Λένε πως πρέπει να ακούς το σώμα σου γιατί πάντα σου μιλάει. Σου μιλάει ακόμα και για πράγματα που δε θα φανταζόσουνα ποτέ, για το αν η σχέση η οποία έχεις σου απορροφά τη ζωτική σου ενέργεια, λόγου χάρη. Όταν ένα άτομο το οποίο έχεις καθημερινή επαφή μαζί του δεν είναι σωστό για σένα βρίσκεσαι σε συνεχές στρες και άγχος. Έτσι το σώμα σου ξεκινά να σου μιλάει δείχνοντας σου πιο ήπια σημάδια στην αρχή και αν δεν ακούσεις τα πρώτα σημάδια το σώμα θα σταματήσει να μιλάει και θα ξεκινήσει να φωνάζει για να σε κάνει να το συνειδητοποιήσεις.

Το σώμα σου όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που του προκαλεί άγχος μπαίνει στην κατάσταση «Μάχης ή Φυγής», αυτή η κατάσταση είναι ένας αμυντικός μηχανισμός επιβίωσης που έχουμε όλα τα ζωντανά όντα. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης αυτής απελευθερώνονται στο σώμα μας ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη οι οποίες επιτυγχάνουν την αύξηση των χτύπων της καρδιάς και επιβραδύνουν τη λειτουργία της πέψης, αλλάζει δηλαδή γενικότερα πολλές νευρικές λειτουργίες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα εκτός από ψυχολογικές αλλαγές που δε βλέπεις, αλλά νιώθεις, να υπάρχουν και σωματικές αλλαγές που είναι αισθητές στο μάτι. 

Το πρώτο πράγμα που ξεκινά να αλλάζει πάνω σου είναι η έλλειψη ενέργειας. Ξαφνικά νιώθεις ότι την ενέργεια σου τη ρουφάει κάτι αόρατο και όλη η όρεξη που είχες παλιά έχει εξαφανιστεί. Νιώθεις κούραση χωρίς να κάνεις τίποτα και για κάθε μικρή δραστηριότητα χρειάζεσαι τη διπλάσια και τριπλάσια ενέργεια που χρειαζόσουν παλιά. Υπάρχει μια σύγχυση μέσα στο μυαλό σου και μια πληθώρα έντονων συναισθημάτων που δε σε αφήνει να είσαι λειτουργικός και σε κρατάει πίσω και από την απόδοση σου στη δουλειά αλλά και στην επικοινωνία που έχεις με τα δικά σου άτομα. Σταματάς να είσαι ισορροπημένος με το φαγητό σου έτσι μπορεί είτε να χάσεις είτε να βάλεις πολύ απότομα βάρος. 

Το δέρμα σου περνάει κρίση. Το άλλοτε καθαρό και λαμπερό σου πρόσωπο έχει χάσει τη λάμψη του και έχει γεμίσει με σπυράκια/ακμή χωρίς να έχεις αλλάξει τα προϊόντα που χρησιμοποιείς, ότι προσπάθεια και να κάνεις για να φύγουν είναι μάταια και όσο περνάει ο καιρός αντί να λιγοστεύουν πολλαπλασιάζονται. Τα μαλλιά σου σταμάτησαν να φαίνονται λαμπερά και δυνατά, ξεκίνησες να χάνεις όλο και περισσότερες τρίχες και νιώθεις πως ότι και να τους κάνεις δε φαίνονται εξίσου καλά με παλιά. Όσο περίεργο και να σου φανεί ένα τοξικό άτομο μπορεί να σου προκαλέσει και μεγάλα προβλήματα με το στομάχι σου και την πεπτική σου λειτουργία. Παρόλο που δεν είχες ποτέ θέματα με συγκεκριμένα φαγητά τώρα ότι και να φας σε πειράζει, είτε δεν μπορείς να πας καθόλου στην τουαλέτα είτε την επισκέπτεσαι πολύ συχνά.

Για το τέλος άφησα τις αλλαγές που υπάρχουν στους σ3ξουαλικού τομείς, η libido σου και η ανάγκη σου για σ3ξ βρίσκεται στον πάτο, αυτό πέρα από τις πολλές απότομες που συμβαίνουν στο σώμα σου προέρχεται και από την εμφάνιση προβλημάτων στα γεννητικά μας όργανα. Τις πλείστες φορές τα άτομα που δε μας ταιριάζουν και είναι ασύμβατα με ‘μας δεν είναι συμβατά ούτε τα γεννhτικά μας όργανα μαζί τους και έτσι η σ3ξουαλική επαφή μαζί τους μπορεί να προκαλέσει από λοιμώξεις μέχρι και εμφάνιση διαφόρων σ3ξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

 

Με όλες αυτές τις ψυχολογικές, συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές επικρατεί ένα γενικό χάος και μια θολούρα η οποία σε κάνει να μη νιώθεις ο εαυτός σου. Μέσα σου είναι σαν να είσαι εσύ αλλά ταυτόχρονος δεν είσαι. Νιώθεις απομονωμένος από τον κόσμο και τους δικούς σου ανθρώπους, νιώθεις ένας ξένος μέσα στο ίδιο σου το σώμα και νιώθεις ότι ο χρόνος έχει χάσει την ουσία του γιατί κάθε μέρα περνάει με τον ίδιο τρόπο. Οι επιζήμιες σχέσεις ακολουθούν πολύ επικίνδυνα μοτίβα όμως όλοι όσοι περνάνε από αυτή την κατάσταση ξυπνάνε μια μέρα και είναι σε θέση να ενώσουν όλα τα κομμάτια και να καταλάβουν τι τους συμβαίνει και ποιος ευθύνεται. Είναι πιθανόν όμως και μπορείς να γλιτώσεις τον πολύτιμο σου χρόνο και την υγεία σου αν ακούσεις το σώμα σου από τα πρώτα κιόλας σημάδια που θα σου δείξει. Αν προβληματίζεσαι και νιώθεις πως ίσως και να περνάς από παρόμοια κατάσταση ψάξε λίγο μέσα στο σώμα σου γιατί η απάντηση βρίσκεται σίγουρα εκεί.

Συντάκτης: Βαλέρια Ιόργκου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη