Λαχταράμε κι αδημονούμε να την ακούσουμε. Μας αρέσει να τη σκέφτονται για εμάς. Είναι θα λέγαμε η λέξη όρκος, η υπόσχεση, η οικειότητα και το δόσιμο. Μια τόσο μικρή λέξη κι όμως κάποιες φορές προκαλεί τόσο άγχος στους ανθρώπους. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως κάποιους τους φοβίζει ή τους αποθαρρύνει από ενέργειες που θα τους φέρουν πιο κοντά στην αγάπη. Είτε είναι σ’ αγαπώ είτε σε αγαπώ, η λέξη αυτή βασανίζει κόσμο και κοσμάκη για το πότε και αν πρέπει να ξεστομιστεί.

Σίγουρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αναρωτηθεί για το πότε να πει «σ’ αγαπώ». Είναι βλέπετε που το έχουμε στο μυαλό μας σαν την απόρροια ή την κατάληξη μιας σχέσης. Σε αυτό έχουν παίξει τεράστιο ρόλο επίσης οι πεποιθήσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε κι ίσως υιοθετήσαμε στην πορεία. Αν δηλαδή προερχόμαστε από μια οικογένεια της οποίας το κάθε μέλος εκφράζει καθημερινά την αγάπη χωρίς να σκέφτεται αυστηρά πρότυπα τότε μάλλον η λέξη «σ’ αγαπώ» είναι μια λέξη που ανυπομονούμε να πούμε αλλά και ν’ ακούσουμε από κάποιον.

Σύμφωνα με τις απόψεις συμβούλων σχέσεων, θα καταλάβεις πότε να πεις ένα «σ’ αγαπώ» από κάποια συγκεκριμένα σημάδια. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως είσαι κομμάτι μια σχέσης η οποία κυλάει πολύ όμορφα. Πιθανόν, να αναρωτιέστε κι οι δυο «μήπως είναι πολύ νωρίς;» ή «Μήπως τον/ την τρομάξω λέγοντάς το;». Οι σύμβουλοι σχέσεων υποστηρίζουν πως είναι κάτι που θα το καταλάβεις. Θα το νιώσεις και θα έρθει αβίαστα η στιγμή που θα θέλεις να το εκφράσεις. Είναι η οικειότητα που πια θα νιώθεις κοντά σε αυτό το άτομο που θα σε ωθήσει να το πεις. Είναι η αίσθηση πως μακριά από αυτό το άτομο δεν μπορείς, δε νιώθεις καλά, σου λείπει πάντα και πάρα πολύ. Είναι η φροντίδα και το νοιάξιμο που σου βγάζει ένας άλλος άνθρωπος και θέλεις να κάνεις τα πάντα για να είναι καλά. Είναι ο θαυμασμός για τον άνθρωπό σου και το γεγονός ότι νιώθεις περηφάνια για το δικό σας μαζί. Είναι το «σ’ αγαπώ» που κατά βάση μεταφράζεται σε «μας αγαπώ.»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα που έγινε από το Cosmopolitan στην οποία συμμετείχαν 30 άντρες δίνοντας τη δική τους οπτική στο πώς εκείνοι καταλαβαίνουν πότε να πουν σ’ αγαπώ. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν μια ποικιλία απόψεων με κάποιες από τις απαντήσεις να προκαλούν απορία κι έκπληξη. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς σκέφτονται οι άντρες γενικότερα πάνω σε αυτό το θέμα.

 

  • Η «the power of love» άποψη

Αρκετοί είναι οι άντρες που απάντησαν πως το συναίσθημα φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο για το πότε να πουν το «σ’ αγαπώ». Είπαν πως το ένιωσαν και πως επέλεξαν μάλιστα κάποιοι και την κατάλληλη στιγμή. Ένα γεύμα, μια πιο ήρεμη στιγμή ή ένα σαββατοκύριακο απόδρασης από την καθημερινότητα. Όσοι λοιπόν ένιωσαν όντως την αγάπη που υπήρχε στη σχέση τους, απάντησαν πως τους βγήκε αβίαστα, χωρίς καν να το σκεφτούν και το εξέφρασαν.

 

  • Η «το σωστό timing»άποψη

Κάποιοι απάντησαν δίνοντας ένα time frame, πράγμα αρκετά ενδιαφέρον ως προς το πως μπορεί κάποιος να το έχει στο μυαλό του. Από δυο έως κι εννέα μήνες μετά τη σχέση, απάντησαν πως είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να καταλάβουν αν το νιώθουν κι αν η σχέση βαδίζει προς την πραγματική αγάπη. Υποστηρίζουν, δε, ένθερμα πως πριν από αυτό το χρονικό διάστημα καλό είναι να μη γίνεται καμία αναφορά στη λέξη «αγάπη» για να είναι πιο ξεκάθαρο το θέμα και να μην επηρεάζεσαι.

 

  • Η «νιώθω οικεία» άποψη

Υπήρξε ένας από τους άντρες της έρευνας που απάντησε πόσο σημαντική είναι για εκείνον η αποδοχή από τον ευρύτερο κύκλο του κοριτσιού του. Αν δηλαδή νιώθει καλά με την οικογένειά της ή με τους φίλους της. Η οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι απάντησαν, βέβαια, αρκετοί, πως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Βλέποντας μια ταινία μαζί, στον καναπέ, το «σ’ αγαπώ» κάνει την εμφάνισή του φυσικά κι όλα φαίνονται πια αλλιώς.

 

  • Η «το s3ξ παίζει ρόλο» άποψη

Υπήρξε κι η άποψη η οποία βασίζει το πότε θα πει «σ’ αγαπώ» από τον τρόπο με τον οποίο κάνει έρωτα με τη σχέση του. Αν δηλαδή είναι πιο παθιασμένο το κλίμα ή πιο ρομαντικός και soft ο τρόπος με τον οποίο κάνει έρωτα, θα καθορίσει προφανώς για εκείνον το πότε θα το ξεστομίσει Όλα θεμιτά κι αποδεκτά στο θέμα σχέσεις κι αγάπη αν σκεφτούμε πως η σωματική επαφή κι η χημεία που έχεις με έναν άλλον άνθρωπο αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας της σχέσης.

 

  • Η «επιφυλακτική» άποψη

Αρκετοί άντρες απάντησαν πως έφαγαν τα μούτρα τους όταν είπαν «σ’ αγαπώ» σε παλαιότερες σχέσεις ενώ ίσως είχαν βιαστεί ή ήταν κάπως πιο αυθόρμητοι σε αυτό το κομμάτι. Κι έτσι αποφάσισαν έκτοτε να παραλείψουν τις αυθόρμητες κινήσεις και να ενεργήσουν πιο λογικά και πιο μετρημένα κάπως. Κοινώς, όταν έχει καεί η γούνα σου είσαι πολύ προσεκτικός από εκεί κι έπειτα.

 

Ένα «σ’ αγαπώ» είναι μεγάλη υπόθεση. Έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους και προϋποθέσεις. Αν ο ένας καλύπτει τον άλλον στον απόλυτο βαθμό τότε αυτή η πολυπόθητη λέξη θα πάψει να τρομάζει τους ανθρώπους ή να τους φοβίζει. Θα πάψει να προκαλεί ερωτηματικά κι υποθέσεις. Τα πράγματα, όμως, είναι απλά. Το νιώθεις; Το λες. Γιατί οι στιγμές περνάνε και χάνονται. Κι αν δεν υπάρξει η ανταπόκριση που ήλπιζες να έχεις, κι αυτό μέσα στο παιχνίδι της αγάπης είναι. Όλα μαθήματα ζωής. Φτάνει να νιώθεις εσύ καλά με το μέσα σου. Φτάνει να ξέρεις να τιμάς την αγάπη.

 

Αφιερωμένο στη μικρή λέξη με τη μεγάλη σημασία.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου