Όλοι γνωρίζουμε πώς πάει το πράγμα μετά τη νίκη σε ένα αγώνισμα. Οι Ολυμπιονίκες πανηγυρίζουν, παίρνουν τα διάσημα μετάλλιά τους και ποζάρουν στο βάθρο. Όμως, τι έχει μέσα αυτό το χαρτόκουτο μήκους 40 εκατοστών που τους δίνουν;

«Έχω τόση δύναμη έχοντας γνώση τι είναι μέσα στο κουτί. Θα μπορούσα απλά να μην πω, δε θα μπορούσα;», αστειεύτηκε ο αργυρός Ολυμπιονίκης της ομάδας GB Adam Burgess όταν το Sky News τον ρώτησε τι περιέχει. Κι είμαστε πραγματικά περίεργοι να μάθουμε, τι στο καλό είναι τελικά μέσα σε αυτό το μικροσκοπικό κ εφτασφράγιστο χρυσουλί ορθογώνιο. Μια σειρά από μακαρόν, μια λουί βι χειρόγραφη θήκη κινητού, μια μπάρα χρυσού, το μυστικό κλειδί της πόλης;

Τη λύση του μυστηρίου έδωσε ο ίδιος ο κωπηλάτης, όταν αποκάλυψε ότι το χρυσό κουτί του, όπως και όλων των μεταλλίων του Παρισιού, περιείχε ένα πανέμορφο και custom made για τους αγώνες, έργο τέχνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια απίστευτα λεπτομερή, πολύχρωμη αφίσα που απεικονίζει τους αγώνες του Παρισιού με μία κόμικ διάθεση. Δείχνει αθλητές να κάνουν προπόνηση, πλήθος κόσμου να παρακολουθεί, αγάλματα, κτίρια, και αμέτρητες άλλες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης μιας πινακίδας που γράφει “XXXIII Olympiade” – μια αναφορά στο ότι πρόκειται για την 33η διοργάνωση των αγώνων.

 

What's in the mysterious gold box that Olympic medallists get? | World News | Sky News

 

Το πανέμορφο αυτό αναμνηστικό, δημιουργήθηκε από τον Παριζιάνο εικονογράφο Ugo Gattoni, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από 2.000 ώρες σε αυτό σε διάστημα πέντε μηνών. Σε απάντησή του για τον τρόπο με τον οποίο το οργάνωσε, ο κ. Gattoni δήλωσε στο Olympics.com: Gattoni: «Είχα αμέσως μια ιδέα. Γύρισα σπίτι εδώ στο στούντιο και είχα ήδη στο μυαλό μου το στάδιο κατά την επιστροφή μου. Ήθελα να φτιάξω ένα στάδιο στο Παρίσι. Πρόσθεσα κτίρια, άλλαξα το φόντο, έβαλα τη σκιά. Πρόσθεσα το κύμα της Ταϊτής και συμπεριέλαβα τη Μασσαλία.»

 

French artist Ugo Gattoni poses next to the Paris 2024 Olympic and Paralympic posters at his workshop, in Ivry-sur-Seine, outside Paris. Pic: AP

 

«Στη συνέχεια, υπάρχουν όλα τα σκίτσα του πλήθους. Εκείνη την εποχή ήταν λίγο ακατάστατα, αλλά ήξερα ότι ήθελα να υπάρχουν σημαίες, ήθελα να βάλω σκάλες εδώ, και στο τέλος, βουαλά!»

Η Αυστραλή κωπηλάτης του κανόε Τζέσικα Φοξ, η οποία έχει ήδη κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στους φετινούς Θερινούς Αγώνες, έδειξε από κοντά τα μοναδικά αναμνηστικά σε ένα βίντεο στο TikTok στις 31 Ιουλίου κάνοντας το δικό της προσωπικό haul μετά τη νίκη της:

 

@jessfoxcanoe Replying to @tanyamckee8 #paris2024 #olympics #canoeslalom ♬ original sound – Jessica Fox

Πρόκειται για την επίσημη αφίσα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, κι ενώ είναι διαθέσιμη για αγορά από το κοινό εδώ και αρκετό καιρό, στους Ολυμπιονίκες δίνεται μια ειδική έκδοση που έχει χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες λεπτομέρειες ανάλογα με το μετάλλιο που κέρδισαν. Ένα όμορφο έργο τέχνης, που θα τους θυμίζει για πάντα την ημέρα και το μέρος που έγραψαν ιστορία με χρυσά, αργυρά και χάλκινα γράμματα.

Ωραία είναι αυτά τα Inside των Ολυμπιακών, ε;

Πηγή: news.sky.com