Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μίλησε στις 27/8/2024 στην εκπομπή «Σήμερα». Αυτά που είπε είχαν αρκετό ενδιαφέρον αλλά και μία δόση αλαζονείας η οποία απ΄ότι φαίνεται υπάρχει διάχυτη στην πολιτική σκηνή. Φυσικά και ο Βασίλης Κικίλιας απέφυγε να μιλήσει για τις δραματικές ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και τις άθλιες συνθήκες που παλεύουν οι Πυροσβέστες (χωρίς ένα μπουκάλι νερό), αντί αυτού όμως οι δηλώσεις του τόνισαν τις επιτυχίες της Πολιτικής Προστασίας.

«Μέχρι σήμερα έχουμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών δηλαδή 50% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι» ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ για την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια είπε ότι «δεν έσβησε στον Βαρνάβα γιατί οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες». «Στο σημείο έπνεαν 8 και 9 μποφόρ, και η φωτιά μέσα σε 40 ώρες διένυσε 20 χλμ περνώντας από 20 οικισμούς για να φτάσει στις δύο αυτές περιοχές. Η φωτιά στον αστικό ιστό έφτασε στα 5 λεπτά γιατί και ο Βαρνάβας είναι αστικός ιστός» δήλωσε, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις ακραίες συνθήκες.

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση προκειμένου να αλλάξει η φύτευση κοντά στα σπίτια και να τοποθετηθούν βραδύκαυστα δέντρα «και όχι τα πεύκα που κάποτε μας έφεραν αν δεν κάνω λάθος οι Ρωμαίοι».

«Έφερα drone και παρακολουθούμε τις ενάρξεις πυρκαγιών μέρα και νύχτα σε πραγματικό χρόνο. Άλλαξε το δόγμα των εναερίων και πετούν έμφορτα» προσέθεσε επίσης, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως η κριτική προς την κυβέρνηση για τη διαχείρηση των πυρκαγιών δε σέβεται τους πυροσβέστες. «Δόθηκε τεράστια μάχη με ρίσκο της ζωής των πυροσβεστών μου» είπε, εμφανίζοντας ξανά το Πυροσβεστικό Σώμα σαν να του ανήκει. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη προκλητική αναφορά είχε κάνει ο υπουργός, όταν δήλωσε πως «φιλοξενήσαμε» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Σχετικά με το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις απάντησε ότι «έχουν περάσει τα τεχνικά κλιμάκια και εγκρίνονται από τις δημαρχιακές αρχές. Στη συνέχεια, παίρνουν το πρώτο βοήθημα τα 600 ευρώ και μετά το σύνολο τις αποζημίωσης», ενώ σημείωσε ότι τα χρήματα θα δοθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα ενισχυθεί η Πυροσβεστική, ανέφερε ότι δημοπρατήθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες 1,7 δις. ευρώ έργα και έχουν συμβασιοποιηθεί τα 400 εκατομμύρια από αυτά, καθώς και στην αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, Canadair και άλλων μέσων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ενισχύθηκαν οι μονάδες δασοκομάντο. Όσον αφορά τα νέα Canadair αυτά αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό, να έρθουν στις αρχές του 2027 τα πρώτα 3 και μέχρι το 2030 θα έρθουν τα 2 από την ΕΕ, ενώ θα αγοραστούν και πέντε επιπλέον.

 

Πηγή: ThePressProject