Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί παρατηρούν μια ενδιαφέρουσα τάση σε μας τους Millennials (άτομα γεννημένα περίπου μεταξύ 1981 και 1996), καθώς πολλοί ασχολούμαστε με δραστηριότητες που παραδοσιακά συνδέονται με μεγαλύτερες ηλικίες, όπως η κηπουρική, η καλλιέργεια λαχανικών και το πλέξιμο. Αυτή η στροφή προς τα «γεροντίστικα» χόμπι εγείρει το ερώτημα: Παθαίνουμε υπαρξιακή κρίση από φόβο πως μεγαλώνουμε ή είναι η φυσική μας εξέλιξη αυτή, από τη στιγμή που η δημιουργία οικογένειας -ασχολία που μονοπολούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτές τις ηλικίες- δε μας απασχολεί όλους. Γερνάμε πλέον οι άνθρωποι πριν την ώρα μας ή μήπως έχουμε υποκύψει στη γλυκιά νοσταλγία μιας εποχής χωρίς Wi-Fi και email που προλάβαμε ίσα-ίσα να γευτούμε;

Η ηλικία παίζει σίγουρα τον ρόλο της, αφού καθώς πλησιάζουμε τα 30 και 40, οι ευθύνες αυξάνονται και η επιδίωξη μιας καριέρας συχνά κυριαρχεί στη ζωή μας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ξεφύγουμε από το άγχος του γραφείου και να βρεθούμε ανάμεσα στις ντομάτες μας, οι οποίες ξέρουμε πως τουλάχιστον δε θα μας στείλουν email το Σαββατοκύριακο.

Κι όσοι μάλιστα δεν έχουμε δημιουργήσει οικογένεια ή δεν έχουμε τέτοια σχέδια -άμεσα-, τα χόμπι αυτά μπορεί να λειτουργούν ως μορφή προσωπικής ανάπτυξης κι αυτοεκτίμησης. Οι δραστηριότητες όπως η κηπουρική και το πλέξιμο απαιτούν υπομονή και φροντίδα, κάτι που μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας και γαλήνης.

Η γενιά των Millennials λοιπόν ενώ πρόλαβε να ζήσει την εποχή της αναπάντητης για φλερτ και του «βγες από το ίντερνετ να πάρω τηλέφωνο», ωρίμασε σε έναν κόσμο ταχέως μεταβαλλόμενο, επηρεασμένο άμεσα από την τεχνολογία και την πληροφορία. Η ψηφιακή ζωή και η συνεχής σύνδεση με το διαδίκτυο μπορεί να είναι υπερβολικά κουραστική. Η νοσταλγία για μια εποχή πιο απλή και λιγότερο αγχωτική είναι φυσική. Τα «γεροντίστικα» χόμπι -το οποίο άλλωστε ακούγεται και γελοίο σαν ταμπέλα- προσφέρουν μια απόδραση από τον ψηφιακό κόσμο και μια επανασύνδεση με πιο απλές, χειρονακτικές δραστηριότητες.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό για τους Millennials. Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στρες, σ’ έναν κόσμο που τρέχει με ρυθμούς φωτός, γεμάτο με notifications, emails και ατέλειωτα scroll στο Instagram, συχνά αναζητούν δραστηριότητες που τους βοηθούν να χαλαρώσουν και να επανασυνδεθούν με τη φύση και τη δημιουργικότητα. Η κηπουρική, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική υγεία. Το πλέξιμο επίσης προσφέρει έναν τρόπο να εκφραστεί η δημιουργικότητα και να επιτευχθεί μια κατάσταση διαλογισμού μέσω της επαναληπτικής φύσης της δραστηριότητας.

Τα χόμπι αυτά προσφέρουν κάτι που οι τρελοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δεν μπορούν: Μια αίσθηση ηρεμίας και επίτευξης. Ποιος χρειάζεται yoga retreat όταν μπορεί να καθίσει στον κήπο του και να καμαρώνει τις φρέσκες του ντομάτες; Κάθε πλεκτό κασκόλ και κάθε επιτυχής συγκομιδή ντομάτας είναι μια μικρή νίκη απέναντι στο χάος του κόσμου.

Τελικά λοιπόν, η στροφή των Millennials προς τα γεροντίστικα χόμπι δεν είναι απλώς μια ένδειξη ότι μεγαλώνουν, αλλά μια πολύπλοκη αντίδραση σε μια σειρά από κοινωνικές, ψυχολογικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις. Αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν έναν τρόπο να βρουν γαλήνη και σταθερότητα σ’ έναν κόσμο που συχνά φαίνεται ανασφαλής και ταχέως μεταβαλλόμενος. Ίσως να φαίνεται ότι γερνούν πριν την ώρα τους, αλλά στην πραγματικότητα, απλώς αναζητούν τρόπους να ζήσουν μια πιο ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή. Γιατί, στο τέλος της ημέρας, ποιος δε θα ήθελε να αντικαταστήσει το άγχος της σύγχρονης ζωής με την απλότητα και την ευχαρίστηση ενός καλά φροντισμένου κήπου;

 

Συντάκτης: Αλίκη Γερακιανάκη