Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας συνεχίζουν να αποτελούν καθημερινό ζήτημα, παρόλο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, φαίνεται να υποστηρίζουν το αντίθετο. Σήμερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ, ο κος Γεωργιάδης τόνισε ότι «η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής», αντιμετωπίζοντας μάλλον ελαφριά τις καταγγελίες που προβάλλουν την πραγματικότητα του συστήματος υγείας στις περιφέρειες.

 

«Υπερπροβάλλονται οι στραβές»

Ο υπουργός αντιπαρήλθε το γεγονός ότι καθημερινά λαμβάνει καταγγελίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, αναφέροντας, όμως ότι αυτό είναι κάτι σύνηθες και μάλλον αναπόφευκτο: «Υπάρχει μήπως Εθνικό Σύστημα Υγείας στον κόσμο που να δεν έχει προβλήματα;». Θέλοντας να σταθεί στο ότι τα χιλιάδες θετικά περιστατικά δεν αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης, ο Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η αντίληψη κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ουσιαστικά παραπλανητική κι οφείλεται εν μέρει την εικόνα που τα μίντια παρουσιάζουν.

 



 

Ο Υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά για να στηρίξει την άποψή του:

Περίπτωση στον Βόλο: Για το περιστατικό της τουρίστριας που υπέστη ανακοπή το Σάββατο, ο Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι το γεγονός ότι η γυναίκα κατέληξε δεν οφείλεται στην απουσία γιατρού, αλλά στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. «Το ασθενοφόρο έφτασε εντός 20 λεπτών από τον Δομοκό και η νοσηλεύτρια ήταν καλά εξοπλισμένη, αλλά η ανακοπή ήταν βαριάς μορφής», τόνισε, θεωρώντας φυσικό να μην υπάρχει γιατρός το Σαββατοκύριακο στα περιφερειακά γιατρεία αφού, αυτή είναι πάνω κάτω η κατάσταση για χρόνια, από την εποχή των αείμνηστων Γεννηματά κι Αυγερινού.

Σε αντίδραση στις καταγγελίες του δήμου Αλμυρού για τον θάνατο μιας τουρίστριας στην Ανάβρα, όπου δεν υπήρχε γιατρός στο κλειστό αγροτικό ιατρείο, ο Γεωργιάδης απάντησε επιθετικά: «Κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού γιατρούς». Ο αντιδήμαρχος Αλμυρού, Γιάννης Τσαντούρης, υπογράμμισε την υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής όταν οι αρμόδιοι φορείς δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία των δομών υγείας, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, και ζήτησε την άμεση απασχόληση γιατρού στο Αγροτικό Ιατρείο Ανάβρας.

 



 

Περίπτωση στην Πρέβεζα: Μια έγκυος γυναίκα που παρακολουθούταν συνεχώς αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Λάρισας λόγω της έλλειψης κλινικής νεογνών στην περιοχή. Αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό, έγινε με συνοδεία εξειδικευμένης γυναικολόγου κι όχι αγροτικής γιατρού, όπως είχε αναφερθεί λανθασμένα.

Περίπτωση στη Σάμο: Ο υπουργός ανέφερε ότι η γιατρός στη Σάμο δεν υπέστη ποτέ εγκεφαλικό, αλλά αυτό δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που υφίστανται τα νησιά.

 



 

Το να υποτιμάται η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις περιφέρειες της Ελλάδας είναι μάλλον επικίνδυνο ζήτημα, ιδίως όταν προέρχεται από την κεφαλή του συστήματος αυτή η υποτίμηση. Το ότι τα περιφερειακά ιατρεία είναι στο έλεος των συνθηκών και στο φιλότιμο των εξαντλημένων γιατρών τους, παραμένει ένα επίμονο πρόβλημα που προκαλεί ανησυχία κι απογοήτευση και σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να αντιμετωπίζεται απαξιωτικά. Η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη είναι ένα δικαίωμα που αφορά όλους, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, χώρου, χρόνου, σοβαρότητας και φυσικά «παράδοσης».