Οι κάτοικοι της Λουτρακίου και οι επισκέπτες της περιοχής έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα μαγευτικό θέαμα αυτές τις ημέρες: δελφίνια που κολυμπούν στα νερά του Κορινθιακού κόλπου!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, τέσσερα είδη δελφινιών που συναντώνται συχνότερα στη Μεσόγειο κάνουν την εμφάνισή τους στον Κορινθιακό. Πρόκειται για το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο. Ο δρ. Αλέξανδρος Φραντζής δήλωσε στο loutrakiblog.gr εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος ότι η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι μοναδική παγκοσμίως. Από το 1995, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος πραγματοποιεί εκεί έρευνα για τη μελέτη των δελφινιών η οποία οδήγησε τελευταία σε συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

Η παρουσία των δελφινιών στην περιοχή αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα για τους κατοίκους και τους τουρίστες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά. Μάλιστα, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα δελφίνια να παίζουν κοντά σε σκάφη, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επιβαίνοντες. Η εμφάνιση των δελφινιών στην περιοχή θεωρείται θετικό σημάδι για την υγεία του Κορινθιακού κόλπου, καθώς υποδηλώνει την αφθονία των ψαριών και την καλή ποιότητα των υδάτων.

Το ζωνοδέλφινο είναι το κυρίαρχο είδος, ένα καθαρά πελαγικό είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό κόλπο, όπως συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο. Μαζί με τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα, σχηματίζουν ένα μόνιμο μικτό κοπάδι δελφινιών. Τέτοια μόνιμη συμβίωση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεδομένων των γενετικών αποστάσεων μεταξύ των τριών ειδών, είναι σαν να ζούσαν οι άνθρωποι σε μικτή κοινωνία μαζί με χιμπατζήδες και γορίλες.

Όπως σημειώνει ο κ. Φραντζής, κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, εντοπίστηκε από την ομάδα το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997, κατεγράφη ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια. Επίσης, ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τα δελφίνια από κοντά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν απόσταση ασφαλείας. Είναι σημαντικό να μην παρενοχλούνται τα ζώα και να γίνεται σεβαστός ο φυσικός τους χώρος.

 

Με πληροφορίες από in.gr