Σε μια λαμπερή αλλά και συγκινητική τελετή, που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, το Παρίσι υποδέχθηκε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 με μια γιορτή αφιερωμένη στον άνθρωπο, τον παρααθλητή και το δικαίωμα σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς. Σε αντίθεση με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που απογοήτευσε αρκετούς, αυτή η εκδήλωση είχε έναν πιο μίνιμαλ χαρακτήρα και μεταφέρθηκε από τον Σηκουάνα στα Ηλύσια Πεδία και την Πλατεία Κονκόρντ, όπου αναδείχθηκε η δύναμη και η ανθεκτικότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Μια γιορτή για τον άνθρωπο και την ισότητα

Στην τελετή συμμετείχαν περίπου 4.400 παρααθλητές από 168 χώρες, που παρέλασαν με υπερηφάνεια στα Ηλύσια Πεδία, κατευθυνόμενοι προς την Πλατεία Κονκόρντ, όπου βρισκόταν η κεντρική σκηνή. Περίπου 30.000 θεατές παρακολούθησαν από τις εξέδρες, ενώ 15.000 άτομα επιπλέον είχαν την ευκαιρία να δουν την παρέλαση σε έναν ελεύθερο χώρο στο κάτω μέρος των Ηλυσίων Πεδίων. Το τελευταίο μέρος της τελετής, με την Αφή του Ολυμπιακού Βωμού κοντά στο Λούβρο, παρακολούθησαν ακόμη 30.000 άτομα.



 

Σημαντικό μέρος της τελετής ήταν η χορογραφία του διάσημου Σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν, ο οποίος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με χορευτές με αναπηρία. Από τους 140 χορευτές που συμμετείχαν στο πρώτο μέρος της τελετής, 16 αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Ο Έκμαν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες αυτών των χορευτών, τονίζοντας ότι είναι “πιο ικανοί από πολλούς ικανούς ανθρώπους, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά”.



 

Συγκίνηση με την είσοδο της ελληνικής ομάδας

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της εισόδου της ελληνικής αποστολής στην παρέλαση των χωρών. Οι σημαιοφόροι, ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του ακοντισμού Μανώλης Στεφανουδάκης και η Παραολυμπιονίκης του τζούντο Θεοδώρα Πασχαλίδου, συνοδευόμενη από τον σκύλο-οδηγό της, ηγήθηκαν της ελληνικής ομάδας, η οποία αποτελείται από 37 αθλητές (24 άνδρες και 13 γυναίκες) που θα αγωνιστούν σε 10 αθλήματα.



 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Τόνι Ενσταγκέ, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, αναφέρθηκε στην “Παραολυμπιακή επανάσταση”, καλωσορίζοντας τους αθλητές στη “χώρα της αγάπης και της επανάστασης”. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, υπογράμμισε τη δύναμη του αθλητισμού να ενώνει τους ανθρώπους σε περιόδους σύγκρουσης και αποκλεισμών, ενώ λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.



 

Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 δεν ήταν απλώς μια εντυπωσιακή εκδήλωση. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη δημιουργίας κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως αναπηρίας, έχει τη θέση που του αξίζει. Ο τρόπος με τον οποίο αναδείχθηκε η δύναμη και η ανθεκτικότητα των παρααθλητών και η συμμετοχή χορευτών με αναπηρία, απέδειξε ότι τα όρια υπάρχουν μόνο στο μυαλό μας. Αυτή η τελετή ήταν μια υπενθύμιση ότι η πραγματική επανάσταση είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ισότητα για όλους.