Αν ρίξουμε μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ, θα εμφανιστούν εκατοντάδες άρθρα για τα πρ0κ@αταρκτικά αλλά και για τεχνικές κατά τη διάρκεια του σ3ξ. Θα βρεθούν πληροφορίες, ιδέες, tips and tricks κι ότι άλλο μπορεί να χρειαστούμε -χωρίς να ξέρουμε πως λείπει κάτι.  Αυτό που ξεχνάμε λοιπόν συχνά οι άνθρωποι είναι πως το σ3ξ, αφορά σε μια ολιστική εμπειρία, με αρχή, μέση και τέλος. Το τέλος λοιπόν, φαίνεται να παραμερίζεται πολλές φορές. Ξέρουμε τόσες τεχνικές για το πριν και το «κατά τη διάρκεια», που όταν έρχεται η ηρεμία μετά την κορύφωση, μπορεί να βρεθούμε μπερδεμένοι, να αισθανόμαστε άδειοι, αμήχανοι, ίσως μία δυσφορία, ενώ η εμπειρία μπορεί να ήταν και σούπερ. Αυτό ακριβώς το άβολο συναίσθημα, έρχονται να λύσουν οι after-care πράξεις.

Ο όρος, after-care, προήλθε από την κοινότητα του BD!ΣM ως ένας τρόπος, για να επιβεβαιωθεί από τους παρτενέρ, ότι όλοι έλαβαν φροντίδα μετά το σ3ξ. Ειδικότερα για τα άτομα που είναι υποτ@κτικοί, αναφέρεται από τη σ3ξ0θεραπεύτρια Dr. Kate Balestrieri, «η μετέπειτα φροντίδα παίζει τεράστιο ρόλο στο να βοηθήσει κάποιον να μετακινηθεί απ’ αυτή την κατάσταση στην καθημερινή του ζωή». Ένας τρόπος με λίγα λόγια να επανέλθει πιο ομαλά το σώμα του ατόμου μετά από τη νοητική εμπειρία που μόλις βίωσε, που πολλές φορές και ειδικά στις περιπτώσεις του BD!ΣΜ, μπορεί να τον απομάκρυνε συναισθηματικά και νοητικά από την ανθρώπινη υπόστασή του, πίσω στην πραγματικότητα. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο άτομο να διαχειριστεί τα συναισθήματα του αλλά και τη νευρολογία του εγκεφάλου του μετά από τον 0ργ@σμό. Αν και η aftercare φροντίδα είναι πολύ διαδεδομένη και απαραίτητη σε αυτούς τους κύκλους, είναι επίσης σημαντική και σε πιο «βανίλια» καταστάσεις -τις οποίες η πλειοψηφία των ανθρώπων αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια του σ3ξ. Δεν είναι εξάλλου τίποτα που να απαιτεί κάποια εξειδικευμένη γνώση, αντίθετα, πολλοί ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιες απ’ αυτές τις τεχνικές.

Γιατί όμως είναι απαραίτητη η post-sex φροντίδα; Το βασικό επιχείρημα υποστηρίζεται από την επιστήμη και αφορά στην έκρηξη ορμονών κατά τη διάρκεια της πράξης. Τότε είναι που απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, και η ντοπαμίνη -κι όλα είναι φανταστικά, μέχρι αυτές να εξασθενήσουν. Η μετέπειτα φροντίδα είναι ένας τρόπος για το σώμα και το μυαλό να προσαρμοστούν ενώ αυτές οι χημικές ουσίες εξαφανίζονται αποφεύγοντας έτσι τη δυσφορία. Σύμφωνα με τον Balestrieri: «Η επαφή δέρμα με δέρμα καθώς και η επαφή με τα μάτια είναι τεράστιοι καταλύτες αυξημένης εμπειρίας ωκυτοκίνης, ντοπαμίνης, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης στο σώμα. Όλα αυτά τα νευροχημικά είναι γνωστό ότι δημιουργούν μεγάλες συναισθηματικές αλλαγές».

Είτε λοιπόν κάνεις τον σύντροφό σου μία σφικτή αγκαλιά, είτε παραγγείλεις πίτσα και συζητήσεις για το τι σου άρεσε και τι όχι, η aftercare φροντίδα είναι πολύ σημαντική για τα συναισθήματά σου -αλλά και τα δικά του εννοείται- μετά την ολοκλήρωση της επαφής. Δεν υπάρχει κάποιος, που ν’ αισθάνεται όμορφα, αν μετά από το καλύτερο σ3ξ της ζωής του και ενώ επεξεργάζεται όλα αυτά τα περίπλοκα συναισθήματα του 0ργ@σμού, ο παρτενέρ του σηκωθεί, ντυθεί και με ένα απλό αντίο, φύγει χωρίς άλλη κουβέντα.

Το να φροντίζεις τον άνθρωπο που είναι δίπλα σου και μόλις μοιράστηκες μια στιγμή οικειότητας, είτε είναι μέσα σε μια σοβαρή σχέση, είτε απλά ένα casual h0@k up, θα έπρεπε να θεωρείται τόσο απαραίτητο, όσο θεωρούνται πλέον και τα πρ0κ@ταρκτικά. Σίγουρα, σε κάποιες περιπτώσεις, η οικειότητα που μπορεί να χτιστεί μέσα από αυτές τις μικρές πράξεις, τρομάζει τα άτομα είτε επειδή πρόκειται για κάτι περιστασιακό είτε περίπλοκο. Η αλήθεια όμως είναι, πως το να μην αισθάνεσαι όμορφα είναι σημαντικό κι άρα θα έπρεπε να θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει μία χ επικοινωνία τυπική συζήτηση ή χειρονομία αφού ολοκληρωθεί το σε3. Εξάλλου, δε χρειάζεται να είναι κάποια μεγάλη, ρομαντική χειρονομία, μπορεί να είναι και απλά ένα ντουζ, μια κουβέντα, μερικά αστεία. Γενικότερα, ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης των προηγούμενων μεγάλων συναισθημάτων που βιώσατε κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος που να ταιριάζει σε όλους. Το πιο σημαντικό κομμάτι από όλα, είναι η επικοινωνία με το άλλο άτομο και η προσωπική ευχαρίστηση. Αν η μετέπειτα φροντίδα, είναι για κάποιους απλά να κοιμηθούν, ή να περάσουν λίγο χρόνο μόνοι με τις σκέψεις τους, τότε εφόσον το επικοινωνήσουν, μπορεί να βρεθεί μια λύση που να ευχαριστεί όλα τα μέλη. Δε χρειάζεται να είναι κάποια πράξη που να δένει τα άτομα σαν ζευγάρι, αλλά κάτι που τους επιστρέφει ομαλά στην πραγματικότητα και τους βοηθά να διαχειριστούν με έναν ήρεμο τρόπο τα τόσο έντονα συναισθήματα που μπορεί να αισθάνθηκαν πριν λίγα λεπτά. Ενώ παράλληλα, για τα oficial ζευγάρια, μπορεί να είναι ακόμα ένας τρόπος να συνδεθούν.

Συντάκτης: Έφη Ζ.