του από τις φλόγες, καθώς έδινε μάχη να σώσει ανθρώπων περιουσίες από τη φωτιά στην Κερατέα.

Μεγαλείο ψυχής: Ομογενής έκανε το καλύτερο δώρο στον εθελοντή που έχασε το σπίτι του όσο έσβηνε φωτιές | Posted.gr

Πηγή εικόνας: Posted.gr

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη