Γιατί πείτε μου, τι έλειπε από τις ζωές μας; Κατσαρίδες έχουμε, ποντίκια έχουμε, να μη βγουν και παγανιά τα μικρά γλυκά φιδάκια; Ε βέβαια και να βγουν! Κι όχι σε τίποτα χωριά και βουνά, που στην τελική δικαιολογείται κιόλας, αλλά καταμεσής της συμπρωτεύουσας, σε τσιμέντα κι αυλές που είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Αυτό το καλοκαίρι παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των περιστατικών με φίδια στις αστικές περιοχές, ιδιαίτερα με οχιές, που φαίνεται να έχουν γίνει απρόσκλητοι επισκέπτες στη συμπρωτεύουσα, αναζητώντας δροσιά και νερό.

 

Παρεμβάσεις από την ομάδα διάσωσης και υπεράσπισης ζώων

Ο Στέλιος Γερονυμάκης, μέλος της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, έχει κληθεί πολλές φορές να απομακρύνει φίδια από κατοικημένες περιοχές στη Θεσσαλονίκη. Οι προσπάθειες του περιλαμβάνουν τη συλλογή διαφόρων ειδών φιδιών: «Τα φίδια κατεβαίνουν στον οικιστικό ιστό και μπαίνουν σε αυλές και σπίτια, προκειμένου να βρουν τροφή και νερό,» εξηγεί ο Γερονυμάκης.

Αλλά επειδή δεν τελειώνει εκεί το πράγμα, γιατί στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα ποτέ δεν είναι βαρετά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες πιο σπάνιων, περίεργων και τροπικών ειδών φιδιών αποφασίζουν να τα παρατήσουν, με αποτέλεσμα να σουλατσάρουν σε πάρκα και πεζοδρόμια, ως και βόες!

 



 

Ετήσιος απολογισμός και περιστατικά

Στη Θεσσαλονίκη, κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 70-80 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών, εκ των οποίων τα 10 είναι συνήθως οχιές. Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι οι αριθμοί φαίνεται να είναι αυξημένοι, γιατί; Γιατί πολύ απλά μέχρι και τα φίδια τα έχουν παίξει με την αλλαγή θερμοκρασίας και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο, χωρίς αυτό να πηγαίνει και πολύ καλά.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη παρουσία φιδιών στις γειτονιές τους. Οι ειδικοί προτείνουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης, όπως το να διατηρούν τους εξωτερικούς χώρους καθαρούς από υπολείμματα τροφίμων και να καλύπτουν τα σημεία όπου μπορούν να εισέλθουν τα φίδια. Καλό είναι να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε λιμνάζοντα νερά κοντά σε βρύσες, όπως επίσης και κοντά σε πιο πυκνή βλάστηση, θάμνους κ.α.

Παράλληλα, συνιστούν στους πολίτες να μην προσπαθούν να απομακρύνουν μόνοι τους τα φίδια, αλλά να καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες για ασφαλή απομάκρυνση. Λες κι αν δεις ένα φίδι έχεις καμιά όρεξη να το κάνεις καλά μόνος σου, αλλά τέλοσπάντων, υπάρχουν και οι γενναίοι.

Πέρα από την πλάκα τώρα, η εμφάνιση φιδιών σε αστικές περιοχές αποτελεί έναν αυξανόμενο κίνδυνο για τους κατοίκους, που απαιτεί την προσοχή και την άμεση δράση των αρμόδιων αρχών και των ειδικών. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι και προσεκτικοί, γιατί κι αυτή η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλες πληγές, εδώ που τα λέμε.