Noah Lyles, ο 27χρονος σπρίντερ έγινε ο πρώτος Αμερικανός που κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα ανδρών μετά τον Justin Gatlin το 2004. Ο Lyles τίμησε τη χώρα του κρατώντας υπερήφανα τη σημαία της σε μια επική φωτογραφία πανηγυρίζοντας για το πρώτο χρυσό στη συλλογή του και δεύτερο μετάλλιο συνολικά.

Pop Crave on X: "The USA's Noah Lyles wins Gold at the Men's 100m Final at the #Olympics. https://t.co/xCHEWyTgCd" / X

 

Ο Noah Lyles έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα αθλητικά δρώμενα μέσω της πολύχρωμης προσωπικότητας του ο οποίος δε φοβάται να δείξει την εκκεντρική του πλευρά και τα συναισθήματα του ανοιχτά. Ζωντανό παράδειγμα η λέξη “ICON” που ζωγράφισε στα νύχια του πριν την τελετή έναρξης, κάτι το οποίο απέδειξε περίτρανα. Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στην ικανότητα του ως αθλητής αλλά και εκείνη ως άνθρωπος που αντιμετωπίζει πολλαπλά μέτωπα σωματικής και ψυχικής υγείας ταυτόχρονα. Ο ίδιος παλεύει από πολύ νεαρή ηλικία με το άσθμα σε σημείο που κάθε τρίτη ημέρα οδηγούνταν στο νοσοκομείο ως τα 7 του χρόνια. Εκτός από αυτό ταλαιπωρείται από αλλεργίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, κρίσεις άγχους και κατάθλιψη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη adidas (@adidas)

Ο ίδιος θέλησε όχι μόνο να πανηγυρίσει για την προσωπική του επιτυχία αλλά να χαράξει ένα δρόμο για όσους ανθρώπους παλεύουν με παθήσεις σαν αυτές και ο ψυχισμός τους είναι ευάλωτος. «Οι παθήσεις σου δεν ορίζουν ούτε εσένα στο παρόν ούτε αυτό που μπορείς να γίνεις. Γιατί όχι εσύ!», πόσταρε στον λογαριασμό του στο Instagram την Κυριακή στέλνοντας ηχηρό μήνυμα και μια νοητή τεράστια αγκαλιά σε όποιον νιώθει ότι το μυαλό του είναι στραμμένο εναντίον του και δεν τον αφήνει να πραγματοποιήσει τα όνειρα του.

Ο Lyles πέρασε την τερματική γραμμή σε 9.79784 δευτερόλεπτα, ένα προσωπικό ρεκόρ. Όταν το αποτέλεσμα ήταν επίσημο, είπε το εξής: «Αμερική, εγώ στο έλεγα, το ‘χω!».

Το άσθμα είναι μια πάθηση που δεν επιτρέπει στο αναπνευστικό σύστημα να λειτουργεί ομαλά, πόσο μάλλον για έναν αθλητή που τα επίπεδα δυσκολίας διπλασιάζονται και καραδοκεί κίνδυνος. Η ελλειμματική προσοχή τον ωθεί να μην μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα σε έναν στόχο κι αυτό μπορεί πολύ εύκολα να πυροδοτήσει μια κρίση άγχους λόγω φόβου αποτυχίας και χαμηλής επίδοσης. Μιλάμε για ένα συναισθηματικό ντόμινο που έχει ως απόρροια την κατάθλιψη που ο ίδιος διδάσκει πως δεν πρέπει να αφήνεις να σε καθορίζει αλλιώς θα νικήσει εκείνη και όχι εσύ.

«Η συναισθηματική κόπωση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι γίνεσαι πιο επιρρεπής στην εκδήλωση συμπτωμάτων και μειωμένης δύναμης», αναφέρει ο 27χρονος χρυσός ολυμπιονίκης. Ο ίδιος πρακτικά φροντίζει τον εαυτό του πλένοντας συχνά τα χέρια του, καταναλώνοντας ζεστό νερό με λεμόνι, λαμβάνοντας βιταμίνη C παρόλα αυτά η βασικότερη συμβουλή που δίνει σε όλους είναι ο έλεγχος του ίδιου σου του μυαλού που δεν πρέπει να το αφήνεις να τρέχει με φόρα σε σκοτεινά μονοπάτια και κακές σκέψεις. Η καλή διάθεση είναι καθοριστικός παράγοντας στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου.

Fastest man in the world Noah Lyles responds to criticism of his painted nails

Πηγή εικόνας: Unilad

Ο Νoah μέχρι μεγάλη ηλικία αναγκάστηκε να κάνει μαθήματα κατ’ οίκον καθώς ήταν δύσκολο να ρισκάρει να πάθει κάποια κρίση μέσα στην τάξη. Με την υποστήριξη της μητέρας του, μια αμυγδαλεκτομή στην οποία υποβλήθηκε και αλλαγή στη διατροφή του, κατάφερε να επιστρέψει σε τάξη δημόσιου σχολείου και να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Στο τέλος της ημέρας επειδή δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην παλεύει με τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες που είτε αποφάσισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ψυχοσωματικά είτε παραμένουν να παίζουν περίεργα παιχνίδια με το μυαλό, οφείλεις στον εαυτό σου να παλέψεις μαζί τους για να είναι δίκαιη μάχη. Παραδείγματα αφοσίωσης, θετικού mindset και προσήλωσης σαν αυτό του Lyles γίνονται η κινητήριος δύναμη να επιβεβαιώσεις πως δεν είσαι ο μόνος, το πέρασαν και άλλοι και πολλοί νίκησαν. Γιατί να μη δεις τον εαυτό σου από εκείνη την πλευρά;

Noah Lyles ο χρυσός ολυμπιονίκης που κέρδισε παραπάνω από ένα χρυσό μετάλλιο. Κέρδισε τη μάχη με τους δαίμονες του και αυτό είναι 100 φορές χρυσό επίτευγμα.

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: People

Συντάκτης: Δάφνη Κανελλοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη