«Έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές». Έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν και το ζωικό βασίλειο τώρα; Πόση παιδεία κρύβεται μέσα στον τρόπο που ένας τόπος αντιμετωπίζει τα ζώα ρε παιδί μου. Αναφέρομαι κυριολεκτικά στα ζώα γιατί με τη μεταφορική έννοια τα έχουμε μη βρέξει και μη στάξει. Πόση σημασία έχει αναρωτιέσαι ώρες ώρες το πού έτυχε κανείς να γεννηθεί. Κάποιοι αισθάνονται περήφανοι για τα πάτρια εδάφη τους. Το ακούς χρόνια τώρα αλλά γιατί υπερηφάνεια για τυχαία γεγονότα και όχι για όσα έχεις επιλέξει και καταφέρει; Νομίζω δεν υπάρχει μεγαλύτερο φλεξ από το να είσαι άνθρωπος. Ωραίος τύπος με ενσυναίσθηση και να σε αγγίζει το αν καίγεται το σπίτι του γείτονα λες και καίγεται το δικό σου.

Μαθήματα ανθρωπιάς παρέδωσε σήμερα μια Αμερικανή τουρίστρια που παραθέριζε στις Σπέτσες. Η νεαρή τουρίστρια μόλις παρατήρησε ένα μικρό γατάκι να πνίγεται στο λιμάνι του νησιού, έσπευσε να ρωτήσει τον υπάλληλο του λιμενικού γιατί δεν κάνει κάτι εκείνος ή κάποιος από τις αρμόδιες αρχές για να το σώσει. Ο ίδιος της απάντησε πως είναι πολύ επικίνδυνο εγχείρημα να βουτήξει κανείς να το πιάσει λόγω κίνησης των ταχύπλοων. Τότε με δική της ευθύνη εφόσον ο υπάλληλος την παρότρυνε να μην το κάνει για να διαφυλάξει τη σωματική της ακεραιότητα, βούτηξε στη θάλασσα και έβγαλε το γατάκι που ευτυχώς γλίτωσε τον πνιγμό.

Το μικρό γατάκι ονομάστηκε «Σπετσί» τιμής ένεκεν μιας και σώθηκε στο όμορφο νησί από τη θαρραλέα και γλυκιά τουρίστρια. Τώρα το ίδιο θα μεταναστεύσει με τη νέα του οικογένεια στις ΗΠΑ.

Εν τέλει αναρωτιέσαι τι είναι πιο επίφοβο, το να ρισκάρεις όταν μπορείς να παρέχεις βοήθεια σε άνθρωπο ή ζώο, ή το να μένεις και να κοιτάς αμέτοχος βουτηγμένος στο bystander effect; Ξέρεις εκείνο το σύνδρομο που όταν παρέσυρε ανήλικη όχημα την προσπερνούσαν οι οδηγοί ο ένας μετά τον άλλο, ο 16χρονος από τον τρίτο που βιώνει ενδοοικ0γενειακή βία και ακούς κάθε βράδυ τις φωνές αλλά δυναμώνεις το Disney plus, το σπίτι του γείτονα που το ληστεύουν μπροστά στα μάτια σου και δεν καλείς καν αστυνομία ανώνυμα γιατί που να μπλέκεις τώρα.

Σημασία δεν έχει ότι η κοπέλα που δίδαξε ανθρωπιά σήμερα ήταν γεννημένη στην Αμερική, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Σημασία έχει η παιδεία που κουβαλάει ο καθένας στην ψυχή και όχι το σημαιάκι που στηρίζει στην Eurovision.

Πηγή εικόνας: ROSA.gr

Συντάκτης: Δάφνη Κανελλοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη