Για ακόμα μία φορά το Ελλάδα-Τουρκία έγινε αιτία δυσάρεστων εξελίξεων και προστριβών ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο χωρών. Αφορμή αυτή τη φορά μία καλλιτεχνική εκδήλωση της Δέσποινας Βανδή μαζί με την Ευγενία Λιάκου στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Η συναυλία είχε οργανωθεί με στόχο την ενίσχυση του Τούρκικου εκπαιδευτικού ιδρύματος ( Turkish Education Foundation ) παρόλα αυτά η εκδήλωση απέκτησε πολιτικό χαρακτήρα, γεγονός το οποίο οδήγησε τη Δέσποινα Βανδή στην ακύρωση της συναυλίας προκαλώντας έτσι αντιδράσεις και στα δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της τραγουδίστριας στο Instagram: «Με απόλυτο σεβασμό προς το κοινό που θα με τιμούσε με την παρουσία του, στην προγραμματισμένη για τις 17/07/2024 συναυλία μου, ανακοινώνω πως για λόγους που αφορούν αποκλειστικά το Τουρκικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, (το οποίο εκ των υστέρων αποφάσισε να αλλοιώσει το χαρακτήρα της εκδήλωσης ως “συναυλία”, δίνοντας μια απαγορευμένη και μη συμφωνημένη πολιτική χροιά), η συμμετοχή μου στο προγραμματισμένο event δεν είναι δυνατή».

 



 

Φτάνοντας στο χώρο της εκδήλωσης, στη σκηνή ήταν αναρτημένη μια μεγάλη αφίσα της Τουρκίας συνοδευόμενη από ένα μπάνερ του Κεμάλ Ατατούρκ, πράγμα που έφερε την τραγουδίστρια και τους συναδέλφους της σε δύσκολη θέση καθώς κάτι τέτοιο δε συνηθίζεται εφόσον η σκηνή είναι καθαρή από αφίσες όπως επίσης δεν ήταν προσυμφωνημένο.

Η τραγουδίστρια και συνάδελφος της Δέσποινας Βανδή αναφέρει στο “Summer’s cool” πως μετά την ανακοίνωση πως δε θα βγουν στη σκηνή, κλήθηκαν να φύγουν με προστασία λόγω έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν στο κοινό μετά την ανακοίνωση της δήμαρχου του Τσεσμέ, Λαλ Ντενιζλί. Η Ντενιζλί ανέφερε πως: “Η κυρία πρέπει να φύγει αμέσως από τα σύνορα αυτής της πόλης. Καμία δύναμη δεν μπορεί να επιχειρήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας. Ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί καν να το σκεφτεί αυτό. Η κυρία να φύγει από τα σύνορα. Ήρεμα και ειρηνικά όμως ελπίζω ότι δε θα σκεφτεί ποτέ να κατεβάσει τη σημαία εκείνης της χώρας, που αποκτήθηκε με αίμα, σε όποια χώρα επισκεφτεί ξανά, τις σημαίες στην οποία έθαψαν πολλούς γιους. Εύχομαι να γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη”.

Η χορωδία του Ιδρύματος TEV πήρε τη σκυτάλη και αντικατέστησε την Ελληνίδα τραγουδίστρια στην εκδήλωση, η οποία μαζί με το κοινό τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο των εθνικιστών κεμαλιστών που εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας δυστυχώς εξακολουθεί να είναι πως το διαίρει και βασίλευε, δεν έχει αποταχθεί από τις ανθρώπινες συνειδήσεις, κάτι που μας απέδειξε περίτρανα το γεγονός πως η Δέσποινα Βανδή και οι συνεργάτες της ήταν αναγκαίο να φυγαδευτούν από τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν το γιουχάρισμα στην καλύτερη περίπτωση. Στο τέλος της ημέρας δεν μπορεί κανείς να ζητά από άλλους να κάνουν κάτι το οποίο οι ίδιοι δε θα δέχονταν αν βρίσκονταν προ εκπλήξεως με τον ίδιο τρόπο.

 

Πηγή εικόνας: thessalonikiGuide.gr

Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη