Υπάρχουν κάποια νησιά τα οποία ενώ τα έχεις ακούσει, συνήθως δεν τα επιλέγεις για καλοκαιρινό προορισμό, καθώς σου φαίνονται είτε λιγότερο ινσταγκραμικά, είτε ανησυχείς πως αν τα επισκεφτείς δε θα έχεις πολλές επιλογές. Όλα τα παραπάνω μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου. Για μένα, ένα από τα νησιά αυτά ήταν η Λήμνος. Σήμερα, είναι από εκείνα τα νησιά που θα ήθελα να έχω το δεύτερο σπίτι μου.

 

Λήμνος,το ηφαιστειογενές και ακριτικό νησί του Αιγαίου! Τα αξιοθέατα που πρέπει να δεις!

Πηγή φωτογραφίας: travelstyle

 

Το νησί βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο και στο Θρακικό Πέλαγος και είναι ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο.  Είναι το ένατο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο νησί σε μήκος ακτών, με 310 χιλιόμετρα.

Αγαπημένος προορισμός για όλους εμάς που ζούμε στην Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς μέσω του λιμανιού της Καβάλας σε σχεδόν 4 ώρες είμαστε εκεί. Από το λιμάνι του Λαυρίου την καλοκαιρινή περίοδο αναχωρούν πλοία 4 φορές την εβδομάδα κάνοντας τη διαδρομή σε 9,5 ώρες και με ενδιάμεσο σταθμό τον Άγιο Ευστράτιο. Ακτοπλοϊκά η Λήμνος συνδέεται με τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Το νησί διαθέτει κι αεροδρόμιο με καθημερινές πτήσεις από Θεσσαλονίκη κι Αθήνα. Το εισιτήριο είναι σε λογικές τιμές και μπορείτε, αν κάνετε νωρίς την κράτησή σας, να βρείτε κι αρκετά φτηνές πτήσεις.

 

Παραλία Λήμνος (Ελλάδα) - Κριτικές - Tripadvisor

Πηγή φωτογραφίας: Tripadvisor

 

Λένε, πως τα παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι αρρώσταιναν και δεν υπήρχε θεραπεία για την αρρώστια τους, στη Λήμνο οι κόκκοι του ηφαιστειογενούς χώματος μπορούσαν να σε θεραπεύσουν. Το νησί προορίζεται για ολιγοήμερες διακοπές και συνδυάζει υπέροχες παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, και μικρά γραφικά χωριουδάκια για να επισκεφτείτε. Σας λέω με βεβαιότητα πως στη Λήμνο θα συναντήσετε τους πιο φιλόξενους κι ευγενικούς κατοίκους και σίγουρα θα βρείτε μια προσωπική, πιο εσωτερική ίαση.

Αφού τακτοποιηθείτε σε ένα από τα πολλά καταλύματα -έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και μεταξύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά αν κάνετε κράτηση νωρίς θα βρείτε όμορφα δωμάτια δίπλα στη θάλασσα- ξεκινήστε την περιήγησή σας στο νησί από τη Μύρινα, το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Ένα μέρος που σφύζει από ζωή. Περπατήστε ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της κι ανεβείτε στο Κάστρο για να θαυμάσετε τη θέα και να γνωρίσετε τα Πλατώνια, τα ελάφια που ζουν μέσα στο κάστρο.

 

Λήμνος: 13 πολύ καλοί λόγοι για να την επισκεφτείς

Πηγή φωτογραφίας: OneMan

 

Συνεχίστε με επισκέψεις στις Αμμοθίνες, τους αμμόλοφους που απλώνονται στη γραμμή της θάλασσας και που το ηλιοβασίλεμα είναι η ομορφότερη ώρα τους. Εδώ γυρίστηκε και η ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου.

 

Αμμοθίνες Λήμνου: Η ελληνική… «Σαχάρα» | ΣΚΑΪ

Πηγή φωτογραφίας: ΣΚΑΪ

 

Το νησί είναι αφιερωμένο στον Θεό Ήφαιστο κι επιβάλλεται μια επίσκεψη στην Αρχαία Ηφαιστεία στα βόρεια του νησιού, εξερευνώντας το αρχαιοελληνικό θέατρο προς τιμή του Θεού.  Στο νησί θα γνωρίσετε επίσης και τις αλμυρές λίμνες. Έναν υγροβιότοπο κοντά στο χωριό Κοντοπούλι όπου υπάρχουν η Αλυκή, η Χορταρόλιμνη και η Ασρπόλιμνη. Η Αλυκή, επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω μιας διώρυγας. Οι λίμνες είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA  και φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών. Τελευταία στάση στις επισκέψεις σας, αυτή στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Κακκαβιώτισσας της μοναδικής άσκεπης εκκλησίας στον κόσμο.

 

Παναγία Κακαβιώτισσα: Ένα πραγματικά μοναδικό αξιοθέατο της Λήμνου και  ολόκληρου του Αιγαίου | in.gr

Πηγή φωτογραφίας: in.gr

 

Νοικιάστε ένα μηχανάκι κι επισκεφτείτε τα όμορφα χωριά του νησιού, τα σπίτια των οποίων είναι φτιαγμένα από πέτρα. Εκτός από τη Μύρινα και το Κοντοπούλι ξεναγηθείτε στον Ρωμανό, τον Κοντιά, το Κατάλακο, τον Άγιο Ιωάννη και τον Θάνο. Το νησί προσφέρεται για πεζοπορία καθώς υπάρχουν μέσω ξεναγών θεματικές διαδρομές. Για τους λάτρεις του ποδηλάτου είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι δρόμοι για να το απολαύσετε.

 

Καλύτερα Λήμνος Παραλίες, Αξιοθέατα & Μουσεία - DesEllada

Πηγή φωτογραφίας: DesEllada

 

Το νησί δεν είναι μόνο γραφικά χωριά αλλά κι εκπληκτικές παραλίες, αρκετές οργανωμένες κι άλλες ερημικές για να καλύψουν κάθε γούστο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Πλατύ, σας συνιστώ το Κέρος για εξτρίμ σπορ, το Γομάτι, τα Κόκκινα για να θαυμάσετε το κόκκινο χρώμα των βράχων, το Διαπόρι, το Ζεματά με τα δέντρα να φτάνουν μπροστά στη θάλασσα και τη Νεφτίνα- για κάποιους την πιο όμορφη παραλία του νησιού.

 

Λήμνος: Καλοκαιρινές διακοπές στο νησί του Ηφαίστου - altitude.gr

Πηγή φωτογραφίας: altitude.gr

 

Διακοπές σημαίνει θάλασσα και καλό φαγητό. Και η Λήμνος δε θα σας αφήσει ούτε εδώ ανικανοποίητους. Το νησί έχει μια μεγάλη παράδοση σε τοπικά προϊόντα που όλοι γνωρίζουμε. Επιλέξτε από τα γαλακτοκομικά για να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή: κασκαβάλι, καλαθάκι και μελίχλωρο. Δοκιμάστε μέλι και φυσικά κόκκινο κρασί Λημνιό ή λευκό μοσχάτο Αλεξανδρείας. Τέλος, για τον δύσκολο χειμώνα, γεμίστε τις βαλίτσες σας με φλομάρια, τις παραδοσιακές χυλοπίτες. Ζητήστε, επίσης, να σας τα προσφέρουν στις ταβέρνες του νησιού, συνοδευόμενα από κόκορα ή κουνέλι στιφάδο. Για τους λάτρεις των γλυκών, το νησί σας προσφέρει με πολύ γλύκα τα βενιζελικά του (φοντανάκια με γλάσο και αμύγδαλο) και τους σαμσάδες, σιροπιαστό γλυκό με σουσάμι τυλιγμένο σε φύλλο.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ - ΦΛΟΜΑΡΙΑ ΜΕ ΚΟΚΟΡΑ

Πηγή φωτογραφίας: users.sch.gr

 

Η Λήμνος είναι ένας προορισμός μαγικός. Είναι το νησί που θα γιατρέψει την κούραση, τις πίκρες και τα άγχη σας. Εκεί που η φύση χαρίζει απλόχερα απολαύσεις. Μην τις χάσετε. Καλό σας ταξίδι!

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου