Το Vαgina Museum στο Λονδίνο ή αλλιώς το μουσείο για τον κoλπο, είναι αφιερωμένο στη γυναικεία ανατομία και όχι μόνο, και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Η ιδρύτρια Florence Schechter εμπνεύστηκε το concept του όταν είδε για πρώτη φορά το Ισλανδικό Φαλλολογικό Μουσείο στην Ισλανδία, ένα μουσείο φαλλών το οποίο πριν  από κάποια χρόνια ξεκίνησε ως αστείο με τη συλλογή φαλλών σε ένα ισλανδικό χωριό και τελικά καθιερώθηκε. Καθώς θεώρησε το concept του Μουσείου Φαλλών εξαιρετικό, αποφάσισε να δημιουργήσει και ένα μουσείο για τον κoλπο που πριν το 2017, δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο.

Το 2017, ξεκινά λοιπόν η ιστορία του Vαgina Museum το οποίο έκανε αρχικά την εμφάνισή του ως μουσείο pop-up σε διάφορα σημεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βρήκε την πρώτη του στέγη στο Camden Market στο οποίο παράμεινε κατά τη διετία 2019-2021 μέχρι που το 2023 μεταφέρθηκε στο Bethnal Green.

Στόχος του μουσείου αυτού είναι να καταρρίψει τα στερεότυπα αιώνων που συνδέονται με το γυναικείο σώμα και συγχρόνως να αποτινάξει την ντροπή που πολλές φορές συνδέεται με τη γυναικεία σeξουαλική υγεία, την eμμηνο ρύση και τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτή και την αλήθεια της γυναικολογικής εξέτασης που για πολλά άτομα ακόμη αποτελεί μια πραγματικά αμήχανη στιγμή, επιχειρώντας να γίνει ο συνοδοιπόρος των ανθρώπων, ώστε να περάσουν από το body shaming και το να ντρέπονται για το σώμα τους, στο να το απολαμβάνουν και να νιώθουν όμορφα μέσα σε αυτό.

Στις μόνιμες συλλογές του μουσείου, θα βρει κανείς αναπαραστάσεις του aιδοίου, του κολπου και της γυναικείας ανατομίας όπως επίσης και τaμπόν, κύπελα πeριόδου που ως στόχο έχουν να αφήσουν την ντροπή και την αμηχανία που συνδέεται με τα γυναικολογικά θέματα στην άκρη όπως της αξίζει αλλά και να προάγουν τη γνώση για αυτή την τόσο σημαντική περιοχή. Οι θεματικές που καλύπτονται έχουν μεγάλο εύρος και χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: ανατομία, υγεία, ποικιλομορφία του aιδοίου αλλά και ακτιβισμός. Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, διοργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις με την πιο πρόσφατη να τρέχει αυτή τη στιγμή με τον τίτλο «Museum of Mankind» μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2024. Πρόκειται για μια έκθεση-παρωδία που επιθυμεί να αναδείξει το μισογυνiσμό και την καταπίεση που επικρατεί στην ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και στον τομέα των μουσείων ανά τους αιώνες.

Πέρα όμως από τις εκθέσεις, το μουσείο ευελπιστεί να προάγει τη γνώση πάνω στη γυναικεία ανατομία και υγεία με το να παρέχει ένα πλούτο πληροφοριών  και εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγχρόνως, διοργανώνονται επισκέψεις και ξεναγήσεις για σχολεία και άλλες ομάδες, με τη δυνατότητα της ιδιωτικής ξενάγησης και κατά τις ημέρες που το μουσείο είναι κλειστό, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Το πωλητήριο του μουσείου το οποίο είναι διαθέσιμο και ηλεκτρονικά, προσφέρει πολλές προτάσεις δώρων καθώς περιέχει τα πάντα, από στiλό μέχρι βιβλία και έργα τέχνης με σημαντικό μήνυμα, με τα posters με το μήνυμα “Love Your Vulvα”, να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Ζούμε σε εποχές που συνεχώς αλλάζουν, με τους ανθρώπους πολλές φορές να αναζητούν ένα καταφύγιο μέσω της τέχνης και της σύνδεσης με χώρους πολιτισμού όπως είναι τα μουσεία. Τα μουσεία ωστόσο, προκειμένου να βρίσκονται σε θέση να προσελκύουν συνεχώς νέο κοινό και κυρίως νέο κοινό, θα πρέπει με τις δράσεις τους να αποδεικνύουν πως βρίσκονται συνεχώς κοντά στους νέους και τις ανάγκες τους. Μουσεία όπως το Vagina Museum που ασχολούνται με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και προσπαθούν με τις δράσεις τους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με μεγαλύτερη ελευθερία, ψυχική και σωματική υγεία και ανοχή, ίσως δείχνουν και τον δρόμο για ένα μουσείο πραγματικά ανοιχτό στο κοινό, σε ένα λιγότερο αυστηρό πλαίσιο, για όλους.

Το Vαgina Museum λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η είσοδος είναι δωρεάν, με την επιλογή μιας μικρής δωρεάς 5 λιρών για την υποστήριξη των δράσεων του μουσείου.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά