Οι Κυκλάδες είναι γνωστές για τα όμορφα και μοναδικά τοπία τους αλλά και τα σημεία κατατεθέν τους. Ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά είναι και η Τήνος, η οποία είναι μεν γνωστή για την Εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, ωστόσο μία επίσκεψη στα χωριά και τις γραφικές της παραλίες θα σε κάνει να μαγευτείς και μετά θα θελήσεις σίγουρα να επιστρέψεις στο νησί και να αφεθείς στη φυσική του ομορφιά. Εάν φέτος οι διακοπές σου τύχει να έχουν άρωμα Τήνου, εδώ θα βρεις τα 10 μέρη που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς και να σαγηνευτείς.

 

1.Τριαντάρος και Υστέρνια

Υστέρνια Τήνου: Ένα ολόλευκο μαρμάρινο χωριό| travel.gr

Πηγή εικόνας: travel.gr

Η Τήνος φημίζεται για τα γραφικά της χωριά. Ξεκίνα από τα Υστέρνια με το μοναδικό τους τοπίο και τη θέα σε όλο το Αιγαίο. Πρόκειται για ένα χωριό υπερυψωμένο με στενά σοκάκια γεμάτα λουλούδια. Εδώ θα βρεις το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα, το οποίο μοιάζει να βγαίνει μέσα από τον μοναδικό όρμο των υστερνίων. Στην Τριαντάρο θα βγάλεις τις πιο ωραίες φωτογραφίες ανάμεσα σε αυλές με Βουκαμβίλιες. Μην παραλείψεις μία βόλτα στο δημοφιλές και παραδοσιακό σοκάκι «τριανταράκι».

 

2. Βώλακας

Ο εντυπωσιακός γεώτοπος στο χωριό Βώλακας της Τήνου ! - Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος

Πηγή εικόνας: Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος

Ο Βώλακας είναι γνωστός για το σεληνιακό τοπίο του. Εκτός όμως από το ιδιαίτερο φυσικό του τοπίο εδώ θα βρεις σε διάσπαρτα σημεία γραμμένους στίχους ελληνικών και ξένων ποιημάτων και παλιών τραγουδιών. Μπορείς να αγοράσεις δώρα, όπως συλλογές ποιημάτων και χειροποίητα πλεκτά καλάθια και φυσικά θα έχεις τη δυνατότητα να δεις τα βράχια του Βώλακα, γνωστά και ως ελληνικό Stonehenge.  

 

3. Πύργος και Πάνορμος

Φωτογραφίες από το χωριό Πύργος Τήνου

Πηγή εικόνας: travelphoto

Δύο από τα πιο γνωστά χωριά και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Στον Πύργο, ο οποίος είναι ταυτισμένος με το μάρμαρο, θα βρεις το σπίτι του σπουδαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, το μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου και το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών και θα απολαύσεις τον καφέ σου με τις ξεχωριστές πίτες, το κρασί, τη ρακί με την τοπική λούντζα, τις αγκινάρες, την ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα, γνωστή και ως φρουτάλια, και τα νόστιμα γλυκά, στην παραδοσιακή πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο. Ο γραφικός Πάνορμος ενδείκνυται για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα και απέναντι θα βρεις το νησάκι Πλανήτης με τον φάρο του, ο οποίος άναψε το 1886 ορίζοντας το μοναδικό βόρειο λιμάνι της Τήνου.

 

4. Τα μοναδικά χωριά της Πάνω Μεριάς

Χωριά Πάνω Μεριάς - More Greece

Τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου θα τα συναντήσεις στην Πάνω Μεριά του νησιού, από τον μαγευτικό Κτικάδο με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, την πανοραμική θέα που σε μαγεύει με τα πλακόστρωτα σοκάκια με τις καμάρες, τις καθολικές εκκλησίες και τα σπίτια με τους μαρμάρινους φεγγίτες (ιδανικά για ένα στόρι στο ίνσταγκραμ), μέχρι τον Τριπόταμο με τις Μεσαιωνικές και Βυζαντινές του επιρροές, το Ξώμπουργο με την Ξυνάρα, την έδρα της καθολικής Αρχιεπισκοπής, αλλά και τον Μουντάδο, τον Αρνάδο και τον Φαλατάδο που φημίζεται για τη ρακή και το κρασί του. Εδώ θα συναντήσεις τοπία γεμάτα εκπλήξεις, τα οποία σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και να τα ερωτευτείς με την πρώτη ματιά.

 

5. Κάρδιανη-Δύο χωριά

Καρδιανή: Το καταπράσινο χωριό της Τήνου με τη μαγευτική θέα

Πηγή εικόνας: travelgo

Στην αμφιθεατρικά κτισμένη πάνω στο βουνό Κάρδιανη με την πυκνή βλάστηση και τη θέα στη θάλασσα, θα δεις σπίτια με μαρμάρινες κρήνες και θολωτές στοές. Αξίζει να επισκεφτείς τις καθολικές και ορθόδοξες εκκλησίες της, όπως η Παναγία της Κιουράς, η Κοίμηση της Θεοτόκου και η Αγία Τριάδα. Αξίζει να επισκεφτείς την Κάρδιανη αργά το απόγευμα και να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στην κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι με τα γλυπτά βατράχια. Στα Δύο Χωριά θα περπατήσεις στην πλακόστρωτη πλατεία γεμάτη με πλατάνια, βρύσες και νησιώτικα ολόλευκα σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα, για να μπορέσεις να βγάλεις τις ωραιότερες φωτογραφίες των διακοπών σου.

 

6. Κολυμπήθρα

Η παραλία Κολυμπήθρα στην Τήνο - Τήνος παραλίες | Tinosecret

Εκτός από τα χωριά, η Τήνος φημίζεται και για τις παραλίες της. Η πιο γνωστή είναι η Κολυμπήθρα και χωρίζεται στη μικρή και τη μεγάλη. Η μικρή είναι πιο οργανωμένη με όλες τις υποδομές και προστατευμένη από τους ανέμους. Η μεγάλη, από την άλλη, έχει ένα ανέμελο ύφος με ξαπλώστρες ομπρέλες φτιαγμένες από φυσικά υλικά και ένα beach bar άψογα ταιριαστό με το φυσικό τοπίο για ένα εντυπωσιακό ίνσταγκραμ στόρυ με αέρα σερφ μιας που θεωρείται ιδανική για σερφίνγκ.

 

7. Κιόνια

Κιόνια παραλία (Kionia beach)

Λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι, σε περιμένει η παραλία Κιόνια, για μία βουτιά σε ένα μέρος με ατέλειωτη αμμουδιά, ιδανικό για να χαλαρώσεις. Στα Κιόνια μπορείς επίσης να επισκεφτείς τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, σημαντικά ιερά προσκυνήματα της Τήνου στην Αρχαιότητα.

 

8. Παραλίες της Βόρειας Τήνου

Παραλίες στη Τήνο - Για τέλεια μπάνια στη καρδιά των Κυκλάδων

Όταν τα μελτέμια το επιτρέπουν, προτίμησε να επισκεφτείς τις παραλίες της Βόρειας Πλευράς του νησιού, οι οποίες θα καλύψουν όλες τις επιθυμίες σου. Στα βορειοδυτικά θα κολυμπήσεις στην Αγία Θάλασσα, η οποία βρίσκεται στην ακτή του Πανόρμου και το Καβαλουρκό. Εάν ψάχνεις μία εναλλακτική παραλία με ένα ωραίο beach bar προτίμησε τη Ρόχαρη. Για σένα που θέλεις ησυχία και απομόνωση στα βορειοανατολικά υπάρχει η Λιβάδα, μία ιδιαίτερη απομακρυσμένη παραλία δίπλα από ένα ποτάμι.

 

9. Παραλίες της Νότιας Τήνου

Παραλίες στη Τήνο - Για τέλεια μπάνια στη καρδιά των Κυκλάδων

Εάν επισκεφτείς το νησί την περίοδο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τον Αύγουστο με τα μελτέμια, προτίμησε να κολυμπήσεις σε πιο οργανωμένες και προστατευμένες παραλίες στο Νότιο μέρος του νησιού. Τα Καλύβια είναι η ιδανική παραλία για οικογένειες, ωστόσο διάσημες είναι και ο Άγιος Πέτρος, ο Άγιος Ρωμανός και τα Υστέρνια. Σε περίπτωση που μένεις στη χώρα, προτίμησε παραλίες όπως ο Άγιος Φωκάς, ο Άγιος Σώστης και η ειδυλλιακή Παχιά Άμμος. Για εσένα που αποζητάς ήσυχες βουτιές, η Απηγανιά είναι η ιδανική παραλία.

 

10. Επίσκεψη στη Μονή Κεχροβουνίου, τους Περιστερώνες και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και η Οσία Πελαγία Τήνου - www.ipy.gr

Εκτός από τα μαγευτικά χωριά και τις κοσμοπολίτικες παραλίες, η Τήνος έχει και σπουδαία πολιτιστικά σημεία. Πριν φύγεις από το νησί λοιπόν αξίζει να επισκεφτείς την ιστορική Μονή της Κυράς Των Αγγέλων Κεχροβουνίου και να βρεθείτε στο κελί της μοναχής Οσίας Πελαγίας, η οποία όπως λέγεται είδε στις 23 Ιουλίου του 1822 σε όνειρο πού ακριβώς βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας. Ακόμη, η Τήνος είναι γνωστή για τους Περιστερώνες της και σίγουρα αξίζει να περιηγηθείς και να δεις μερικούς από όσους υπάρχουν στο νησί. Τέλος, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις εκθέσεις γλυπτών, ζωγραφικής και φωτογραφίας μαζί με άλλα δρώμενα τα οποία επιβεβαιώνουν πως η Τήνος είναι το νησί της τέχνης.

Η Τήνος μπορεί να είναι γνωστή για την εκκλησία της Παναγίας και τις βόλτες στα κοσμοπολίτικα σοκάκια της, όμως τα γραφικά χωριά και οι παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά είναι έτοιμες να σε μαγέψουν και να σου αποδείξουν πως στην Τήνο πηγαίνεις μία φορά αλλά θέλεις πάντα να επιστρέφεις.

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: infokids

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη