Μετά από μια μακρά περίοδο ανησυχιών και διαφωνιών σχετικά με την καταλληλότητα των υδάτων του Σηκουάνα, o οποίος παραμένει βρωμερός κι ακατάλληλος για πάνω από 100 χρόνια, οι αθλητές του τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κολύμπησαν, αλλά φάνηκαν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι με την κατάσταση του ποταμού κι από την επιμονή των Γάλλων να αποδεχθούν πως απλά δεν τα κατάφεραν να τον καθαρίσουν.

Ο Σηκουάνας, σταθερά τοξικός στις μετρήσεις του, αποτέλεσε πηγή ανησυχίας λόγω της ρύπανσης την οποία έχει υποστεί από την υπερεκμετάλλευση μέσω του αστικού πυρήνα. Παρά τις ακυρώσεις προπονήσεων και εκδηλώσεων, όμως, που υπήρξαν για μέρες στον αέρα, οι διοργανωτές διαβεβαίωσαν πως ο ποταμός ήταν ασφαλής για τους αθλητές, κι έτσι το τρίαθλο προχώρησε κανονικά.

 

 

Ωστόσο, η Βελγίδα αθλήτρια Jolien Vermeylen είχε άλλη άποψη για την κίνηση αυτή κι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την κατάσταση του νερού. Μιλώντας στο VTM μετά τον αγώνα, ανέφερε: «Ήπια πολύ νερό, οπότε θα ξέρουμε αύριο αν είμαι άρρωστη ή όχι. Δεν έχει γεύση Coca-Cola ή Sprite, φυσικά. Καθώς κολυμπούσα κάτω από τη γέφυρα, ένιωσα και είδα πράγματα που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ. Ο Σηκουάνας ήταν βρώμικος εδώ και εκατό χρόνια, οπότε δεν μπορούν να πουν ότι η ασφάλεια των αθλητών είναι προτεραιότητα. Αυτά είναι βλακείες!»

Η Vermeylen πήρε προληπτικά μέτρα για να μην αρρωστήσει μετά το κολύμπι, καταναλώνοντας προβιοτικά και ροφήματα όπως το Yakult, αν και παραδέχτηκε ότι η προσπάθειά της να μην πιει νερό απέτυχε κι απλώς εύχεται να έχουν λειτουργήσει οι κινήσεις που έκανε για να προστατεύσει την υγεία της.

Ένα ακόμη ανησυχητικό περιστατικό σημειώθηκε όταν ο Καναδός αθλητής Tyler Mislawchuk, μόλις πέρασε τη γραμμή τερματισμού, έκανε εμετό, γεγονός που δε λες και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ποιότητα του νερού του ποταμού. Ο 29χρονος Mislawchuk, που τερμάτισε στην ένατη θέση, φάνηκε φανερά εξαντλημένος μετά την ολοκλήρωση της εξαντλητικής διαδρομής που περιελάμβανε κολύμπι 1,5 χιλιομέτρου, ποδηλασία 40 χιλιομέτρων και τρέξιμο 10 χιλιομέτρων, επομένως η στομαχική αδιαθεσία του προς το παρόν έχει αποδοθεί σε αυτή του την εξάντληση κι όχι σε κάποιο άλλο παράγοντα.

 

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κατάσταση του Σηκουάνα και οι αντιδράσεις των αθλητών εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η Γαλλική διοργάνωση έχει πεισμώσει να αποδείξει πως δεν ξόδεψε τσάμπα χρόνο και χρήμα για να καθαρίσει 100 χρόνια βρωμιάς, που όπως φαίνεται, δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί. Τα αποτελέσματα θα φανούν στις επόμενες μέρες, όπως και το αν όντως η υγεία των αθλητών είναι πάνω από όλα, ή κάποια πράγματα -κάποια επικίνδυνα πράγματα- γίνονται μόνο και μόνο για το σόου.