Είναι ευρέως γνωστό ότι «οίν0ς ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου». Το κρaσάκι -με μέτρο πάντα- έχει μπόλικα οφέλη για την υγεία, ενώ και από την αρχαία ελληνική μυθολογία ακόμη, το κρασi αποτελούσε βασικό κομμάτι της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων.  Ορίστε μερικές γνώσεις που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες εάν θελήσετε να το παίξετε και λίγο ιστορία σε κάποιο ραντεβού, τραπέζι, νέα ή και παλιά γνωριμία:

 

1. Κάτι που αποτελεί μια βασική γνώση για όλους, είναι ότι το λευκό κρασί ταιριάζει κυρίως με το ψάρι και τα λευκά κρέατα, ενώ το κόκκινο με τα κόκκινα κρέατα και το κυνήγι. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν συνήθως με τα επιδόρπια και μπορούν να προσφερθούν σαν απεριτίφ ή σκέτα ή με συνοδεία γλυκισμάτων, ανάλατων ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και ανάλατων τυριών. Τέλος, τα αφρώδη ή ημιαφρώδη κρασιά, ταιριάζουν αρμονικά με τα γλυκά, τα φρούτα, τα οστρακοειδή και τα ανάλατα ή κρεμώδη τυριά.

 

2. Για να μπορείς να πεις ότι έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη για τα κρασιά, αρκεί να έχεις δοκιμάσει τις εξής 18 ποικιλίες- που είναι οι πιο δημοφιλείς και διεθνώς αναγνωρισμένες: Από ερυθρό Pinot Noir, Grenache, Merlot, Sangiovese, Nebbiolo, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec και από λευκό Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Moscato, Gewurztraminer, Sémillon, Viognier, Chardonnay. Σίγουρα το να έχει δοκιμάσει κάποιος και τις 18 ποικιλίες είναι ολίγον τι δύσκολο, ωστόσο αν το βάλεις στο πρόγραμμα και φέρεις σε ένα τραπέζι κάποιο από αυτά, κάνε μια αναφορά και σε όποια από τις άλλες ποικιλίες θυμηθείς. Μια καλή ιδέα είναι να βάλετε στόχο με το παρεάκι να δοκιμάζετε σε κάθε τραπέζι και από μια!

 

3. Δε γίνονται όλα τα κρασιά καλύτερα με τον καιρό. Η παλαίωση είναι μια διαδικασία που ωφελεί ορισμένα και μόνο κρασιά, οπότε πριν «αφήσεις» ένα κρασί να γίνει καλύτερο με τον καιρό, σιγουρέψου ότι του ταιριάζει. Η επίδραση του χρόνου μεταβάλει τη γεύση και τα συστατικά του κρασιού ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι αφορά όλες τις ποικιλίες.

 

4. Δεν ωφελεί να κρατάμε μήνες τα ήδη ανοιχτά μπουκάλια κρασί. Ουσιαστικά μπορούμε μέσα σε 2-3 ημέρες να καταναλώσουμε αναλλοίωτο το ανοιχτό κρασί. Αφού λοιπόν το ανοίξουμε, το διατηρούμε σίγουρα στο ψυγείο, με τη διαφορά ότι αν πρόκειται για κόκκινο θα το αφήσουμε να ξανά επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την εκ νέου κατανάλωσή του.

 

5. Μερικά μόνο από τα οφέλη του κρασιού είναι: η αντιοξειδωτική δράση που έχει στον οργανισμό, η συμβολή του στην καλή καρδιακή και ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι «400 ml κόκκινου κρασιού καθημερινά για δύο εβδομάδες αύξησαν την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον».

 

6. «Το πιο ακριβό κρασί που έχει πωληθεί θεωρείται το Cheval Blanc του 1947. Αυτό, αγοράστηκε το 2010 σε δημοπρασία στη Γενεύη από έναν ιδιωτικό συλλέκτη στην τιμή των $304.375.»

 

7. Η Ελλάδα στην κατάταξη των μεγαλύτερων παραγωγών κρασιού στον κόσμο βρίσκεται στη 14η θέση. Στην πρώτη θέση είναι η Γαλλία με τα περίφημα κρασιά της (με πιο γνωστές ποικιλίες το Merlot και το Grenache), ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Ιταλία (με τα Sangiovese και Trebbiano) και στην τρίτη θέση Ισπανία (με τα Tempranillo και Airén)

 

8. Ουσιαστικά, περισσότερο γευόμαστε το κρασί μέσω της όσφρησης, παρά μέσω της γεύσης. Άλλωστε αυτό γίνεται περισσότερο κατανοητό αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να γευτούμε μόλις 5 διαφορετικές γεύσεις: ξινό, πικρό, γλυκό, αλμυρό και το ουμάμι -που είναι η πιο νέα αίσθηση, πλησιάζει περισσότερο στο ξινό και υπάρχει σε τροφές όπως το τυρί, η σόγια κλπ-. Αντιθέτως υπάρχουν χιλιάδες μυρωδιές.

 

9. Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη φοβία που σχετίζεται με το κρασί είναι η οιν0φοβία. Η λέξη έχει διεθνή αντίκτυπο και έχει τις ρίζες της στην ελληνική λέξη «οίν0ς». Η οιν0φοβία είναι λοιπόν ο «φόβος για το κρασi» και προκαλεί παραλυτική και παράλογη συμπεριφορά όταν το άτομο έρχεται απλώς σε επαφή με το κρασί και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Ας πιούμε λοιπόν σε όλα αυτά, γιατί καμία καλή ιστορία δεν ξεκίνησε με χυμό!

πηγές: https://frapress.gr/2018/05/10-pragmata-poy-den-ixeres-gia-to-krasi/

Μάθε ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του κρασιού για την υγεία | Sigmalive Magazine

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη