Πόσες φορές τσακώθηκες και με το ταίρι σου και βρέθηκες σε αδιέξοδο για το τι μπορείς να κάνεις και πως μπορείς να κατευνάσεις τα πνεύματα; Έτσι συζήτησες με κάποιο φιλικό πρόσωπο, αναζήτησες άρθρα στο ίντερνετ που ίσως μπορούσαν να σε βοηθήσουν για να σκεφτείς πιο καθαρά ή απευθύνθηκες σε κάποιον πιο ειδικό πάνω σε θέματα τέτοιου είδους ώστε να κουλάρει η φάση και να τα βρείτε;
Κι ενώ το να τα βρείτε ήταν κάτι που στο παρελθόν σου φάνταζε δύσκολο, τώρα πια φαίνεται πως δε θα είναι, αφού η AngryGF είναι μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες να χειρίζονται τσακωμούς και εντάσεις στις σχέσεις τους. Μπορεί να προσφέρει συμβουλές και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των διαφωνιών που προκύπτουν στη σχέση, να βοηθά στο να κατανοήσει ο ένας τα συναισθήματα του άλλου κι έτσι να βρεθούν λύσεις ώστε να νιώθουν και τα δύο μέλη καλά στη σχέση. Η εφαρμογή είναι επομένως, χρήσιμη για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να μάθουν να χειρίζονται τις εντάσεις με υγιή και παραγωγικό τρόπο. Κυκλοφόρησε πρόσφατα και προσφέρει στην ουσία μια λίστα με διαφορετικά σενάρια που μπορεί να διαδραματιστούν σε μια σχέση και να οδηγήσουν το ζευγάρι σε καυγά, όπως για παράδειγμα το να καθυστερήσει κάποιος από τους δύο σ’ ένα ραντεβού ή να κοιτάξει έντονα ένα τρίτο πρόσωπο. Κι αν πάρουμε αυτό το τελευταίο σενάριο, ας ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εφαρμογή.
Έστω ότι εσύ και το ταίρι σου βρίσκεστε σ’ ένα πάρτι και χαλβαδιάζεις –με απλά ελληνικά- κάποιο άλλο πρόσωπο, το ταίρι σου το αντιλαμβάνεται και θυμώνει. Τι κάνεις; Ανοίγεις την εφαρμογή, πατάς «challenge» και ξεκινάς μια συνομιλία με ένα chatbot AI, με την ιδέα να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις το ταίρι σου, έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις 10 γραπτές προτάσεις -σαν να πρόκειται για ένα παιχνίδι. Στην κορυφή της συζήτησης υπάρχει μια κλίμακα «συγχώρεσης» με βαθμολογία από το 0 έως το 100, η οποία αυξομειώνεται καθώς προχωράει η συζήτηση. Εάν επικοινωνήσετε με προσεκτικό και κατευναστικό τρόπο, η κλίμακα θα ανέλθει στο 100, και έτσι θα έχετε κερδίσει τη συγχώρεση που θέλετε.
Στόχος της παραπάνω διαδικασίας είναι να σας βοηθήσει ν’ ανακαλύψετε πως η επικοινωνία σε μια σχέση είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί και να βελτιωθεί. Στην πραγματικότητα το να κατευνάσεις έναν θυμωμένο σύντροφο δεν είναι εύκολη υπόθεση κι αυτό σχετίζεται και με τις διαφορές στον τρόπο που σκέφτονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Οι γυναίκες είναι συχνά πιο συναισθηματικές και ενδέχεται να δυσαρεστηθούν με πράγματα που οι άνδρες τα θεωρούν δευτερεύοντα.
Το AngryGF ιδρύθηκε από μια 26χρονη υπεύθυνη κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ ονόματι Emilia Aviles, η οποία απογοητευμένη από την άσχημη συμπεριφορά των πρώην συντρόφων της, αποφάσισε να τους δώσει ένα μάθημα, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Η ίδια ισχυρίζεται πως τη σχεδίασε για να βοηθήσει κυρίως τους άνδρες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους αφού σε αυτούς κατά βάση εντοπίζει την άσχημη συμπεριφορά. Άποψη που από πολλούς χαρακτηρίστηκε σ3ξιστική.
Βέβαια, η χρήση μιας τέτοιας εφαρμογής από τη μία θα μπορούσε να είναι πράγματι βοηθητική, μιας κι όταν υπάρχουν καυγάδες σε μια σχέση, αν το ζευγάρι απευθυνεί σε κάποιον σύμβουλο, αυτός θα προτείνει διαφόρων ειδών ασκήσεις αλλά θα ζητήσει από το ζευγάρι να καταγράψει την καθημερινότητα και τους καυγάδες του ως δεδομένα που θα βοηθήσουν στο να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις στα προβλήματα. Επομένως, η εφαρμογή αυτή -σε μια εξελιγμένη της εκδοχή- θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τη συμβουλευτική ως χρήσιμο εργαλείο. Από την άλλη, ένα άψυχο τεχνολογικό δημιούργημα δε θα είχε τη δυνατότητα να χτίσει εκ βαθέων σχέσεις συντροφικότητας από μόνο του.
Μια ακόμα παράμετρος του ζητήματος είναι αυτή που μας διεγείρει τον προβληματισμό σχετικά με την πορεία των σχέσεων σήμερα, αφού οι ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζονται να είναι έντονα προβληματικές κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό, τόσο για όσα ευθύνονται για την ανεπιτυχή επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη μιας σχέσης και την κακή συμπεριφορά των συντρόφων, όσο και για τ’ αποτελέσματα των επιλογών που οδηγούν τους ανθρώπους σε λάθος σχέσεις. Κι αυτό είναι κάτι περισσότερο βαθύ που αδυνατεί να χειριστεί οποιαδήποτε τεχνολογική εφαρμογή.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη