Είναι αρκετοί εκείνοι που νομίζουν ότι το πρwκτικό σ3ξ αποτελεί μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης και πως μέσω αυτού δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εγκυμοσύνης. Κι ενώ λογικά θα σκεφτεί κανείς πως δεν πρόκειται για κάποια νέα συνταρακτική ανακάλυψη που θα καταρρίψει όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τη σύλληψη και τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται, αφού η πίσω οδός δεν επικοινωνεί με την μπροστινή, άρα είναι φύσης αδύνατο να μεταφερθεί σπ3ρμα στον κόλπο για να γίνει γονιμοποίηση, είμαι εδώ για να σου επιστήσω την προσοχή. Μη θεωρείς αχρείαστη τη χρήση προφυλακτικού, εκτός κι αν έχεις όρεξη για τα κλάματα του μωρού σου, που ενδεχομένως να ακούς σε εννιά μήνες από τώρα, αν δεν πάρεις προφύλαξη τώρα που μπορείς. Δε θέλω να σε αναστατώσω, αλλά θα σε αναστατώσω.

Το πρωκτιko μπορεί να είναι μια διασκεδαστική κι ευχάριστη εμπειρία για πολλούς, για άλλους βέβαια μπορεί να είναι σημείο ταμπού και μια οδός απαγορευμένη κι απλησίαστη, τέλος πάντων επειδή ακριβώς αρκετοί το επιλέγουν, πρέπει να είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια πρακτική. Και μια από αυτές τις επιπτώσεις είναι η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μιλώντας ασφαλώς για straight ζευγάρια. Τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα εδώ και δεδομένου ότι δε λαμβάνουμε κανένα μάθημα σ3ξουαλικής αγωγής, είναι εύλογο να έχουμε απορίες.

Ευθεία ερώτηση λοιπόν: Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος από το πρwκτικό; Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες μπορούμε να απαντήσουμε θετικά, τόσο εμείς, όσο και το τεστ εγκυμοσύνης.

Αρχικά, είναι σημαντικό να πούμε δυο λογάκια για τη σύλληψη. Η εγκυμοσύνη συμβαίνει όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο. Φυσιολογικά, το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και μετακινείται στη σάλπιγγα, όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί από το σπ3ρμα που μπαίνει στον κόλπο με την εκσπ3ρμάτωση εντός του. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο μέσω της σάλπιγγας φτάνει στη μήτρα, όπου εμφυτεύεται και εξελίσσεται σε έμβρυο. Δεδομένου ότι η πρwκτική οδός δεν επικοινωνεί σε κανένα σημείο με την κολπική, εύλογα αναρωτιόμαστε πώς φτάνει το σπερματοζωάριο από τον πρwκτό στη σάλπιγγα; What the f?

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση όπου μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τη Mary Jane Minkin, MD, κλινική καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας κι αναπαραγωγικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ «εάν η ποσότητα του σπ3ρματος είναι πολύ μεγάλη, τότε υπάρχει πιθανότητα το σπ3ρμα να μεταναστεύσει προς τον κόλπο κι έτσι να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.» Κοινώς, επειδή το σπ3ρμα είναι αρκετό, ξεχειλίζει από τον πρwκτό και μπαίνει στον κόλπο. «Είναι σπάνιο, αλλά όχι αδύνατο» συμφωνεί και ο Δρ Μίνκιν. Ο Δρ Wider συμφωνεί αλλά σημειώνει ότι αυτό είναι «πολύ, πολύ απίθανο». Θεωρητικά, αυτό θα ήταν επίσης δυνατό να συμβεί αν ο άνδρας εκσπ3ρματώσει έξω από τον πρwκτό.

Τώρα, όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση που μπορεί να προκληθεί εγκυμοσύνη μέσω του πρwκτικού, η φάση σχετίζεται εδώ με την ύπαρξη ανατομικής ανωμαλίας, που ονομάζεται δυσμορφία της κλοάκης ή δυσμορφία της αμάρας. Όταν ένα έμβρυο βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του, ο πρwκτός, το ορθό (το τελικό τμήμα δηλαδή του εντέρου), ο κόλπος και η ουρήθρα αποτελούν μια κοινή κοιλότητα, η οποία ονομάζεται κλοάκη ή αμάρα. Η κοιλότητα αυτή καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, διαχωρίζεται και σχηματίζει τον πρwκτό, τον κόλπο και την ουρήθρα. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις ο διαχωρισμός αυτός είναι ατελής. Έτσι δημιουργούνται οι δυσμορφίες της κλοάκης. Εμφανίζονται αποκλειστικά σε θήλεα νεογνά με συχνότητα περίπου 1 κάθε 20.000 γεννήσεις. Οι αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών είναι χειρουργική και στόχο έχει τον διαχωρισμό των κοιλοτήτων. Ωστόσο, αν δε διαχωριστούν οι κοιλότητες με χειρουργικές επεμβάσεις ή οι επεμβάσεις αυτές δεν εξελιχθούν με επιτυχή τρόπο και σε περίπτωση που κατά την πρwκτική επαφή δε χρησιμοποιηθεί προφυλ@κτικό –το τονίζω- τότε, είναι πιθανό μέρος του σπ3ρματος να περάσει στην κοιλότητα του κόλπου και να οδηγήσει σε γονιμοποίηση του ωαρίου. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χαμηλές, σχεδόν μηδαμινές, αλλά όχι ανύπαρκτες.

Για παν ενδεχόμενο, άφησε λοιπόν τη σιγουριά που σε διακατέχει κατά μέρος και φρόντισε να χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της επαφής με το ταίρι σου ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης που θα σε προφυλάξουν όχι μόνο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από ένα πιθανό ΣΜΝ. Κράτα την απόλαυση και μην ανησυχείς για πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και να προνοήσεις γι’ αυτά.

Καλούς προφυλαγμένους και με συναίνεση έρωτες.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη