Σε μια χώρα με σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και με τα νησιά μας να βρίσκονται στο έλεος των συνθηκών με ιατρικά κέντρα να υπολειτουργούν, η μόνη επιλογή των γιατρών μας είναι να χτυπάνε 48ωρες βάρδιες χωρίς ξεκούραση, για να καλύψουν τις ανάγκες του τόπου. Κι ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας μιλούν και κανείς δε φαίνεται να ακούει, σήμερα έρχεται στο φως μια από αυτές τις ειδήσεις που σε κάνουν να απελπίζεσαι.

Μια σοβαρή κρίση αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», λοιπόν, καθώς η μοναδική παιδίατρος της υγειονομικής δομής νοσηλεύθηκε στην Παθολογική Κλινική με συμπτώματα εγκεφαλικού, μετά από 20 συνεχόμενες εφημερίες, σύμφωνα με την iatropedia.gr. Η γιατρός, η οποία υπέβαλε αμέσως παραίτηση, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, αφήνοντας την Παιδιατρική Κλινική χωρίς μόνιμο ιατρό.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου, η νοσηλεία της παιδιάτρου είναι αποτέλεσμα των εξαντλητικών ωραρίων και της αναγκαστικής υπερ-εφημέρευσης, που έχουν οδηγήσει τους ιατρούς του νοσοκομείου σε σωματική και ψυχική εξάντληση. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για ενίσχυση του προσωπικού, οι ιατροί συνεχίζουν να μειώνονται αριθμητικά, ενώ οι υπεύθυνοι επιλέγουν να αποσπούν τους ιατρούς του νομού σε άλλα νησιά, όπως το Αγαθονήσι και η Πάτμος.

Η κατάσταση στην Παιδιατρική Κλινική είναι πλέον κρίσιμη, καθώς δεν υπάρχει πλέον μόνιμος γιατρός. Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου προειδοποιεί ότι και άλλα τμήματα του νοσοκομείου βρίσκονται κοντά στο «λουκέτο», λόγω της συνεχούς αποδυνάμωσης του ιατρικού προσωπικού: «Είναι αναμενόμενη συνέπεια, δυστυχώς της αναγκαστικής υπερ-εφημέρευσης και των εξαντλητικών ωραρίων των ιατρών! Οι συνεχείς ενοχλήσεις μας προς όλους τους υπευθύνους μέχρι τώρα δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οι υπηρετούντες ιατροί στο νοσοκομείο μας συνεχώς μειώνονται αριθμητικά και οι υπεύθυνοι, αντί να προσπαθούν παντοιοτρόπως να το ενισχύσουν, στέλνουν τους ιατρούς του νομού με τη σύμφωνη έγκριση όλων από το ΚΥ Καρλοβασίου στο Αγαθονήσι και στην Πάτμο» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Σε έντονο τόνο, ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου επισημαίνει, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο samosvoice.gr, ότι η δραματική αυτή εξέλιξη ήταν απολύτως προβλέψιμη. «Αν μας είχατε πάρει στα σοβαρά εξ αρχής και δεν αγνοούσατε τις επιστολές μας, δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο», διαμαρτύρεται ο Σύλλογος, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες ενέργειες και ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου.

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε σημείο μηδέν, με τους πολίτες να κινδυνεύουν από την αδιαφορία και την ανευθυνότητα εκείνων που όφειλαν να προστατεύουν το δικαίωμα στην υγεία. Στους πόσους γιατρούς που πέφτουν κάτω από εξάντληση, άραγε, θα καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα ότι το να βασίζεσαι αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζομένων της, κάποια στιγμή θα σου γυρίσει μια σφαλιάρα μέσα στα μούτρα;

 

Η ανακοίνωση της ΕΝΙΣ:

«ΠΡΟΣ

1. Υπουργό Υγείας
2. Διοικητής 2ης ΥΠΕ
3. Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου
4. Βουλευτή Ν. Σάμου
5. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου
6. Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου
7. Δήμαρχο Δυτικής Σάμου
8. Διοικήτρια Γ.Ν. Σάμου
9. ΔΣ Γενικού Νοσοκομείου Σάμου
10. Ιατρικό Σύλλογο Σάμου
11. Σύλλογο Εργαζομένων ΓΝ Σάμου
12. ΜΜΕ

Η κατάσταση στο Γ.Ν. Σάμου καθίσταται όλο και χειρότερη. Επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι όλα τα τμήματα λειτουργούν με το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό, ενώ η αναγκαστική υπερεφημέρευση έχει προκαλέσει, σωματική και ψυχική κόπωση.

Η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και συνεχών ενεργών εφημεριών, νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και διακομίζεται σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Αθηνών. Κανένας υπεύθυνος δεν έχει κινητοποιηθεί. Αντιθέτως και ενώ το νοσοκομείο έχει τεράστιες ελλείψεις μετακίνησαν εκτός Νομού, ιατρούς από το Κ.Υ. ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ με την συναίνεση όλων των υπευθύνων στο Αγαθονήσι και στην Πάτμο.

Το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ με αυτούς τους ρυθμούς κλείνει. Επιτέλους, αν σας ενδιαφέρει κάντε κάτι άμεσα»