Ποτέ δε θα βαρεθούμε να ακούμε εκφράσεις θαυμασμού να ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο φύλων. Είναι τόσο γλυκό να ακούς από έναν άντρα ή μια γυναίκα πόσο σέβεται κι αναγνωρίζει τη δύναμη που κρύβει το άλλο φύλο και κυρίως πόσο αυτόματα ελκυστικό ή ελκυστική σε κάνει η αναγνώριση των δυνατών σημείων του ή της συντρόφου σου, για χαρακτηριστικά που φέρει ως εκπρόσωπος του φύλου του / της.

Σε τέτοιες δηλώσεις προχώρησε ο DJ Stephan για τη σύντροφό του, Έλενα Τσαγκρινού, η οποία το πρωί της Παρασκευής 9 Αυγούστου έφερε στον κόσμο τον γιο τους. Ο ευτυχισμένος μπαμπάς ήταν παρών στον τοκετό και αυτή η εμπειρία –σύμφωνα με τα λεγόμενά του– του απέδειξε πόσο δυνατές είναι οι γυναίκες.

Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Η Έλενα είναι πολύ καλά, είναι εδώ πέρα και θηλάζει το μωράκι. Γεννήσαμε φυσιολογικά, ήταν πάρα πολύ δυνατή στη γέννα η Έλενα και έζησα μια απίστευτη εμπειρία που ήμουν μέσα στον τοκετό. Μου είχαν πει να καθίσω προς τα αριστερά να ακουμπάω σε περίπτωση που θα λιποθυμήσω, όλα καλά πήγαν, δε λιποθύμησα, όλα καλά πήγανε. Οι γυναίκες είστε πολύ δυνατές. Ένας άνδρας μπορεί να το καταλάβει πολύ μόνο όταν είναι μέσα στη γέννα.»

 



 

Αυτή η αυθόρμητη αναγνώριση της γυναικείας δύναμης η οποία –θα τολμήσουμε να προσθέσουμε ότι– ούτε στον τοκετό γίνεται τελείως κατανοητή από τον άντρα είναι ό,τι πιο γλυκό μπορεί να εκφράσει ένας άντρας για τη γυναίκα του. Ακόμα πιο γλυκό είναι όταν αυτή η παραδοχή τον συνοδεύει για την υπόλοιπη ζωή του, όταν πλέον κάθε φορά που σκέφτεται τη γυναίκα του ως μητέρα των παιδιών του ψηλώνει λίγο περισσότερο για να είναι από εδώ και στο εξής πιο ουσιαστικά και πιο αδιαπραγμάτευτα παρών στη ζωή της.

Ο σεβασμός, βέβαια, δεν μπορεί να είναι απόρροια μόνο της απόκτησης παιδιών, διότι υπάρχουν ζευγάρια χωρίς παιδιά αλλά με απίστευτο σεβασμό του ενός προς τον άλλο. Ένας άντρας μπορεί να δηλώσει ότι θαυμάζει τη γυναίκα του γιατί έχει μια μοναδική ικανότητα να τον ηρεμεί, γιατί βρίσκει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, γιατί είναι μια υπέροχη νοικοκυρά, για το πάθος που έχει με τη δουλειά της, για το πώς στέκεται βράχος πάνω από την οικογένειά της, για το πόσο «παιδί» είναι μέσα της. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει και για μια γυναίκα προς τον σύντροφό της.

Γι’ αυτό, τελικά, δηλώσεις σαν τις παραπάνω, κακώς μας εντυπωσιάζουν ακόμα, γιατί θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες. Επειδή, όμως, ακριβώς, δεν είναι ακόμα δεδομένες, εκτιμώνται ακόμα περισσότερο κι αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Ειδικά, το ότι ο σύγχρονος άντρας έγινε περισσότερο συναισθηματικός, εκφραστικός, υποστηρικτικός και έχοντας την επίγνωση ότι δε μειώνεται ο ανδρισμός του εάν θαυμάσει ή σεβαστεί έμπρακτα τη γυναίκα του, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα του σήμερα, όσο κι αν θέλουμε να το διακωμωδήσουμε ή να το αμφισβητήσουμε. Είναι σημαντικότατο αν συγκριθεί με το ότι μόλις τριάντα χρόνια πριν δεν ήταν καν δεδομένο αν ο άντρας σου θα έρθει καν στο νοσοκομείο τη μέρα που θα γεννήσεις.

Ο αλληλοσεβασμός, τελικά, είναι το πιο σημαντικό συστατικό. Κι από τις δύο πλευρές. Όσο συγκινητικός ήταν εκείνος ο δημόσιος λόγος της ηθοποιού Blake Lively για τον σύζυγό της, Ryan Reynolds, όπου τον εκθείαζε για το πόσο παρών είναι στη ζωή της οικογένειάς του και για τη μαγεία που δημιουργεί στο σπίτι του, που είναι άκρως ανώτερη από τη μαγεία που δημιουργεί στη δουλειά του, άλλο τόσο μας ερέθισε ευχάριστα η παραδοχή του επίσης, ηθοποιού, Δημήτρη Κουρούμπαλη: «Ακόμα και μετά τη γέννηση της κόρης μας, η μητέρα της συνέχισε να είναι η γυναίκα της ζωής μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.»

Ίσως θα έπρεπε, λοιπόν, την ίδια ετοιμότητα και προθυμία που μας αναγνωρίζει για να εντοπίσουμε τα ψεγάδια του συμπορευτή μας στη ζωή, να την επιστρατεύσουμε για να εκφράζουμε αρκετά συχνά εκείνα που θαυμάζουμε και σεβόμαστε σε αυτόν.

Συντάκτης: Σοφία Ρηγοπούλου