Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο “Manifestation”; Μια τεχνική που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια αλλά τον τελευταία καιρό ακούγεται όλο και πιο συχνά ειδικότερα από τα πιο νεαρά άτομα. Η βασική αρχή του manifestation είναι κάνοντας εσωτερική δουλειά και δουλεύοντας με τον εαυτό σου σωματικά αλλά και ψυχικά να περιμένεις να συμβούν θετικές αλλαγές στη ζωή σου. Να βάζεις στόχους και να ζητάς πράγματα από το σύμπαν αλλά με έναν τρόπο «χαλαρό», χωρίς να πιέζεις καταστάσεις και να αγχώνεσαι. Να νιώθεις σίγουρος δηλαδή ότι αυτό που θέλεις είναι ήδη δικό σου και απλά να το περιμένεις να έρθει, να νιώθεις μέσα σου τόσο όμορφα και θετικά συναισθήματα για αυτό που θέλεις να ελκύσεις, που να μην υπάρχει καν η αμφιβολία ότι θα το έχεις και θα είναι δικό σου.

Δεν υπάρχουν όρια, ούτε «σωστά« και «λάθος». Μπορείς να γίνεις αυτός που θέλεις ακόμα και αν δεν το νιώθεις ακόμα 100%. Με τεχνικές όπως το “visualization” κάνοντας διαλογισμό και χαλαρώνοντας τελείως το μυαλό σου μπορείς να σκεφτείς πως θέλεις να γίνεις και τι θέλεις να αποκτήσεις ή το “lucky girl/boy syndrome” με συνεχής επανάληψη «πείθεις» τον εαυτό σου ότι είσαι τυχερός και σου συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα. Για εσένα που είσαι της εικόνας μπορείς να χρησιμοποιήσεις το “vision board” μια μικρή πινακίδα όπου μπορείς να κολλήσεις όσα θέλεις να έχεις και να το βάλεις σε ένα σημείο όπου θα το βλέπεις καθημερινά. Γενικότερα υπάρχουν αμέτρητες μεθόδοι για κάθε τύπο ανθρώπου έτσι ώστε ο καθένας να βρει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο.

Πολλοί ξεκίνησαν με μικρά πράγματα όπως ζητώντας και λαμβάνοντας έναν δωρεάν καφέ ή ένα τηλεφώνημα από ένα πρόσωπο που επιθυμούσαν πάρα πολύ και κατέληξαν με ιστορίες και πράγματα που με την πρώτη ματιά είναι πολύ δύσκολο να τις πιστέψεις. Αυτό όμως που λένε σχεδόν όλοι όσοι έβαλαν τις τεχνικές του “manifestation” στη ζωή τους είναι ότι ενώ στην αρχή ήταν όλα για τα υλικά αγαθά, στη συνέχεια είδαν αλλαγές στον εαυτό τους που δεν περίμεναν ποτέ να δουν γιατί όλες οι τεχνικές σε βάζουν να περάσεις μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και γαλήνης και όσα σου φαίνονταν στην αρχή σημαντικά να τα αποκτήσεις έχουν πλέον περάσει σε δεύτερη μοίρα και τώρα απλά θέλουν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αυτό είναι και το κόλπο και εκεί είναι που συμβαίνει η μαγεία, όταν καταλαβαίνεις ότι το σημαντικότερο είναι να θέλεις να είσαι καλά εσύ μέσα σου, τότε τα υλικά αγαθά θα πέφτουν βροχή και δε θα είναι πια πρόβλημα και έτσι θα μπορείς να ζεις χωρίς το άγχος της καθημερινότητας.

Παρόλο που το manifestation είναι ένα θέμα το οποίο συζητιέται και δοκιμάζετε από πολύ παλιά άρχισε να έχει ανοδική πορεία από το 2017 και τώρα το 2024 είναι ένα από τα viral trends ειδικότερα στο τικ τοκ. Από την περίοδο του covid όπου και ξεκίνησε πάρα πολύς κόσμος να μοιράζεται τις επιτυχημένες του ιστορίες και μεθόδους το θέμα αυτό κίνησε το ενδιαφέρον πολλών. Όσο περισσότερα άτομα βγαίνουν και λένε όσα κέρδισαν κάνοντας μια ρουτίνα που να βολεύει τους ίδιους, τόσο πιο δημοφιλές γίνεται το θέμα αυτό στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, στα άτομα της γενιάς gen Z.

Αυτή η μεγάλη απήχηση που υπάρχει στους gen z προέρχεται από το ότι είναι μια γενιά που χρειάζεται να ελπίζει σε κάτι. Η γενιά του τικ τοκ και τoυ instagram. Βομβαρδίζεται συνεχώς με πληροφορίες και εικόνες κυρίως αρνητικές, λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οπόταν είναι αναμενόμενο να ψάχνουν μια ανάσα ελπίδας ότι όλα μπορούν και θα πάνε καλά. Μέσα από όλες αυτές τις εικόνες και πληροφορίες βρήκε ένα θέμα το οποίο είναι ένας εύκολος τρόπος να καταφέρουν πράγματα που η κοινωνία τους απαγορεύει να ονειρεύονται. Είναι η γενιά που μεγάλωσε πολύ διαφορετικά και είναι πιο εύκολο να πιστέψει σε πράγματα που οι μεγαλύτερες γενιές που έμαθαν με άλλο τρόπο μπορούν να πιστέψουν. Είναι η γενιά που ακόμα δεν έσβησαν μέσα της όλα τα χρώματα και η μαυρίλα της πραγματικότητας και της καθημερινότητας δε νίκησε ακόμα, η γενιά που είναι “delulu” και της αρέσει. Λόγω του ότι μεγάλωσαν βάζοντας την καθημερινότητα τους online μέσα από το φωτογραφίες και videos τους είναι πολύ εύκολο να μιλήσουν δημόσια και να εξιστορούν με πολλές λεπτομέρειες όσα κατάφεραν και με πιο τρόπο και έτσι με τον τρόπο αυτό οι ιστορίες αυτές διαδόθηκαν και όλο και περισσότερα άτομα άκουγαν για το θέμα αυτό και σιγά σιγά έγινε πολύ δημοφιλές θέμα.

Μια γενιά που δε φοβάται να εκθέσει δημόσια τα λάθη και τους φόβους της και δε θέλει να πιστέψει πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε όσα θέλουμε είναι πολύ σκληρή δουλειά αλλά προσπαθεί να βρει πιο διασκεδασικούς τρόπους να ζήσει και να πετύχει. Ίσως και να πρέπει να σκεφτούμε και εμείς οι μεγαλύτεροι να ακολουθήσουμε το trend των ημερών και γίνουμε λίγο πιο “delusional” δοκιμάζοντας πράγματα που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει, εξάλλου λένε πως δεν μπορείς να ξέρεις κάτι αν δεν το δοκιμάσεις. Τι λες; μια δοκιμή θα σε πείσει.

Συντάκτης: Βαλέρια Ιόργκου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη