Η ευτυχία είναι μία περίεργη συνθήκη για όλους μας. Είναι βέβαιο πως όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας σκεφτήκαμε ή θα σκεφτούμε αν είμαστε ευτυχισμένοι. Μία ερώτηση που κάποιοι την κάνουν πιο συχνά στον εαυτό τους σε σύγκριση με άλλους και μάλιστα είναι ένα εν δυνάμει βασανιστικό ερώτημα για κάποιους. Ο λόγος είναι απλός, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ενώ έχουν ή δείχνουν να έχουν όλα τα φόντα να είναι ευτυχισμένοι, σαμποτάρουν οι ίδιοι την ευτυχία τους. Μία πράξη που γίνεται εκούσια ή ακούσια και αποτελεί ένα είδος αυτοπροστασίας του εαυτού τους από τη δυστυχία. Το λεγόμενο αυτοσαμποτάζ είναι μία σύγκρουση ανάμεσα στις συνειδητές ή ασυνείδητες επιθυμίες τους και η προστασία απέναντι στην απογοήτευση και το άγχος είναι μονόδρομος. Πάμε όμως να δούμε πως ενδεχομένως σκόπιμα ή άσκοπα σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και την ευτυχία μας:
1) Αίσθημα ανικανοποίητου
Έχεις μόλις κατακτήσει ένα στόχο και αμέσως κυνηγάς τον επόμενο; Πράγμα που δεν είναι κακό αλλά ίσως υπάρχει μέσα σου ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Δεν προλαβαίνεις καν να χαρείς αυτό που έχεις ήδη καταφέρει. Κοιτάς τον εαυτό σου και τους άλλους με αυστηρότητα και δε χαλαρώνεις στιγμή αν δεν καταφέρεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Με τον τρόπο αυτό όμως εξαντλείσαι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά αφού έχεις αμελήσει την αυτοφροντίδα σου. Ηρέμησε όμως κι η λύση είναι μπροστά σου, την επόμενη φορά που θα καταφέρεις κάτι, στάσου πάρε μία ανάσα, απόλαυσε τη στιγμή σου και μετά θέσε τους νέους στόχους σου. Άλλωστε εκεί θα είναι όποτε αποφασίσεις να τους κυνηγήσεις.
2) Focus στο φόβο
Μία φράση λέει «άσε τα σίγουρα και πήγαινε εκεί που τρέμουν τα πόδια σου», κοινώς εκεί που φοβάσαι. Ο φόβος για σένα όμως λειτουργεί ανασταλτικά καθώς σε αποθαρρύνει από το να κυνηγήσεις αυτό που θέλεις ό,τι κι αν είναι αυτό. Αποτέλεσμα αυτού όμως είναι να μένεις στάσιμος. Ο φόβος παίρνει πολλές μορφές: απόρριψη, αποτυχία, άγνωστο, μοναξιά είναι μόνο μερικές από αυτές, αλλά είναι βέβαιο πως δεν έχεις σκεφτεί τον φόβο της επιτυχίας και που εμφανίζεται με τη φράση «κι αν πετύχω, τι γίνεται;» Θα έχεις πετύχει, τόσο απλά. Ίσως εκεί που τρέμουν τα πόδια σου όμως να κρύβεται η μεγαλύτερη ευτυχία σου, το μόνο που έχεις είναι να αφεθείς.
3) Αναβλητικότητα
Αναβάλλεις συνεχώς την ευτυχία σου. Θα κάνεις κάτι μόνο όταν αισθάνεσαι έτοιμος για αυτό. Δεν είναι κακό βέβαια να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, αλλά μάλλον άσκοπο. Γιατί έτοιμος ή έτοιμη απόλυτα δε θα νιώσεις ποτέ. Οπότε αν θέλεις να κάνεις κάτι κάνε το τώρα, δε θα βρεις πιο κατάλληλη στιγμή. Κι αν δεν τα καταφέρεις με τη μία δε χάθηκε ο κόσμος, μπορείς να ξανά προσπαθήσεις.
4) Δεν πιστεύεις πως αξίζεις
Μια φωνούλα μέσα σου συχνά σου λέει πως κάτι δεν είναι για σένα ή δε σου αξίζει. Μια αντίληψη που προκύπτει αν το περιβάλλον όπου μεγάλωσες δεν ήταν υποστηρικτικό προς τα θέλω σου, με αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή σου να το κουβαλάς ως τροχοπέδη. Μειώνεις λοιπόν τις προσδοκίες σου πριν καν προσπαθήσεις, ώστε όταν δεν τα καταφέρεις να μην απογοητευτείς απόλυτα.
Κι αφού είδαμε πως σαμποτάρεις την ευτυχία και την επιτυχία σου έλα να δούμε και πώς μπορείς να το αλλάξεις:
- Παρατήρηση
Εστίασε με ποιες συμπεριφορές σαμποτάρεις την ευτυχία σου αλλά και τους στόχους σου. Ποια συναισθήματά σου δημιουργούνται από αυτές. Και τέλος μήπως αυτές τις συμπεριφορές μπορείς να τις αντικαταστήσεις με άλλες που μπορούν να σε βοηθήσουν περισσότερο;
- Καλλιέργεια εσωτερικού φροντιστή
Αντί να ακούς τη φωνούλα που σου λέει πως δε θα τα καταφέρεις, μήπως να εστιάσεις σε μια άλλη φωνή; Αυτή που θα δημιουργήσεις εσύ και θα σε ενθαρρύνει και θα σου μιλάει σαν να είσαι ήδη υπεραρκετός για τους στόχους σου. Φαντάσου πόσο διαφορετικά θα σε κάνει να αισθανθείς.
- Μικρά βήματα
Οι αλλαγές γίνονται σταδιακά. Αφού καταλάβεις τι αλλαγές χρειάζεται να κάνεις, θέσε στόχους που μπορείς να υλοποιήσεις. Με μικρά βήματα θα χτίσεις πιο σίγουρα και σταθερά την ευτυχία σου. Ένα βήμα τη φορά και οι στόχοι σου θα κατακτηθούν ένας προς έναν.
- Παρέα με τον φόβο
Το να βγαίνεις από τη ζώνη άνεσής σου είναι κάτι το οποίο σίγουρα δε σου είναι ό,τι καλύτερο, αφού σου βγάζει στην επιφάνεια τους φόβους σου και ειδικά το φόβο για το άγνωστο. Καλύτερα λοιπόν να τον αντιμετωπίσεις και να τον αποδεχτείς και με παρέα αυτόν να πας εκεί που θέλει η ψυχή σου.
Τώρα λοιπόν που ξέρεις ποιες είναι οι συμπεριφορές που σαμποτάρουν την ευτυχία σου αλλά και τους τρόπους να το αλλάξεις αυτό, μήπως να έπαιρνες την ευτυχία από το χέρι και να πάτε στη ζωή που αξίζετε;
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη