Κι έφτασε η ημέρα που θα κάνουμε άλλη μια ακόμη διαδρομή μαζί στην Αθήνα με προτάσεις φαγητού. Καλοφαγάδες του κόσμου ετούτου, ελάτε μαζί μου στη γευσιγνωσία αυτή. Πού θα πάμε αυτή τη φορά; Μα φυσικά στα καλύτερα «βρόμικα» της πόλης.

Όλοι, μετά από μια «εύλογη» κατανάλωση αλκοόλ, έχουμε νιώσει το αίσθημα αυτό, της λιγουρίτσας. Το αίσθημα του «θέλω να φάω ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει» και στην πιο βρόμικη εκδοχή του, μάλιστα. Στην περίπτωση του φαγητού, το να φας βρόμικο μετά από ξενύχτι και ποτό, είναι η καλύτερη εμπειρία, ειδικά αν είναι και πετυχημένο.

Είτε για να νιώσουμε καλά με τα ποτά που ήπιαμε την ώρα που χορεύαμε ατελείωτα, λοιπόν, είτε γιατί τελειώσαμε τη βάρδια από τη δουλειά μας, είτε γιατί είμαστε, βρε παιδί μου, νυχτερινοί τύποι και θέλουμε να φάμε το κατιτίς μας πριν αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα, θα αναζητήσουμε το καλύτερο βρόμικο, που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. Επομένως, ελάτε μαζί μου να γνωρίσουμε τα καλύτερα της πόλης.

 

Καντίνα Μαβίλη

All time classic, από τα βρόμικα της Αθήνας που η αξία τους παραμένει σταθερή. Άπαξ και βρεθείς ξημερώματα στην πλατεία Μαβίλη θα δεις την ουρά που σχηματίζεται, ακόμα και πριν τα μεσάνυχτα, μη σου πω. Θέλετε οι θαμώνες από τα γύρω μπαρ; Τα κοντινά νυχτερινά κέντρα; Μετά από αγώνα; Ή και απλά όσοι θέλουν να ευχαριστηθούν ένα βράδυ ένα καλό βρόμικο, σταματάνε σε αυτό το σημείο κι όχι άδικα. Το μενού του; Από καταπληκτικά σάντουιτς με λουκάνικο, κοτόπουλο πανέ, κρέπες με ό,τι φαντάζεσαι μέσα κ.ο.κ. Γενικώς, είναι μια στάση φαγητού που αν βρεθείς Αθήνα, οφείλεις στον εαυτό σου, να την κάνεις.

 

Γαλιάντρα

Κάνουμε μια στάση στο Μεταξουργείο; Η Γαλιάντρα είναι εγκατεστημένη σε μια ανοιχτή αυλή με χαλίκι. Παραμένει ανοιχτή μέχρι πολύ αργά. Είναι μια μοντέρνα καντίνα και με μενού που δύσκολα το βρίσκεις. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις pulled pork, κεφτεδάκια και όποιο συνδυασμό σάντουιτς λαχταρά η ψυχή σου. Extra tip: Όσοι είναι vegan μπορούν να δοκιμάσουν κοκκινιστό κιμά σόγιας μέσα σε σάντουιτς με ό,τι θέλετε να προσθέσετε εσείς.

 

Johnie Hot Dog

Τρεις καντίνες με το υπερ-φανταστικό hot dog τους. Η πρώτη στη Συγγρού, η δεύτερη στην Ιερά Οδό και η τρίτη στην Ποσειδώνος. Θα βρείτε από κλασικό hot dog, αμερικάνικο και όλες τις ευρωπαϊκές παραλλαγές του. Και δικαιωματικά, θεωρείται κορυφή, καθώς έχει τους πιο μοναδικούς συνδυασμούς που μπορείτε να βρείτε στην Αθήνα.

 

Καντίνα Μιχαλακοπούλου

Είναι από το 1987 σε αυτό το σημείο, δεσπόζει ακμαία και δεν είναι τυχαίο. Η Καντίνα της Μιχαλακοπούλου δεν είναι μια απλή καντίνα αλλά ο ναός του βρόμικου. Δυνατό, ευφάνταστο και οικονομικό μενού. Από σάντουιτς με κρέας, διπλό λουκάνικο, λάχανο καρότο και καραμελωμένα κρεμμύδια μέχρι τις πιο λαχταριστές κοτομπουκιές με πατάτες και τη μοναδική τους σως. Θα βρείτε φυσικά και κρέπες. Επιλέξτε να πάτε και οι γενναιόδωρες μερίδες του δε θα σας αφήσουν παραπονεμένους.

 

Ιμαλάια

Βρέθηκες Πειραιά και δεν ξέρεις που να φας βρώμικο; Ένα όνομα θα σου πω και θα υποκλιθούν όλοι οι ξενύχτηδες και μη Πειραιώτες. Τα Ιμαλάια βρίσκονται πάνω από τη Μαρίνα Ζέας και οι ουρές που σχηματίζονται είναι άνευ προηγουμένου. Έχει τεράστιο μενού, καθαρές και οικονομικές μερίδες. Θες αλμυρό ή γλυκό; Φτιάξε κρέπα που θα ξεχειλίζει. Extra tip: Δοκίμασε το διπλό καλαμάκι χοιρινό σε σάντουιτς και δε θα χάσεις.

 

Jackaroo Sandwiches

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jackaroo (@jackaroo_sandwiches)

Αν θες να φας σάντουιτς ποιοτικό και οικονομικό στον Πειραιά, τότε επέλεξε το Jackaroo στο Πασαλιμάνι. Λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 18:00-01:00πμ. Τα Σαββατοκύριακα, το ωράριο είναι 12:30 το μεσημέρι με 01:00πμ. Έχει κερδίσει μεγάλος μέρος των Πειραιωτών και μη, καθώς έχει ποιοτικά κρέατα και προσφέρει αρκετές επιλογές που θεωρούνται top στη θεωρία του βρόμικου. Extra tip: δοκίμασε τα αφράτα πανέ κοτόπουλά του καθώς και τις τέλειες τηγανιτές του πατάτες. Extra tip fully promised: δοκίμασε το mega σάντουιτς με μπιφτεκάκι burger που όμοιο του δεν ξανά υπήρξε.

 

«Βρωμιάρα»

Τέλος, θα σε πάω στο πιο ζουμερό, φρέσκο και χορταστικό streed food του Πειραιά. Η «βρωμιάρα» έχει ένα μενού πολύ δυνατό. Έχουν ψωμάκια αφράτα δικής τους συνταγής καθώς και σάντουιτς από άλλο πλανήτη βγαλμένα. Θέλεις μαριναρισμένο κοτόπουλο; Θέλεις να γίνει καβουροπαρτυ; Θέλεις να συνδυάσεις μέσα σε αυτά cheddar sauce, bbq sauce, flakes παρμεζάνας, δική τους σπιτική μαγιονέζα ή ακόμα όλα αυτά με χειροποίητο μπιφτέκι; Δεν έχεις παρά να πας Σωτήρος Διός 47 στο Πασαλιμάνι. Να ξέρεις, κάνουν και εκπλήξεις με προτάσεις με limited edition σάντουιτς ανά περιόδους. Κι αν έχεις ήδη δοκιμάσει και έχεις ξετρελαθεί κι εσύ με το μενού τους, να σου επισημάνω εδώ, πως μπορείς να τα βρεις και στα Ιωάννινα αλλά και στο Περιστέρι.

Νομίζω καλά «φάγαμε» και σήμερα φίλοι μου. Τονίζω ότι είναι προτάσεις που έχω δοκιμάσει και πιστεύω πως θα ικανοποιήσουν το στομαχάκι σας για τα καλά. Εγώ με τη σειρά μου σας εύχομαι καλή όρεξη και να σας θυμίσω, its time to be a little dirty, Babe, today!

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη