Ένα βρέφος έμεινε αποκλεισμένο σε ορεινή περιοχή της Τήλου, με τους γονείς του να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό για να φτιάξουν το γάλα του. Τα βίντεο που καταγράφουν τη διάσωση του μικρού Ιωνά, ενός προσφυγόπουλου μόλις 50 ημερών, αποτελούν μια οδυνηρή υπενθύμιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Ωστόσο η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά των κατοίκων της Τήλου, αποτελεί μια πηγή ελπίδας μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κολυμπούν, τζετ σκι, πλεούμενο και Λίμνη Powell

Η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά, μοιράστηκε μέσω του Facebook μια ακόμα συγκλονιστική ιστορία διάσωσης, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το νεογέννητο βρέφος. «Ένα μωρό 50 ημερών, που για τρεις ημέρες ήταν παγιδευμένο στο βουνό, με τους γονείς του να του φτιάχνουν γάλα με νερό από τη θάλασσα…», ανέφερε η δήμαρχος.

Το βρέφος ονομάστηκε συμβολικά Ιωνάς. Αυτό το όνομα δόθηκε στο μικρό προσφυγόπουλο ως φόρος τιμής, επισημαίνοντας την αντοχή και την ελπίδα σε δύσκολους καιρούς.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κολυμπούν, τζετ σκι και καγιάκ

Σύμφωνα με τη Μαρία Καμμά, η κοινότητα της Τήλου για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκε στην πίεση του προσφυγικού ζητήματος. «Δεν έχει χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή στο νησί μας και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους», τόνισε η δήμαρχος. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διακινητές, σε μια απάνθρωπη πρακτική, συχνά κακοποιούν τους πρόσφυγες πριν τους επιβιβάσουν στις βάρκες.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που κολυμπούν και κείμενο

Η δήμαρχος περιέγραψε το σκηνικό απόγνωσης που επικρατεί στο νησί: «Έγκυες γυναίκες, βρέφη και παιδιά σε δύσβατα σημεία του νησιού, γυναίκες τραυματισμένες και άντρες άσχημα χτυπημένοι από τους διακινητές. Και η εξωτερική βοήθεια; Ελάχιστη…».

Η Μαρία Καμμά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων συνεχίζουν να δίνουν μάχη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. «Σπύρο, Μίμη, Νίκο, Μαρία, Βασίλη, Μιχάλη, Μερκούρη και πολλοί άλλοι, δεν το βάζετε κάτω και λέτε “κανένας δεν θα χαθεί στο νησί μας!”», σημείωσε η δήμαρχος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσοι συμβάλλουν στη διάσωση και φροντίδα των προσφύγων.

 

Η ανάρτηση της δημάρχου:

«ΤΗΛΟΣ 17/8/2024

Ιωνάς, αυτό είναι το “όνομα” που του δόθηκε από τον φίλο μας Thanasis Tsitsas, παρομοιαζοντας τον με τον καλόγερο που ξεβράστηκε στην Τήλο και έχτισε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα…

Ένα προσφυγόπουλου 50 ημερών που για τρεις ημέρες ήταν αποκλεισμένο στο βουνό, οι γονείς του έφτιαχναν το γάλα του με νερό από τη θάλασσα…

Για άλλη μια φορά η κοινότητα της Τήλου, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας “πλάτη” στην μεγάλη πίεση που ασκείται με το προσφυγικό.

Δεν έχει χάσει καμία ανθρώπινη ζωή και προσπαθεί να ανταπεξέλθει και να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ταλαιπωρημένους, τραυματισμένους και χτυπημένους ανθρώπους.

Ναι χτυπημένους, γιατί οι λαθροκινητές προκειμένου να τους φορτώσουν στις βάρκες, τους χτυπάνε…

Έγκυος γυναίκα παγιδευμένη στο βουνό, βρέφη και παιδιά πεταμένα σε απόκρημνα σημεία του νησιού, γυναίκες τραυματισμένες, άντρες χτυπημένοι άσχημα από τους Τούρκους διακινητες, συνθέτουν το σκηνικό απόγνωσης που βιώνει η κοινωνία του νησιού μου τους τελευταίους μήνες… και η εξωτερική βοήθεια; ελαχιστώτατη…

Οι λιγοστοί λιμενικοί που υπηρετούν στο νησί έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους εδώ και καιρό και όμως δεν κάνουν πίσω, δεν δέχονται να χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή!

Δύο τρεις αστυνόμοι που και αυτοί έχουν ριχτεί στο ” παιχνίδι” με τον χρόνο να προλάβουν τους ανθρώπους ζωντανούς.

Διοικητής και στρατός συνδράμουν σε πολύ μεγάλο βαθμό μέρα νύχτα…

Όλοι μαζί μια γροθιά!

Μπράβο σας ρε παιδιά!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους εθελοντές μας και στους ανθρώπους του Δήμου μου.

Σπύρο, Μίμη, Νίκο, Μαρία, Βασίλη, Μιχάλη, Μερκούρη και αρκετούς ακόμη, που δεν το βάζετε κάτω, που λέτε όχι ρε γαμώτο κανέναν δεν θα χάσουμε στο νησί μας!

Ευλογημένος τόπος με Ανθρώπους και λειτουργούς οι οποίοι αρνούνται να χάσουν την ανθρωπιά τους

Έτσι πρέπει να είναι οι ανθρώπινες κοινωνίες και όμως μας κάνει εντύπωση όταν συναντάμε τέτοιες…γιατί στις μέρες μας τα αυτονόητα…σπανίζουν».

Πηγή: www.rosa.gr

Πηγή εικόνας: Parallaxi Magazine