Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο πακιστανός υπήκοος που θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, αποδέχθηκε να δηλώσει ένοχος, μετά από διαπραγμάτευση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χθες, Τετάρτη. Μαζί του, στην ίδια συμφωνία αποδοχής ενοχής, προχώρησαν και οι συγκρατούμενοί του, Ουάλιντ μπιν Ατάς και Μουστάφα αλ Χαουσάουι.

Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ συνελήφθη το 2003 και μετήχθη στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο το 2006, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Παρά την απόφαση, το Πεντάγωνο δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τη συμφωνία, η οποία πάντως επιτρέπει στον Μοχάμεντ να αποφύγει τη δίκη και τον κίνδυνο να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

 

Orlando Sentinel Today, our nation saw evil newspaper

 

Το 2008, σύμφωνα με το CNN, ο Μοχάμεντ κατηγορήθηκε για έναν κατάλογο εγκλημάτων που περιλάμβανε συνωμοσία, δολοφονία κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου, επίθεση κατά αμάχων, επίθεση κατά αντικειμένων αμάχων, σκόπιμη πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, καταστροφή περιουσίας κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου, τρομοκρατία και υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι θα ζητούσαν τη θανατική ποινή για τον Μοχάμεντ.

Σε ό,τι αφορά τα τωρινά δεδομένα και σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Μοχάμεντ θα εκτίσει ισόβια κάθειρξη. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, Ουάλιντ μπιν Ατάς και Μουστάφα αλ Χαουσάουι, βρίσκονται επίσης στη φυλακή του Γκουαντάναμο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Όλοι τους αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τρομοκρατία και τη δ@λοφονία σχεδόν 3.000 ανθρώπων στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

 

a rose on a table

 

Ποτέ δεν οδηγήθηκαν σε δίκη, καθώς η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ήταν δύσκολη λόγω των συστηματικών βασανιστηρίων που υπέστησαν σε μυστικές φυλακές της CIA για την απόσπαση πληροφοριών. Τον Μάρτιο του 2022, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων είχαν επιβεβαιώσει πως διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί η ποινή τους, ώστε να μην οδηγηθούν ενώπιον στρατοδικείου.

Μέρος της συμφωνίας ήταν η διαβεβαίωση πως οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν στη φυλακή του Γκουαντάναμο και δε θα μεταφερθούν σε ομοσπονδιακή φυλακή στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου θα εξέτιαν τις ποινές τους στην απομόνωση. Ο Brett Eagleson, πρόεδρος της 9/11 Justice, μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί επιζώντες της 11ης Σεπτεμβρίου και μέλη οικογενειών θυμάτων, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι οικογένειες είναι “βαθιά προβληματισμένες από αυτές τις συμφωνίες ομολογίας” και πίεσε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις.

 

Remembering September 11

 

Τα κίνητρα πίσω από την απόφαση των αυτουργών να παραδεχθούν ενοχή, τόσα χρόνια μετά, παραμένουν άγνωστα και ίσως μέρος ενός παιχνιδιού που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε φορά που μια νέα είδηση έρχεται στο φως για εκείνη τη μέρα, συγκλονίζει και προκαλεί εκείνο το ρίγος στη ραχοκοκαλιά, για το τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε.

Πηγή φωτογραφίας: media.real.gr