Έχετε αναρωτηθεί πώς η μεγαλύτερη απώλεια ενός χωρισμού είναι η απουσία; Η αίσθηση πως η καρδιά μας ξεσκίζεται και κείνο το «μου λείπει» που μοιάζει μια απέραντη μελαγχολία. Πόσο πόνο βιώνουμε. Ένα τεράστιο κενό στην καρδιά μας, στη ζωή μας που αλλάζει τα πάντα γύρω μας και μας κάνει να ξεχνάμε πως όλα κάποτε θα περάσουν. Σκέψεις που κάποιες ξέρουμε πως είναι ανέφικτες και κάποιες έξω από το χαρακτήρα και τα πιστεύω μας, αλλά ποιος νοιάζεται για αυτά; Πέρα από αυτά όμως θα ρθει εκείνη η στιγμή που θα αναρωτηθούμε τι θέλουμε τελικά; Ποιο είναι το καλύτερο για μας; Πώς ξεπερνιέται;

Όταν λέμε «μου λείπει» επιβεβαιώνουμε στον εαυτό μας πως νιώσαμε. Πως αγαπήσαμε, ποθήσαμε, χαριστήκαμε, νοιαστήκαμε και είμαστε ικανοί για όλα τα παραπάνω. Δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές για το παρακάτω. Εμείς ορίζουμε το παρακάτω. Ακόμη και αν φτάσουμε στην πολυπόθητη στιγμή της λήθης έχουμε διανύσει μια μεγάλη απόσταση. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο λένε. Και ακόμη και αν δεν έχουμε τόσο άμεσα το λόγο πρέπει να κλειδώσουμε το κουτάκι αυτό στο μυαλό μας.

Σιγά – σιγά μια μέρα τη φορά μέχρι να περάσει μια ολόκληρη μέρα που θα έχουμε κερδίσει την έλλειψη και με μικρά βήματα την κάθε φορά εμείς σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές με την ευχή να βοηθήσουν.

  1. Αφήστε στην άκρη όλα τα θετικά και σκεφτείτε τα ελαττώματα. Όλοι μας θεοποιούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά δεν είναι Θεοί. Είναι άνθρωποι με αδυναμίες και λάθη. Θυμηθείτε όλα αυτά τα λάθη, εστιάστε στο τι κάνανε για να μας πληγώσουν, να μας απογοητεύσουν και πως αυτά που έχουν κάνει οδήγησαν τη σχέση να βαραίνει προς το κακό. Και όταν το κακό ξεπερνάει το καλό δεν είναι πλέον για μας.
  2. Κρατήστε το μυαλό και τη σκέψη σας απασχολημένα. Αποσπάστε την προσοχή σας ακόμη και στα πιο βλακώδη πράγματα που μπορείτε να σκεφτείτε. Ναι, το ξέρουμε δεν είναι εύκολο αλλά σκεφτείτε πως όσο μέσα μας χορεύει το «μου λείπει» βυθιζόμαστε. Η αδράνεια του μυαλού μας το γεμίζει μόνο με αναμνήσεις. Κάντε τα πάντα για να μη δώσετε και άλλη θλίψη στη ζωή σας.
  3. Γεμίστε τη ζωή μας με όσα δεν κάνατε όταν ήσασταν μαζί. Πολύ λογικό όταν είμαστε ζευγάρι να εγκαταλείπουμε πράγματα που κάναμε για τον εαυτό μας είτε γιατί δεν αρέσουν στους συντρόφους μας, είτε γιατί θέλουμε εμείς να τα αφήσουμε στην άκρη για όλα τα καινούργια «μαζί» που εμφανίζονται. Καιρός να τα επαναφέρουμε στη ζωή μας.
  4. Βρείτε χόμπι και τονώστε την ανεξαρτησία σας. Γεμίστε το χρόνο σας με νέα πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί και ακολουθήστε τα. Δεν είναι απαραίτητο πως θα τα συνεχίσετε για μια ζωή αλλά είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσετε. Και μόνο ο χρόνος που θα ξοδέψετε για να σκεφτείτε τι αγαπάτε να κάνετε ή τι σας παθιάζει είναι μια καλή αρχή.
  5. Μην αποκλείσετε στο μυαλό σας το σενάριο να αρχίσετε να βγαίνετε έξω. Μη μένετε στο σπίτι και μιζεριάζετε κλαίγοντας έναν πεθαμένο έρωτα. Βγείτε από τη ζώνη θλίψης και δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας να κάνει τον περισπασμό του. Το σύμπαν μπορεί να σας αγαπάει τελικά και να συνωμοτήσει υπέρ σας.
  6. Ξεπεράστε την εμμονή να πάρετε απαντήσεις. Είτε δε θα τις πάρετε ποτέ, είτε θα τις πάρετε όταν πλέον δε θα τις θέλετε. Επομένως ξεκολλήστε από το τέλμα που έχετε πέσει και αφήστε το να φύγει. Όσο πιο πολύ το ανακυκλώνετε τόσο περισσότερο αφήνετε το παρελθόν να συγκατοικήσει μαζί σας.
  7. Μαζέψτε ότι σας θυμίζει ότι είχατε ζήσει μέχρι τώρα επιλέξτε ένα όμορφο κουτί και μια ακόμη πιο όμορφη κορδέλα και κλείστε τα. Διώξτε το εμπόδιο των χειροπιαστών αναμνήσεων. Δε θα συνιστούσα να τα καταστρέψετε καθώς είναι ένα κομμάτι της ζωής σας. Και όταν θα περάσει ο καιρός και η θλίψη θα είναι απλά αναμνήσεις.
  8. Εγώ δεν το έκανα όταν έπρεπε αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα να επέστρεφα ό,τι κρατούσα δικό του. Θα το πρότεινα λοιπόν γιατί είμαι βέβαιη πως βοηθάει. Μην το κάνετε οι ίδιοι. Στείλτε τα με ταχυδρομείο, με κούριερ, με ένα κοινό φίλο. Και μη διανοηθείτε να γράψετε και ένα γράμμα αποχωρισμού γιατί σας βλέπω και σας λέω με βεβαιότητα πως είναι η χειρότερη κίνηση.
  9. Αποφύγετε ό,τι ενεργοποιεί τις αναμνήσεις σας. Ναι, ξέρω πως θα θυμίζει λίγο αυτό σαν να είστε σε κώμα και δε λειτουργείτε αλλά οφείλετε να το κάνετε ώστε να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε. Ίσως οι υπενθυμίσεις στο κινητό σας να συνεχίζουν να χτυπούν αλλά μην τις αφήσετε σε λειτουργία.
  10. Ξεχάστε το «στα ίδια μέρη θα συναντηθούμε», τουλάχιστον μέχρι να πάψει το «μου λείπει». Βρείτε νέα στέκια, δημιουργείστε καινούργιες εμπειρίες και νέες αναμνήσεις από αυτά. Δεν ξέρετε άλλωστε που παραμονεύει κάθε φορά ένας νέος έρωτας. Γιατί να χάσετε την ευκαιρία να μην το μάθετε.
  11. Θέστε καινούργιους στόχους και σκεφτείτε πως η προσωπική σας ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος. Είναι λογικό να πονάτε αλλά ακόμη και ο μεγαλύτερος δεν είναι ικανός να νικήσει τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Ανακαλύψτε την.
  12. Τολμήστε μια σχέση ριμπάουντ. Χρησιμοποιείστε μια σχέση για να ξεπεράσετε την προηγούμενη. Μπορείτε να το κάνετε γιατί στην τελική δεν ξέρετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Βρείτε ανθρώπους που σαν κάνουν να γελάτε, να περνάτε καλά και να σας θυμίζουν πως κάθε νέο μπορεί να γίνει μέλλον και να ξεχάσετε το παρελθόν. Αλλά ακόμη και αν δε γίνει θα έχετε δημιουργήσει ένα νέο «μου λείπει». Το λες και βήμα προόδου.
  13. Σταματήστε να ακούτε τις συμβουλές όλων αυτών που είναι γύρω σας. Εσείς αποφασίζετε, εσείς ξέρετε τι κάνετε. Δεν μπορούν να μπουν στα παπούτσια σας. Ακολουθήστε το δικό σας ένστικτο και αποφασίστε όχι με τη γνώμη και τα κριτήρια των άλλων.
  14. Αναζητήστε στους φίλους σας να γίνουν συνεργάτες σε όλα τα καινούργια που έχετε βάλει στο μυαλό σας. Ζήστε μαζί τους τρελές περιπέτειες και γεμίστε τη ζωή σας που νομίζετε πως είναι άδεια.
  15. Καιρός να πατήσετε επιτέλους το delete στα social media. Σταματήστε να παρακολουθείτε, να καταδιώκετε και να πλάθετε σενάρια. Πόσο βασανιστικό είναι όμως αυτό. Όλοι μας το έχουμε περάσει.
  16. Διαγράψτε τον αριθμό τους από το κινητό σας και ευγνωμονείτε το θεό που σας έχει φέρει στα πρόθυρα Αλτχάιμερ για να μην έχετε τόση έντονη μνήμη. Αφήστε που θα γλιτώσετε και τη στιγμή της ξεφτίλας σε περίπτωση που πιείτε και τους καλέσετε. Γιατί θα το κάνετε, το ξέρουμε!
  17. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να επιστρέψει χωρίς να το θέλει, όσες φορές και αν ξεστομίσουμε το «μου λείπει». Ίσως να προσπαθήσετε αλλά όταν θα έχει ήδη φύγει ακόμη και το μέγεθος της απουσίας δε θα έχει σημασία.
  18. Αφήστε τις σκέψεις τύπου «αν είχατε κάνει αυτό ή εκείνο ή αν ήταν έτσι ή αν ήταν αλλιώς». Το μόνο που κερδίζετε είναι να βασανίζετε τους εαυτούς σας. Να τους αγαπάτε πρέπει αυτές τις στιγμές και να τους το δείχνετε. Να συγχωρείται τον εαυτό σας και να προχωράτε.
  19. Επιλέξτε την ευτυχία σας. Υπάρχουν τόσοι τρόποι να κυνηγήσετε την ευτυχία. Το να μας λείπει κάποιος είναι πολύ δύσκολο αλλά δεν είναι και ο λόγος που πρέπει να εγκαταλείψουμε τη ζωή μας. Σκεφτείτε πως το «μου λείπεις» είναι απλά μια απόφαση που θα πρέπει να κόψετε για να βρεθείτε σε μια ευτυχία που δε θα απέχει πολύ.
  20. Να νιώθετε ευγνώμων και ευλογημένοι για όσα έχετε. Ακόμη και για όσα ζήσατε μέχρι που σας έφτασαν σ’ αυτό το «μου λείπει». Κοιτάξτε γύρω σας και θα έχετε αποκτήσει λόγους για να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να καταλάβετε πως η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί της ευτυχίας.

Η ζωή μας δεν είναι ταινία για να τις δίνουμε πάντα ένα τέλος που εμείς αποφασίζουμε. Δεν είναι μαγειρική για να έχουμε μια πετυχημένη συνταγή που θα μας κρατά ευτυχισμένους. Η ζωή μας είναι ένα καθημερινό χάος που η κάθε της μέρα είναι ξεχωριστή. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται, και όπως έλεγε και η σοφή γιαγιά μου μπορεί μια πόρτα να κλείνει αλλά ένα παράθυρο να ανοίγει διάπλατα.

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη